Konstrukce digitálního odměřování

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michaell0071

Konstrukce digitálního odměřování

#1 Příspěvek od Michaell0071 »

Ahoj lidi, nedávno jsem si koupil obráběcí frézku a chtěl bych ji doplnit o digitální odměřování. Jenže co jsem se tak díval na webu tak originál jsou celkem dost drahé např. zde:
http://www.kovonastroje.cz/store/eshop.php?id_eshop=810&action=viewProductInfo&product_id=8827136&node=8821248
a ještě je zobrazovací jednotka přímo na liště. Já bych spíše chtěl aby jsem měl displej mimo tu osu (to není ale žádný problém). Spíš bych Vás chtěl požádat o radu (konstrukci) jestli by nešlo digitální odměřování vytvořit v domácích podmínkách např. nějak opticky. Nebo i nějak kapacitně - na tomto proncipu fungují ty tovární měřidla. A jelikož by jsem potřeboval délku tak přes půl metru tak se mi za to nechce dávat takové peníze. Přesnost by byla super tak setina milimetru. Jestli Vás něco napadne byl bych Vám vděčný. Díky moc.
popopepe

#2 Příspěvek od popopepe »

Hmm... přesnost setina napůl metru. Tak jo, a ještě tu o Karkulce :-)
Sorry,to nemá šanci na úspěch, a ještě jako domácí produkt, nejlépe z krejčovského metru nebo čínské šupléry.
Jukni na teplotní roztažnosti materiálů při různých teplotách, zjisti něco o skleněných pravítkách atd. Ono je to vážně docela těžké, něco takového udělat.
Ten tvůj odkaz udává rozlišení jednu setinu, nikoliv přesnost.

A pak se běž podívat na c-n-c.cz
A až to pročteš, pochopíš.
Jinak pásky na měření se běžně prodávají, ty nemusíš konstruovat, včetně potřebných serepetiček okolo.
např. tady
http://www.ston-naradi.cz/eshop/digital ... shpid=2458

A pokud by jsi přece něco vymyslel, budeš milionář. Vážně.
termit256

#3 Příspěvek od termit256 »

Mrkni treba na http://www.austriamicrosystems.com/Prod ... ers/AS5311

Obvod stoji par korun a ma rozliseni 0,5um.
Jak uz ale psal popopepe, myslet si ze dosahnes takove presnosti na 0,5m je kravina.
Michaell0071

#4 Příspěvek od Michaell0071 »

Tak to s tou přesností se omlouvám, samozřejmě jsem myslel to rozlišení.
popopepe

#5 Příspěvek od popopepe »

No jo, rozlišit si to můžeš třeba na miliontinu milimetru. A k čemu je to dobré? Odjedeš o 20 cm jinam, vrátíš se zpátky na "původní polohu" dle toho odměřování, ale budeš v reálu o 2 mm vedle.
Jde o přesnost, a opakovatelnou přesnost. A vážně to není taková sranda.
PS: co máš za frézku? Jaký to má šroub? kuličkový s předepjatou maticí, nebo trapéz s bronzovou matkou? Na čem to jezdí? Rybiny, nebo nějaké podepřené tyče? lineární ložiska? Pochlub se strojem :-)
Neber to nijak zle, jenom tě upozorňuji na tvůj drahocenný čas. Znova vynalézat kolo je blbost. Použij něco hotového. A výrobky z frézky ti to zaplatí...
vrky

#6 Příspěvek od vrky »

BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Bylo uvedeno v amáru s použitím digitálních šuplér z china .
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

Pokud chces hotove, mrkni na ebay. 0,5m jsem nedavno videl za cenu kolem $50 /1osu.
Byl to ale ten kapacitni typ cos uvadel jen displejem na kabelu. Je to citlive na bordel a vlhkost, musis na to dat pozor.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od vombat »

Odměřovací jednotku můžeš vyrobit - nějaké staré modré amáro. Použít inkremantální snímač s hřebínkem. Občas na Aukru za pár korun.
ujosvec

#10 Příspěvek od ujosvec »

Michaell0071

#11 Příspěvek od Michaell0071 »

Děkuji za názory. Pro Vombat: můžeš sem o tom napsat něco víc popřípadě nějaké schémátko? Díky
Pro BOBOBO: nevíš který to byl měsíc a ročník to Radio??
Díky

Napadl mě jeden způsob a chtěl bych se tu na něj zeptat.
Nejdříve obrázek: http://2i.cz/14d13e14c7
Jde vlastně o proměnný (ladící kondenzátor) jedna deska má tvar rovnoramenného lichoběžníku a druhá pohyblivá deska je jen tenký plíšek. Na této desce je i dielektrikum. Když by se ladící deska pohybovala po stacionární desce měla by se měnit kapacita (zvětšování / zmenšování plochy desek) ke kondenzátoru by byl připojen měřící obvod kapacity s mikroprocesorem s programem který by přiřazoval kapacitě délkové jednotky. Těchto kondenzátoru by mohlo být popřípadě za sebou více kusů pro dosažení větší délky měření. Procesor by to pak bral jako další stupně. Zajímá mě váš názor na tento způsob. Děkuji za něj.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Počítám tak 2-3 roky zpět , bylo myslím na obálce .
termit256

#13 Příspěvek od termit256 »

Tohle je kravina, presnost bude nevalna, opakovatelnost mereni taktez. Bude to ulitavat s teplotou a vlhkosti, musel bys to mit v naprosto cistem prostredi a mechanicky to provest tak, aby vzdalenost elektrod byla porad nachlup stejna.

Pouzij ten magneticky pasek nebo IRC s nejakym prevodem. Pasek muzes mit od toho obvodu ve vzdalenosti 0-2mm, je to levne, jednoduse vyrobitelne a odolne proti spine.

Schema zadne shanet nepotrebujes, z AS5311 jde primo AB signal, pripojis v podstate jakykoliv MCU co najdes v supliku + displej a mas hotovo.
Michaell0071

#14 Příspěvek od Michaell0071 »

Něco jsem si přečetl o tom obvodu AS5311 a je to velice zajímavé. Dost nad tím uvažuji. Našel jsem to ke koupi zde: (snímač)
http://www.spezial.cz/news/as5311-linearni-magneticky-koder-s-vysokym-rozlisenim.html
a zde ta páska:
http://www.spezial.cz/news/magneticke-pasky-k-prumyslovym-senzorum.html
Našel jsem i vlákno na fóru cnc.cz a to konkrétně tohle:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=48&t=2521
Někde od třetí stránky se zde řeší (zatím nevyřešeno) že zapojení toho obvodu není zas nějak moc jednoduché.
Jestli bych mohl poprosit o nějaké schéma jak ten snímač zapojit. Díky moc.
termit256

#15 Příspěvek od termit256 »

Jake schema? Nevim sice jake co resi borci na CNC foru, ale ja tam vidim jen jeden kondik v napajeni a AS5311.
Primo do MCU pripoj takovy typ vystupu pro ktery si myslis ze se ti bude psat lip program + pripadne vystup index a zbytek je uz jen otazkou napsani softwaru.
Kdyz nepocitam blokovaci kondiky, transily, ferity apod. Bude to cele mit jen 3 soucastky AS5311, MCU a displej.
A napajeci zdroj pochopitelne.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“