Dvojitý T článek
Moderátor: Moderátoři
Dvojitý T článek
http://moryst.sweb.cz/elt2/stranky1/elt017.htm
Pozor, vztahy platí pro článek na výstupu nezatížený. Při zátěži se parametry změní.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Přílohy
-
T_T-článek.png- (38.97 KiB) Staženo 221 x
Navrhovat se podle nich články dají se značnou přesností, ale při použití simulátoru si jen pohraješ s hodnotami součástek a najdeš vhodný poměr jejich hodnot možná i rychleji.
Takže myslíte, že bude výhodnější se spolehnout na počítač (což dělám nerad, protože jsem ješitný, a říkám si, že snad nejsu úplnej blbec, a navíc, až ty počítače jednou odpálí ta atomovka)? Já vím, možná se chovám neprakticky...
Tak dobře, je to tak hrozně složitý? Vím, jen odvození pro některý LC obvody zabere hromadu času (což už jsem si zkusil a došel k nepoužitelným hodnotám indukčností, co rukou jen tak nenavinu- "na vzduchu"). Ale výsledek výpočtů- "vzoreček"- většinou nebývá až tak nepoužitelně složitej.
Předpokládám nezatížený článek. Respektive zatížený- 1M/70p. Snad to nebude dělat paseku, aspoň pokud zvolím malou hodnotu R.
Eleman: Počítání (respektive "matematické" mechanické otročiny) už mám plný zuby. Už cítím jen potřebu vidět "vzoreček" a mít pokoj. Moc díky.
Bernard: Taky díky. Když nebude nazbyt, použiju Tvoje výsledky. Moc díky.
Hill: Díky do třetice. Tuhle knížku (samozřejmě) teď u sebe nemám, jinak bych se neptal na fóru. Přesnost nomogramů by asi bohatě vystačila. Ale... Když to všechno tak vezmu kolem a dokola. Takže: mám se vrhnout do simulací? Předpokládám, že odpověď bude ano (a já se budu stydět, že jsem se narodil v roce 80 a ne dřív). Ale co, dřív zase byly nomogramy, když už nebyly programy. A logáro.
Jinak, ten útlum 0,15 potřebuju kvůli měření na zkresloměru BM 543, co je pod 0,03% docela moloch. LC obvody nemají smysl (hrozně velký indukčnosti) a u T článku se dostanu jen ke 2,5 násobku druhé harmonické oproti první.
Bernard píše:Možná to ani nebude tak složité. Uděláš transkonfiguraci těch dvou hvězd na dva trojúhelníky. Dostaneš pí-článek, jedno rameno bude zkratované zdrojem budícího napětí, a ta zbylá dvě budou jako dělič napětí.
Tak tohle jsem ještě nikdy nedělal. Mám tu chybu, že jsem vždycky používal selskej rozum (při řešení obvodů), což mohla být chyba, protože můj selskej rozum má svoje omezení. Vím, že se dá překopat hvězda na trojúhelník, ale nikdy jsem to dopodrobna nestudoval. Mám to udělat? Kolik to asi zabere času (včetně nastudování)?
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99epo ... eln%C3%ADk
- Přílohy
-
w-a_rovnice.png- (13.82 KiB) Staženo 121 x
Přenos při f0 je hezká věc, že to mám v linku k dispozici samozřejmě vím, ale já potřebuju znát přenos na obecné frekvenci... Ono by se to samozřejmě dalo odměřit, ale radši mám před sebou výpočet a pak už jen ověřuju, co jsem naměřil.
Jak jsem psal, zkusím na to mrknout, snad se ze mě nebude kouřit.
Pro Bernarda: Neříká se transkonfigurace, nýbrž transfigurace. Vím, že to víš, ale spletl ses