Osciloskop Tesla BM574, napájanie impulzného zdroja

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
steev

#16 Příspěvek od steev »

Andrea: Čiastočne zo schémy a zvyšok z označenia R v osciloskope:
R206 - 220R
R207 - 390R
R204 - 390R
R202 - 1K5

fredis: Diky, naozaj to bol preklep, bolo to 120V. Žiadne takéto tlačítko som nanešťastie na osciloskope nenašiel. Zajtra by mi mali doraziť nové C, (tie vymenené som dával zo šuplíkových zásob), keď to budem mať rozobraté, premerám tie R a ešte raz vymením tie C. Problém je v tom, že takú zenerku doma nemám.. budem musieť keď tak znovu buďto objednať, alebo cestovat.... zajtra teda napisem, ako to pokracuje, a vysledky merani.
fredis

#17 Příspěvek od fredis »

Našel jsem manuál, ale zdroj mi tam mj chybí, k...a!!Nicméně f měniče je 33kHz, všechna výstupní napětí se nastavují trimrem R 214 současně!! Dále je podle manuálu napětí -5 a +5V nutné!!!! udržet v rozmezí 5 až 5,2V!!!!! Napětí +12, +70, +120 a 6,3V musí mít toleranci +- 5%. Zkusil bych ta výstupní U nastavit při napájení z vnějšího zdroje. Pokud se ani potom nebude měnič rozjíždět, laboroval bych kolem zenerky.
Naposledy upravil(a) fredis dne 19 led 2012, 17:48, celkem upraveno 1 x.
Andrea

#18 Příspěvek od Andrea »

Tak k té zenerce dej do série obyčejnou diodu a musí to jít doštelovat na 12V. Ale pokud při startu padá na emitoru KF517 napětí na 12V, tak to asi žádná zenerka nezachrání.
fredis

#19 Příspěvek od fredis »

Podle rozpisky v manuálu je:
R206 2k2 trimr!
R207 1,5k
R204 150 ohmů
R202 1,5k
Ale můžou být změny....
steev

#20 Příspěvek od steev »

fredis, asi sa ti podarilo stiahnuť ten istý manuál ako mne, no tam nesedí schéma toho plošáku. V mojom osciloskope sú totiž osadené 2 tranzistory podla schemy ktoru som poslal.... v tom servisnom mauále tam je popisovaný obvod s 3 tranzistormi.
fredis

#21 Příspěvek od fredis »

Nic jsem nestahoval!! Mám originál manuál, nejsou tam ale přílohy... Jen dvě.
steev

#22 Příspěvek od steev »

Konecne po skuskach a znovu som sa dosal do dielne. Schema ktora je popisovana v manuale nesedi s touto schemou, podla ktorej je vyrobeny moj osciloskop, vsimni si , ze tam neni trimer , ktorý spomínaš. Podarilo sa mi po nahradení všetkých elitov , ktoré sú medzi napájaním a zemou dosiahnut parkrat nastartovanie osciloskopu, no na vystupe bolo stale napätie 11V... keď som ho pomocou trimrov na plošáku chcel zdvyhnúť, inverter vypol, a už viac zas nechce nabehnúť. Problém s vysokým poklesom napätia mám však stále. Nemôže to byť spôsobené priamo pridlhým spínaním primáru trafa pri štarte invertera? Nejako mi už dochádzajú nápady :( prikladám ešte schému z manuálu, ktorá nesedí s mojim osciloskopom... kedže mi tu však nefunguje upload, posielam link na upnito..: http://www.upnito.sk/subor/3afbd105e38e ... 4d94d.html snazil som sa porovnavanim schem vydedukovat,. ako asi funguje tento inverter co mam doma, kedze tam je rovnaky riadiaci IO, no nedarí sa :(
fredis

#23 Příspěvek od fredis »

Tak jak? Stále kvoká? Dlouho ses neozval.
steev

#24 Příspěvek od steev »

