Čidlo detektor oxid uhelnatý

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Rumcajz

Čidlo detektor oxid uhelnatý

#1 Příspěvek od Rumcajz »

Hledám nějaký plánek popř. jednoduchý přístroj na měření CO oxid uhelnatý stačí v jednotkách procent, ale v rozsahu 0 až 100 procent!!!
Upozorňuji, že mi nejde o klasický hlásič CO v domácnosti, jde o měření koncentrace plynu vzniklého při chemických reakcích.
Naposledy upravil(a) Rumcajz dne 24 led 2012, 06:15, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Ty počítáš s prostorem, kde nezůstane žádný vzduch?
Tedy, ne, že by nešlo napsat, že se můžeš otrávit koncentrací řekněme 0,00015% a vyšší, ale nemá to smysl - záleží na tom, jak dlouho to dýcháš.
Proto se koncentrace CO uvádí častěji v ppm (v miliontinách).
A to ještě hodně zjednodušuji.
Čidla se dělají už hotová (stačilo pogůglit).
Protože je CO velmi jedovatý, nepokoušel bych se něco bastlit - a na zapojení kontaktu z hlásiče k nějaké sirénce či jinému obvodu přece nic není.

EDIT 19:17 - koukám, že najednou šlo upřesnit, nač to potřebuješ.
Ale pro vyšší koncentrace bude hlásič jen reagovat dřív. Existují i čidla s výstupem proudovou smyčkou, ale to je výrazně jiná cenová kategorie.
Jednodušší čidla existují, ale zase z nich jde s určitou nepřesností vyhodnotit podíl COx, kde číslo x je čidlu zcela lhostejné.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vombat »

Nejlepší čidla jak na plyn, tak na CO jsou od firmy FIS nebo FIGARO. Bohužel ne nejlevnější. Konkrétně na CO je typ SB50 a SB51 od FIS. Bezpečná koncetrace CO je 110ppm až 130ppm a zkouší se přesně namíchanou směsí syntetického vzduchu a CO. Dále detektor na zemní plyn spolehlivě zničíte při použití koncentrovaného plynu ze zapalovače resp. čidlo ztratí citlivost na nastavenou hranici - 10% spodní meze výbušnosti. Zkouška opět namíchanou směsí plynu a vzduchu o potřebné koncentraci. Jinak jsem nepochopil, jak se zkouší detektor plynu magnetem - viz. odkaz v Hillově příspěvku.
Rumcajz

#4 Příspěvek od Rumcajz »

Upozorňuji, že nejsem elektronik, ale chemik. Jde mi o měření širokých koncentrací CO. Jedovatosti CO jsem si samozřejmě vědom. Na mysli jsem měl nějaký "měřák" s čidlem Např.

http://elektrosoucastky.hyperzbozi.cz/p ... id-sirici/
nebo
http://www.conrad.cz/plynove-cidlo-oxid ... lastviewed

Problém je, že nevím jaké koncentrace měří.
Zkušenější prosím pomozte, plánkem či radou. Děkuji.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Vombat:
Asi je tam jazýčkové relé ,který se dá externě magnetickým polem sepnout.
Nejspíš myslí vyzkoušení obvodu signalizace (Já tak zkouším VN čidla, které mají jazýčkový kontak o délce kolem 10cm a snese 2A)
Rumcajz

#6 Příspěvek od Rumcajz »

Že by nikdo nevěděl?
pepik9

#7 Příspěvek od pepik9 »

Čidlo s takovými parametry asi nenajdeš v obchodě pro radioamatéry.
Gugluj carbon monoxide detector industrial, carbon monoxide measuring laboratory, nebo něco podobnýho. Při 100% rozsahu to bude nejspíš spektrální analýza.
Atlan

#8 Příspěvek od Atlan »

neviem ale aj klasiceke detektory sa musia obcas kalibrovat.... ci ze aj keby si to osadil nejakym beznym detektorom budes potrebovat kalibrator... prdpokladam ze sa cidlo posobenim plynu alebo starnutim rozšteluje ale to je skor oytazka na vyrobcu profi detektorov čo by na to povedal.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“