Zdroj 1,2-30V
Moderátor: Moderátoři
- Martinamater
Zdroj 1,2-30V
našel jsem si na tomto webu schema zdroje http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... =0&thold=0
a chtěl bych se zeptat, jestli jste ho už někdo stavěl, případně jak jste s ním spokojeni. A potreboval bych vedet, jak velkym chladičem mam asi chladit ty tranzistory mam doma nějaký o rozměrech cca 2*15*8 cm? Děkuji za odpověd.
- Martinamater
- DJ_BobiseK
Martinamater píše:Vzhledem k tomu, že elektronice zatim moc nerozumim, tak jsem se rozhodl ze ho zkusim postavit... a potreboval bych teda vedet jak velky tam ma byt ten chladic ? A jestli muzu dat hned za stabilizator zenerky 5v1 a 12v abych mel k dispozici pevne napeti (sice ne s velkym proudem ale to mi nevadi)?
V nejméně příznivé situaci /výst. napětí cca 1,2V/3A / bude ztracený výkon na stabilizátoru cca 30x3=90W , a to je na pořádný chladič!!!
Zenerky samozřejmě s příslušnými sériovými odpory jdou použít, proč ne.
Nebo jednodussi postup vzit proste od oka dosti velky chladic a pokud se bude hrat moc, pridat vetracek. Osobne bych zkusil alespon 1.5dm^2 s vetrackem.
Zenerky s predradnymi odpory pouzit lze - otazka ovsem je proc, a zda-li by nebylo lepsi i jednodussi pouzit obycejne stabilizatory 7805, 7812...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Elegantní řešení je např. zdroj konstantního proudu cca 10mA zapojený do zkratu, ale to jsem snad ještě nikde neviděl...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]