Osciloskop Tesla BM574, napájanie impulzného zdroja
Moderátor: Moderátoři
Osciloskop Tesla BM574, napájanie impulzného zdroja
prednedávnom mi začal štrajkovať moj osciloskop Tesla BM 574. Nenebiehal impulzny zdroj, a po pár pokusoch to vždy vzdal. Pri skúmaní schémy som však narazil na obvod, ktorého funkcii nerozumiem, a tiež definícii spúšťania samotného invertera. Mal by fungovať pri napájacom napätí vyššom ako 10V. Avšak keď som sa pozrel do schémy, vidím, že do samotného invertera idú 2 napájacie napätia... na pin 1 a na pin 6 . Na plošáku, ktorý tieto napätia vyrába pomocou 2 tranzistorov je trimer, ktorým sa dá meniť rozdiel týchto napätí. V schéme som si prečítal, že tým trimrom sa nastavuje 12V... len zas nechápem, či to má byť 12V medzi vstupnym pinom invertrea 1 a 6, alebo niektoreho z tych pinov voči nule?
Pôvodne som medzi 1 a 6 nemohol trimrom R206 nastaviť vyššie napätie než 8V. Vymenil som teda KF 517, a namiesto KC507 som dal náhradu BC546A. Po ich výmene sa mi podarilo medzi 1 a 6 nastaviť 12V, no zas sa nesnaží štartovať inverter. Medzi pinom 1 a kostrou nameriam 8V, a medzi pinom 6 a kostrov nameriam 20.2V. Má byť tých 12V na pine 6 voči zemi? Už sa mi podarilo odpáliť niektorý obvod v inverteri ze to nestartuje? Vopred vďaka za rady.
- Přílohy
-
BM574(2).jpg- Schéma zdroja skopírovaná z iného vlákna tohoto fóra
- (77.98 KiB) Staženo 731 x
-
BM574.jpg- Schéma zdroja skopírovaná z iného vlákna tohoto fóra
- (266.69 KiB) Staženo 880 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
steev píše:Avšak keď som sa pozrel do schémy, vidím, že do samotného invertera idú 2 napájacie napätia... na pin 1 a na pin 6 .
Pin 6 určitě není žádnej vstup napájecího napětí, naopak je to výstup a je tam obdélník, nikoliv DC napětí.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]