Vztah otáčky alternátoru a frekvence napětí
Moderátor: Moderátoři
Vztah otáčky alternátoru a frekvence napětí
(př. - otáčky alternátoru=3000ot/min, f= ? ).
A kutilmile - nelituju tě
To, cos napsal, je mi jasné, vím co je 3f síť a vím o tom kmitočtu 50Hz z jedné fáze, vím o převodu alternátoru zhruba 1:2.
Tvrdíš ale, že
"Potom samozřejmě bude mít frekvence jedné fáze 50Hz při 3000rpm jako je to u synchronního motoru pro běžnou síť."
To nesedí s tím, co psal GeorgeB, tam to pro 3000ot/min vychází 300Hz.
A já se k tomu přikláním, protože při běžných otáčkách (krát tři za diodami) alternátoru to je někdy pěkně v špatně odrušeném rádiu slyšet jako tón možná i kHz.
Takže jak- pro 3000 ot/min hřídele alternátoru je kmitočet na fázovém vývodu kolik?
breta1 píše:EKKAR
To, cos napsal, je mi jasné, vím co je 3f síť a vím o tom kmitočtu 50Hz z jedné fáze, vím o převodu alternátoru zhruba 1:2.
Tvrdíš ale, že
"Potom samozřejmě bude mít frekvence jedné fáze 50Hz při 3000rpm jako je to u synchronního motoru pro běžnou síť."
To nesedí s tím, co psal GeorgeB, tam to pro 3000ot/min vychází 300Hz.
A já se k tomu přikláním, protože při běžných otáčkách (krát tři za diodami) alternátoru to je někdy pěkně v špatně odrušeném rádiu slyšet jako tón možná i kHz.
Takže jak- pro 3000 ot/min hřídele alternátoru je kmitočet na fázovém vývodu kolik?
Pokud máš vývod jenom z 1 fáze PŘED USMĚRŇOVAČEM, máš kmitočet při 3000rpm (= 50 otáček za vteřinu) rovný počtu otáček za sekundu krát počet dvojic budicích pólů. 50Hz platí pro základní dvoupólové buzení.
A kutilmile - nelituju tě