Horní frézka FERM FBF-1200
Moderátor: Moderátoři
- zdenekvales
Horní frézka FERM FBF-1200
Potřebuji pomoct se zapojením regulátoru otáček výše zmíněné frézky (ideálně kdyby se našel někdo s tou samou a ochotou sundat z ní kryt). Za účelem přestavby na spodní frézku jsem ji rozebral a mimo jiné vyndal i regulátor. Bohužel, než došlo na opětovnou montáž, ztratil se mi záznam o tom, kam patří který drát. Přiznávám se, nejsem elektrikář a nemám ponětí, jak to funguje. Na plošném spoji ještě tak rozeznám odpor od kondenzátoru. Na přiložených fotkách jsou dráty a místa, kde byly připojené na plošný spoj. Už jsem to zkoušel hledat, takže tuším, že součástka na drátech je triak. Ale ani z nalezených schémat triakových regulátorů jsem nedokázal uhodnout, který jeho vývod by měl kam jít.
Předem děkuji za jakoukoli pomoc.
- Přílohy
-
Zapojení.jpg- (249.11 KiB) Staženo 334 x
čierny na G ....4-A
červený na A2 ....3-B
modrý na A1 ....2-C
čierny z motora na 1-D
- Přílohy
-
ASI_takto.jpg- (247.7 KiB) Staženo 323 x
Bude tam iba thyristor, pretože je tam akosi veľa diód okrem diaku.
Vidno dve a tretia bude pod "kolieskom". Zo začiatku som myslel, že to je vypínaci(zapínací) kontakt v trimri. Ale je to väčšia dióda anti paralelne k thyristoru.
Vzásade zapojenie káblov platí aj pre thyristor. Miesto A1 bude K, A2 bude A.
Štandardné riadenie thyristorom v jednej polvlne, druhá sa dá riadiť iba druhým anti paralelným thyristorom, alebo "full power" v opačnej pól-vlne obyčajnou diódou.
Samozrejme v diagonále diódového môstika- ten na tej doštičke určite nie je.
Doštudovať!
Môžem ti nakresliť aj prúdy, napätia v jednotlivých prvkoch a uzloch.
Opravené (dióda na spínač pri thyristore)
- Přílohy
-
Thyrisorova.jpg- (89.09 KiB) Staženo 264 x
-
Thyrisorova.jpg- (144.72 KiB) Staženo 250 x
- zdenekvales
A ještě jeden dotaz. Hrozí nějaké nebezpečí, když se to zapojí špatně? Ne že bych nevěřil Vašemu úsudku, ale přece jen bych se radši poptal po majiteli podobné frézky (když už přiznáváte, že jste to nikdy neviděl).
- zdenekvales
- Přílohy
-
DetailReg.JPG- (86.77 KiB) Staženo 251 x
- zdenekvales
Možno v polohe max. otáčky vyskratuje tyristor.
edit:
takto to bude, tá dioda v obtásku s otáznikom je spínací kontakt v potenciometri.
- Přílohy
-
SpeedControl_WithFullWave_Operation.JPG- (37.24 KiB) Staženo 211 x