LCD monitor LG L1919S, jiskří okolo VN konektorů pro trubice

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

LCD monitor LG L1919S, jiskří okolo VN konektorů pro trubice

#1 Příspěvek od sr71 »

Opravil jsem závadu ve zdroji u tohoto monitoru (model L1919S), teď monitor nějak funguje, ale mám tam problém s jiskřením na jednom výstupu z invertoru. Docela silně jiskřil mezi jedním výstupem pro trubici a taky mezi spoji na desce - viz foto. Ve tmě je také vidět slabé jiskření v kabelu k trubici (zhruba v místě, kde se jednotlivé žíly sbíhají do společné izolace).
Je možné, že by byl tento problém pouze špatnou izolací nebo je příčina jinde. Má smysl pokoušet se to zaizolovat?
Přílohy
invertor LCD 2 (1).jpg
(85.18 KiB) Staženo 164 x
Jancis1

#2 Příspěvek od Jancis1 »

Ja som mal raz poruchu na LCD Samsung, vypínalo podsvietenie, ale pred tým som počul iskrenie. Na jednej trubici bol odtrhnutý prívod a tým že to bolo bez záťaže vznikalo vysoké napätie na výstupe a prebíjalo to cez prívodný káblik na druhý spoločne vedený. Myslím že by si mohol mať podobný problém, aj keď tebe nevypína podsvietenie. Prívod k trubici som normálne priletoval.
cabernet

#3 Příspěvek od cabernet »

Ano, zavada moze byt na opacnom konci kabla smerom od konektora, t.j. pri trubici - neuzavrety obvod, resp. obvod naprazdno.
iprth2748

#4 Příspěvek od iprth2748 »

mám otázku...proč když drátky mezi invertorem a trubicí prodloužím obyčejným asi 30cm měděným drátkem tak trubice nenaskočí a když drátky znova zkrátím tak naskočí?proč to ovlivňuje délka drátků?nedokážu to nějak pochopit
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Dlzka a aj izolacia. Tie originalne vodice maju VN izolaciu.
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

cabernet píše:Ano, zavada moze byt na opacnom konci kabla smerom od konektora, t.j. pri trubici - neuzavrety obvod, resp. obvod naprazdno.

i přesto že jiskří, tak podle mě svítí obě trubice (panel jsem zatím nerozebíral)
Vogon

#7 Příspěvek od Vogon »

Jiskření je způsobeno nárustem VN napětí. Toto napětí se uzemňuje přes mechanický úchyt konektoru, který je spojen se zemí.
Zvýšení VN napětí je s největší pravděpodobností způsobeno přerušením kabelu k příslušné zářivce a nebo st. spojem v místě spojení kabelu s trubicí.
Pokles svitu není běžně zaznamenatelný, protože odpojená trubice svítí indukcí a dále jsou tam trubice čtyři. Těm zbývajícím VN trochu stoupne a částečně vyrovnají úbytek světla a difuzor se postará o zbytek. Dokonce je možné jednu odpojit, monitor má takový nadbytek světla, že to není běžně patrné.
Oprava je relativně snadná, rozebrat opravit/vyměnit. Mě se to nikdy nechce rozebírat, tak tam většinou nacpu tři malý měniče pro jednu trubici a ten původní měnič zahodím.
A ještě něco, doporučuji nepokoušet se to nějak izolovat a nebo zalepovat. To VN si vždycky najde cestu a projiskří si spoj na který nebude vidět.
sr71

#8 Příspěvek od sr71 »

pokud tam jsou trubice čtyři, tak ke každé obvykle vede jeden silnější a jeden slabší vodič, proč nejsou oba stejné?
lze invertor v monitoru provozovat s jednou odpojenou trubicí?, případně čím ji nahradit aby nebylo riziko přeskoku VN
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od otakarv »

sr71 píše:lze invertor v monitoru provozovat s jednou odpojenou trubicí?

Myslím že nepůjde,přečti si co třebas píše Jancis1
Na jednej trubici bol odtrhnutý prívod a tým že to bolo bez záťaže vznikalo vysoké napätie na výstupe a prebíjalo to cez prívodný káblik na druhý spoločne vedený.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“