Fredis, sorry ze som sa dlhsie neozyval, mal som dost učenia, musel som porobiť zostávajúce skúšky v škole, tak som musel chvilku nechat osciloskop osciloskopom, no zacinam s nim bojovat nanovo. Jj, nanestastie, stále kvoká, stále kvoká.... po výmene toho 20uF / 35V elitu, ktorý je na výstupe toho kvázi 12V stabilizátora trojtranzistorového sa mi podarilo milý osciloskop na niekolko chvíl oživiť. proste na 3 ci 4 pokus ten inverter s velkym chrcanim a nerozhodnostou nabehol (na cca 20 restart do el. siete). Skúsil som teda poštelovať tie 2 trimre co su v tej scheme ktoru som dal na zaciatku, v inverteri(totiz namiesto 12V som dostaval na vystupe stale cosi cez 11, s tym ze ostatne napätia boli ok), a vymenil jeden elit vovnutri invertera. Nanestastie som tie trimre asi tak pekne rozsteloval, ze inverter zacal furt zas a stale kvokat... jo, este taka otazka, mozem vymenit tie elektrolity ktore su oproti zemi za vyssie kapacity? A na co konkretne tam tie trimre sú? Nanešťastie v manuále je popísaná tá druhá schéma(ktorú som ilustračne uploadoval na upnito -> viď moj predch. prispevok), v ktorej je len jeden trimer na dostelovanie výstupných napätí:( Ono to vyzerá, že to má nejaký velký prúdový odber pri štartovaní.. akonáhle sa tomu inverteru podarí prekonať prvých pár sekúnd, potom to už funguje bez problemov.
fredis

#25 Příspěvek od fredis »

Větší kapacita ničemu neublíží. S těmi trimry. Měl sis poznačit polohu běžců, než jsi s nimi začal točit. Zvlášť když nemáš schéma.Vyměň všechny elyty a v rámci možností prověř i polovodiče a rezistory /změna hodnoty, zvláště u hodnot nad cca 100 k/. Mě to připadá že tam asi velká zátěž nebude, to by nenajel vůbec. Takže výměna C, kontrola polovodičů a R a potom zkusit nastavit triry. Jeden je na nastavení výstupních napětí a tím se musí nastavit výstupní napětí 5V jak už jsem Ti psal s tou plusovou tolerancí. I za cenu že ostatní se zvednou!! Určitě taky ještě zkontrolovat napětí na IO podle datasheetu, jestli odpovídají. Mohou být nižší, 🤐 nižší ( jako ty prémie), a potom to taky blbě startuje. :lol:Ještě bych ho zkusil najet ze ss externího zdroje s napětím 10,5 až 15,5 V podle manuálu.
Pokud bude zájem, můžu naskenovat popis zdroje - toho, co jsi dával na uložto se 3 Tr.
steev

#26 Příspěvek od steev »

Tak som tu zas... po dlhšej dobe som sa ku svojmu BMku zas dostal...a ono stále kvoká...:) Ked som nad tym trochen porozmyslal, inverter sa zaťažuje až pri spínaní, a je jedno, aký svelký prúd som schopný mu dodať, on proste to napätie zrazí aj keď ho napájam z PC zdroja(ktorý dokáže dodať dosť velký prúd). Skúšal som, či obvod náhodou nevypína ochrana prosti zkratu(úbytok napätia › 0.7V na odpore medzi transformatorom a zemou), no pomocou meráku som na tomto odpore nameral maxi. 0.2V. Fredis, diky, no dokumentáciu k tej inej schéme - zapojeniu s 3 trimrami mam. Dočítal som sa v nej, že tam sú skrz spomelaný štart (aby sa zabránilo prúdovému nárazu aký mám), zapojené 2 rezistory a kondik medzi vystupy 2,6 a 12 myslim... ibaže v tejto novšej schéme podla ktorej funguje ten moj inverter som žiadne takéto spomalovacie články nenašiel. vymenil som všetky elity nachádzajúce sa na plošáku invertera, a dokonca aj ten 680pF kondik ktory je na kontakte3 (pokial správne chápem, je to RC článok zabezpečujúci frekvenciu 33Khz). v skutočnosti to kmitá na 33.5 Khz (aspoň to mi tvrdí multimeter). Pri zapnutí inverteru sa mu pár krát podarilo aj nabehnúť. Trafo pár krát zacvakalo, a botom začalo chvilku hlasnejšie bzučať... s čím sa objavil lúč na obrazovke a trafo pekne stíchlo a fungovalo.... pár krát to nabehlo na 3 - 4 pokus... no potom si to zas dalo pauzu. Neviete akým spôsobom je v tejto schéme zapezpečený pomalý štart, aby to nerobilo také prúdové nárazy, aké mi to robí?
Přílohy
BM574.jpg
(255.17 KiB) Staženo 292 x
fredis

