Poškrábaná DVD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
agnus

Poškrábaná DVD

#1 Příspěvek od agnus »

Mám několk DVD-R a DVD-RW, která nejdou vůbec načíst, přestože jsem vyzkoušel tři různé počítačové mechaniky. Problém bude zřejmě v tom, že jsou ze spodní strany poškrábané. Existuje ještě šance, že budou uvedeny do provozu?
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Pokud je to teda poškrábaný ze čtecí strany, mám dobrý zkušenosti s leštící pastou na auta- Tempo.
Nesmí se to teda dostat na stranu s potiskem.
Trochu tam z tuby nanes, aniž by se hrdlo tuby dostalo do kontaktu s tím DVD/CD a ještě, když to je mokrý, tak začni leštit, dokud ty škrábance nezmizej.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Mourek »

myslím že je to použitelné jako talířek pod kafe. Viděl jsem už dost nepoškrábaných DVD která nejdou po nějaké době přečíst. Samozřejmě to zkus přeleštit ale nedělej si velké naděje. A pokud to přečteš nakopíruj na jiné DVD
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

To je jasný, že to je na jemnější škrábance a ne na DVD prodřený skrz :D
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Jestli je DVD nečitelné vinou škrábance, dá se poškrábání rozleštit nebo vyplnit hmotou s podobným indexem lomu a pak rozleštit, na CD mi pomohl i silikonový olej. Jestli je to ale nečitelné vinou slábnutí odrazivosti reflexní vrstvy uvnitř materiálu, jak říká Mourek, leda tak pod hrneček... vzhledem k mnohem větší hustotě záznamu na DVD oproti CD je tu rozdíl v kvalitě médií markantnější a bolestnější :(
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Tyhle lesklý kotouče bych zahodil- začíná to bejt samej shit, umělá hmota, z níž to je vyrobený už taky stojí za ho.no.
Mám originál CD s hrou The Labyrinth of Time (Amiga), je z r. 1993 a škrábanců minimálně a to se to válelo všude možně.
Ještě nedávno jsem měl CD s Elvisem :D (ani nevím, kde jsem to vyhrabal)- sice nic takovýho neposlouchám, ale fascinoval mě rok výroby: 1985 a skoro bez škrábance!
Dřív se na to používaly kvalitní materiály. A teď?
Za chvíli se budou tyhle lesklý kotouče vyrábět z materiálu, kterej poškrábe i laserovej paprsek.
Budoucnost záznamu dat mají spíš polovodičový paměti.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“