WinXP - čierna smrť
Moderátor: Moderátoři
WinXP - čierna smrť
pred týždňom som odinštaloval skončenú mesačnú verziu Avastu. Reštartoval som a WinXP sa mi spustiť už nepodarilo. Po štarte mi nabootuje tak, ako na obrázku a koniec. Save mode sa prejaví tak isto, posl. funkčná konfigurácia nepomôže.
Ak dám samostatne ako 1.disk (systémový) do pc náhradný, všetko ide ako má.
Keď som pripojil "vadný"disk ako 2. (datový), zistil sa nový HW, dľa priania pc som reštartoval a odvtedy je 1.disk v spojení s druhým pomalý, alebo pri nábehu Win zamrzne, prípadne ho niekedy nevidím, atď. Samostatne ten náhradný 1. disk ide stále dobre.
Data zo sektoru D vadného 2. disku sa mi podarilo ako tak vytiahnuť, ale keď kliknem na sektor C(system), všetko zamrzne, v disku pomaly potichu klepe.
Aby nebol zaťažovaný a ovplyvňovaný 1. náhradný system disk, pripojil som vadný teda cez USB. Tak už môžem na sektor C(system) kliknúť bez zamrznutia, ale chvíľu než sa to otvorí, to trvá. Takto sa mi podarilo odzálohovať aj data z plochy (pretože som ich tam samozrejme, už minule "poučený" padnutím Winu, zasa mal).
Čo sa mohlo stať s tým WinXP? Je iná šanca okrem reinštal?
- Přílohy
-
ierna smrť.JPG- (130.63 KiB) Staženo 124 x
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
— Winston Churchill
- mám oba disky, dám cez F8 Boot menu, a tam vždy zvolím, že má nabootovať z 1.ého (náhradného, dobrého), to nestačí? môže aj tak bootovať z druhého (vadného) HDD?
- ako skontrolujem v BIOSe, odkiaľ mi bootuje?
- už mi Win s obomi HDD v zostave ani nenabehne, zamŕza to ešte než sa ukážu kontá.. resp. ten pozdĺžny "bežec" ukazujúci nabiehanie Winu ide bez prestania , ďalej sa nábeh nedostane.. Takže napr. SpeedFan na kontrolu SMART-u nespustím.. alebo sa kontrola sektorov cez SMART robí aj inak?
- Přílohy
-
BIOS.JPG- (125.1 KiB) Staženo 93 x
Přímo v BIOSu se dá nastavit priorita disků, třeba že nejdřív má zkusit CDčko, USB disk, pak HDD1 a nakonec HDD2. Tyhle média zkouší postupně, a když najde nějaký bootovatelný (např. USB flashku), začne z něj bootovat, přičemž si následujících disků už NEVŠÍMÁ. Ale to byl BIOS, teď je tady OS- ten se na začátku po zavedení jádra do RAM snaží najít a připojit všechny dostupný disky- tady může bejt problém.
Možná je to prasečina, ale u takhle zlobivýho disku jsem to udělal následujícím způsobem- PC (radši) vypni, vytáhni ze špatnýho disku napájecí konektor, PC zapni, nabootuj ze zdravýho disku, potom napájení špatnýho disku připoj.
Nástroje na získání dat SMART běžící pod Woknouzem neznám, snad někdo doporučí něco funkčního.
— Winston Churchill
skúšal som test s CrystalDisk Info ale ten spustiť nejde - urobil som test s týmto: (obr.)
- Přílohy
-
S.M.A.R.T.jpg- (167.73 KiB) Staženo 124 x
Odzalohuj data a mozes skusit z hirensu spustit HDD regenerator co to spravi ale vo vseobecnosti je vhodne to vyhodit prec .
Notes : ThinkPad T420 + ThinkPad X220 .
We make the tools, you make them do .
Urobil som test s HDD Sentinel.
Ale po vychladení disku vonku na parapete sa mi podarilo urobiť aj test s HDD Tune (obrázok).
Pokúsil som sa o test s HDAT2 4.53. Po spustení HDAT2 4.53 som vyznačil môj problémový MAXTOR, na klávesnici dal z menu veľké "P" a nabehla mi tabuľka (obrázok), kde v riadku 1. bolo v stľpci Value v jednu chvíľu uvedené "none", teraz tam idú navoliť "Ext.INT13h", "INT13h" a "ATA_PI0" (3xobrázok - po vyriešení ich vymažem).
Ktorý údaj tam patrí - mal by som tam vrátiť?
edit (21.2.2012): ponechanie obrázku s "Ext.INT13h"
vymazanie dtto prebytočných obrázkov - s "INT13h" a "ATA_PI0"
- Přílohy
-
Ext.INT13h.jpg- (115.24 KiB) Staženo 85 x
-
hdtune_scan.png- (26.63 KiB) Staženo 74 x
-
hdtune_test.png- (23.07 KiB) Staženo 85 x