#27 Příspěvek od fredis »

To ULko by mělo být ekvivalent: http://datasheet.elcodis.com/pdf2/76/9/ ... da2640.pdf .Píšou tam i o soft startu. Ale nejsou popsané piny. Pokud je vyloučena závada na sekundární straně a ten invertor jsi prošel, tak bych zkusil vyměnit IO. Projdi ještě pořádně součástky kolem KU 612. Jinak už mě nic nenapadá.
steev

#28 Příspěvek od steev »

V mojom osciloskope už niekto robil niekedy opravu invertera, je tam už to TDA4060. Pomeral som v sekundári pár kondikov(teplotu), a pár z nich sa trošku hrialo. Vymenil som ich, a ešte pár filtraných kondikov u výstupu (staré plastové teslácke). Po nastavení 12V na výstupe pot. R208, som na výstupe z invertera nastavil maximálne 11.3V. Teraz to štartuje s občasnými výpadkami(je to na hrane) no na výstupe mám napätia: 120V , 70V, 11,3V , 4,9V, -5V. Je to ešte v tolerancii, alebo hrozí nejaké zkreslovanie? P.S: diky za tip hľadať to preťaženie v sekundári :)
fredis

#29 Příspěvek od fredis »

Asi ses upsal, má tam být TDA 2640. Mělo by se nastavovat ne 12V, ale + a - 5V. Psal jsem Ti to výše. Pokud jsi prošel to kolem KU a rovněž i na sekundáru, zkusil bych zvednout to napětí -5V na -5,2V. potom uvidíš, co udělají ostatní U, hlavně ta nízká, a jak to ovlivní start. Další věc je ta, že se liší hodnoty součástek doporučeného zapojení TDA co jsem poslal odkaz a původního ULka. Pokud to ani potom nebude startovat korektně, budeš se s tím muset smířit a zapínat ho "navíckrát", nebo ještě laborovat kolem TDA. Samozřejmě vycházím z toho, že kritické R jsi měřil a elyty měnil. Na části schématu je na S hodně 1u... a podobných.
Ještě mě napadlo, jak jsi psal, že jsi měnil tranzistory. Použils ty co tam mají být? Podle mě by se na tom nevhodné náhrady mohly taky podílet.
steev

#30 Příspěvek od steev »

Jj, zle som to označenie napísal:) snažil som sa tým trimrom zdvihnúť celkovo výstupné napätia, len mám dojem, že ma blokuje už ochrana proti zkratu. Meral som tam ten rezistor R230 (samozrejme s jednou nožičkou odpojenou), a vyzerá to, že má namiesto 0,15ohm 0,4ohm.... alebo to už môj multimeter nieje schopný rozoznať lepšie. Pre istotu nakúpim ešte aj ten rezistor, a elektrolity 1uF a 2uF.. mal som ich dnes akútny nedostatok.. hlavne ma prekvapili tie 1uF/160V :) Pri dvíhaní toho výstupného napätia proste ten zdroj vypne pri hodnote 4,9V na výstupe.. podla meraní multimetrom to však vyzerá, že napájanie ešte drží nad 10V keď to vypína... na odpore R230 som však nameral úbytok 0.8V . Je možné, že je trafo už naozaj preťažené, alebo to robí ten zvýšený odpor? Aké strategické rezistory mám ešte pomerať? Elity sú v primári vymenené všetky, a v sekundári okrem pár tých s hodnotou 1uF všetky tiež. Tranzistory som menil v tom obvode ktorý napája inverter(keď som pridával diódu k tej zenerke čo tam je, aby sa dokázal tranzistor viac otvorit - ten plošák sme tu riešili hned na začiatku), no použil som dokonca jeden originál nový (v avelmaku ho kdesi v sklade vyhrabali), a druhý som vymenil za odporúčanú vygooglenú náhradu.. len teraz z hlavy si označenie nespomeniem:)
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“