Teď jsem byl venčit psa a tak mě napadlo: Netuším jakým způsobem dávkovat živé šváby ale třeba samonavíjecí vodítko je poháněné plochou pružinou, která je navinutá na plochou cívku. Do tý cívky by šlo nastrkat trubičky s živejma švábama. Pružina by zajistila pohon zásobníku a vybavení by šlo vyřešit jednoduše nějakou rohatkou s magnetem, tzn. že k přesunu oběda bude stačit jeden impuls který se vyrobí daleko snadněji než neidentifikovaný počet kroků KM.
no premyslel sem i misto krokovyho motoru pouzit SS moturek ,ktery pobezi urcitou nastavenou dobu a za tu dobu navine urcite mnozstvi lanka táhnoucího břemeno. Toto břemeno se má posunout asi o 7cm každý den, přičemž po sedmi dnech musím lanko z navijáku odvinout a zásobníky znovu naplnit. Nejsou požadavky na nějakou vysokou přesnost.
frantajetel11 píše:Hlavně dobře vyřeš tu mechanickou záležitost... švábi volně po baráku asi nic moc
s tím není problém, 1. jsou to B.Dubia, jen tak se v našich podmínkach nerozmnoží
2. co se týče mechanických záležitostí tak to mám vymyšlené dobře , nemají šanci jak uniknout .-)
Udelal sem velmi jednoduchy nákres v malování pro vysvětlení principu mechanické části xD
To by chtělo zpětně snímat otáčky hřídele navijáku (optickou závorou třeba) a počítat je. Spínací hodiny (nebo procesor) by motor spustily a po provedení patřičného počtu otáček by se motor zastavil. Tak by to bylo spolehlivější něž pevný časový interval (kdyby to místy třeba mělo větší mechanický odpor a klesla rychlost, nebo by se šváby vzpírali).
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b) Hill taky jsem myslel spustit to přez spínací hodiny, ale ten snímač otáček nevím jak provést, tam se zase jedná o čítače ne ?
To už vypadá jednodušeji. Současně s tou pohyblivou kulisou můžeš tahat pružný kontakt, který se bude dotýkat pásku s kontakty třeba z vyleptaného kusu tišťáku. Jeden impuls přesune pružný kontakt na plošku a motorek se bude točit tak dlouho dokud kontakt z plošky nesjede a motorek se vypne. Princip podobnej jako u cyklovače stěračů. Impuls vyrobíš třeba pomocí spínacích hodin, jsou do 100,- pokud je používáš na osvětlení můžeš zároveň se světlem přidělit gáblík.
Taky mi připadne, že to máš moc roztahaný. Spíš bych ten zásobník viděl rotační na způsob revolveru, nebudeš muset tahat lanko ale přímo na osu motorku přiděláš kruhovou clonu s výřezem na jeden zásobník.
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b) Hill takový revolver, jakoby centrifuga vlastně, to byl původní nápad ..... Oba principy jsou možné, jen slepit z plexiskla ten revolver bute trochu slozitejsi nez ten plochej zasobnik . Spinací hodiny pouzivam na osvetleni, to by šlo rozsvítit a nakrmit zároveň... jenom moc nevím jak realizovat ten ohebnej kontakt , časem se může unavit materiál a kontakt zůstane pernamentně ohnuty,nebo možná nemyslím to saméco ty ...
Aha už mi to došlo s tim pruznym kontaktem, to je dost dobrej napad .... Jen nevím jak udělat spínacíma hodinama jen impulz ... myslím ze tam jde nastavit doba sepnutí na minimální čas 1 minuta ....
Ten rotační zásobník mi taky přijde lepší řešení. Taky bys mohl optozávorou snímat polohu těch přepážek. Když by to dojelo do polohy "přepážka" tak by motor vypnul. Na další cyklus by to tu optozávoru muselo na chvíli ignorovat. Pak nemusíš vůbec brát v potaz otáčky motoru (nebo teda spíš převodovky).
frantajetel11 píše:Ten rotační zásobník mi taky přijde lepší řešení. Taky bys mohl optozávorou snímat polohu těch přepážek. Když by to dojelo do polohy "přepážka" tak by motor vypnul. Na další cyklus by to tu optozávoru muselo na chvíli ignorovat. Pak nemusíš vůbec brát v potaz otáčky motoru (nebo teda spíš převodovky).
je to dokonalejší, nemusí sespoléhat na mechaniku, ale je to zas o dost složitější provedení co se týče el. obvodu ne ? Původně jsem upustil od revolveroveho zasobniku z duvodu slozite konstrukce ( potrebuju to mit uplne na milimetry aby jak se mi bude zasobnik tocit se potrava nezaskřípla mezi pohyblivou a nepohyblivou cast ...
Kotakt z relé je tahaný zároveň s kulisou, jakmile dojede na mezeru přeruší se obvod a motorek se zastaví. Následující impuls ho roztočí, kontakt se posune na vodivou plošku a motorek se točí tak dlouho dokud nedojede na mezeru a znovu se zastaví.
A nebo to samé ale v kruhovém tvaru. Vlhka bych se nebál, něco podobnýho mi běhá nad akvariem ani nevím jak dlouho. Vodivé plochy se čistí samy jak po nich jezdí ten kontakt. Ten rotační zásobník bych si spíš představil jako zásobník na náboje z revolveru - stejnej princip. Tam by se nemělo nic zadrhnou. Půjde to lépe utěsnit. Délka impulsu půjde upravit klopným obvodem třeba z NE555.