Multimetr pro napájecí zdroje

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
VIKES80

Multimetr pro napájecí zdroje

#1 Příspěvek od VIKES80 »

zdravim,mam delsi dobu doma zhotoveny a oziveny tento modul meridla http://www.hw.cz/teorie-a-praxe/art2804 ... verze.html ,tak mne napadlo,zda bych ho mohl vyuzit v aute,pro mereni proudu a napeti.Co by k tomu bylo jeste poreba udelat,aby to bylo realne,tedy zda by to bylo realne?
ace_ventura

#2 Příspěvek od ace_ventura »

Trochu odbočím: v popisu je u něj uvedeno, že není potřeba galv. odd. napájení. Mě tedy žádná měřidla s AD převodníky (C520D a ICL710x) nefungovala korektně. Vždy jsem je napájel galv. odd. zdrojem od měřeného. Možná to tady funguje...

Jinak použít se dá. Napájel bych to MC34063, výpočet a schéma http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/mc34063/ . Největší žrout bude to podsvícení.

A jako bočník k ampérmetru by se možná dal využít jeho minus kabel...
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

ace_ventura píše:Mě tedy žádná měřidla s AD převodníky (C520D a ICL710x) nefungovala korektně

konkrétně u měřidla s C520D byl -pól napájení společný s -pólem vstupu, takže tam nebylo nutné oddělení napájení
VIKES80

#4 Příspěvek od VIKES80 »

konkretni navrh-schema jak to zapojit,zrealizovat by pomohlo,nejsem zas tak zbehli,sem tam bastlim dle schema a ozivim.
ace_ventura

#5 Příspěvek od ace_ventura »

sr71: Ajo, máš pravdu. Byly to mé záčátky s 520kou, tam to tedy funguje. Už si vzpomínám. Stavěl jsem kdysi zdroj podle tuším HW.cz a v něm byla 2 měřidla s ICL710x (U+I), ale obě byla napájena ze stejného vinutí (1 graetz) a tam to zlobilo...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Nevím, jaký proudy bys tím chtěl v autě měřit, ale úbytek 2,5 V by se zařízení asi moc nelíbil. Na měření napětí, to je použitelný tak, jak to je.
VIKES80

#7 Příspěvek od VIKES80 »

myslel jsem pouzit to jako ukazatel,takovy doplnek v aute-ampermetr+voltmetr,nemam pro to vyuziti,tak me napadla tato varianta,dat to do auta.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Ale jaký proudy chceš v autě měřit? Při startu jde z baterky třeba 200 A, při provozu jde proud podle toho, jak se baterka nabíjí. Ale hlavně taky teče proud opačně, do baterky. To tímto měřákem nikdy neošetříš. Podle mě to nemá vůbec smysl.
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

navyse dva zbytocne trimre na doske....
VIKES80

#10 Příspěvek od VIKES80 »

OK.nic se nedeje,tak se na to vykaslu a nezrealizuji.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jjilek »

Proud v autě není zas až takový problém, stačí bohatě dimenzovaný bočník a rozsah kolem 100-250 mV.
A pro metr s ICL710x vystačíš s typickým zapojením podle datashetu.
Atlan

#12 Příspěvek od Atlan »

existuje bocnik http://eshop.schrack.cz/bocnik-sh500-60mv-500a.html može metrat aj štartovanie :D mozno nejaky z rozumnou hodnotou http://www.elida.cz/cze/elida/skupiny.htm#Bocnik

Ono je vzdy problem co chce sledovat ak a jstartovaci prud aj nabijaci tak je problem s velkostami a pomerom tychto prudov.
VIKES80

#13 Příspěvek od VIKES80 »

ten bocnik by byl asi dostacujici,ale ta cena,to je palka...chci to jen jako informacni panel,V-pripadne A.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jjilek »

Tak si jej udělej. Je to jednoduchý. Stačí jen pás hliníku vhodných rozměrů, do něj dva otvory na připojení silových kabelů a dva šroubky na připojení mV-metru. Zkusmo, dostaví se to např. pilníkem nebo odvrtáním. Tady máš 2 příklady pro inspiraci.
Přílohy
shunt.jpg
(128.99 KiB) Staženo 178 x
PavelFF

#15 Příspěvek od PavelFF »

Vždyť se to tu už (ne)jednou probíralo. Extra bočník je zbytečný luxus. A z hliníku tuplem - má podobný teplotní součinitel odporu(nevalný pro měřicí přístroj ale dostatečný pro indikaci) jako měď. Takže stačí odebírat napětí na kusu kabelu, který už v autě je.

Pak je problém s rozsahy, buď bude měřidlo ukazovat za roh při startování nebo bude v běžném provozu ukazovat pár posledních míst. Přesnost tedy nic moc.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“