Crifodo píše:Tak zrovna MMyslivce bych ze zištného vykrádání knowhow nevinil, protože sám na svém webu publikuje různé konstrukce už roky.
Domnívám se, že čím obecnější principy, tím komičtější je nárokování původnosti, a vyhřívání optiky rezistorem je dost obecný princip. Patentování je sice finančně a procesně náročné, ale když má za cíl majetkový prospěch pro autora, tak se to dá chápat jako vklad, ne? Samozřejmě že čím silnější subjekt, tím lepší šance na vítězství ve sporu.
Jen na okraj bych připodotkl, že další variantou ke sporu jura/Myslivec bude záplava ťamanské optiky a ty vyhřívací destičky tam budou jako přívažek zdarma, to pak bude jaksepatří motivační pro české bastlíře.
No, nevím. Zrovna dneska brzy ráno jsem se dověděl, že jeho "komisně" a oficiálně nekomerčně prodávaný autoguider je původně návrh nějakého chlápka z Prahy. Možná to tak maximálně nějak upravil pro komerční užití? Ehm, nekonerční, však jde o neziskový prodej pro kamarády. Hmm, obecný princip? Já jsem vlastně neviděl ani zapojení ani princip. Ale sám jsem nic neviděl, neslyšel, takže nic nevím, nic netvrdím. Navíc, tohle jsou věci, co prostě nemíním řešit na fóru o elektronice. Nevím, jestli sem ten kluk chodí, takže se zde možná nemůže "bránit". Nemám nárok se bavit o někom, kdo se nevyjádří na svoji obranu!!!!!!!!! Takže konec.
Jinak, co je na mým řešení tak hrozně "obecnýho"? Vím jen, že se využívají dost prasácky nabastlený rezistory velikosti 0207 do rádoby pásku, k čemuž by se astronom- amatér, co to myslí vážně, snad ani nesnížil (pokud si nenechá takzvaně poradit). Nebo kdovíjak omotaný odporový drát (někdy vyjímečně lepší řešení). Nebo řešení Kendrick. Ale, co jsem se tak optal v okruhu, moje vyhřívání sekundáru je prý dost původní.
Yarda1 píše:Pokud autor neuvažuje o zpeněžení nápadu, asi by bylo dobré to zveřejnit. Jednak může mít dobrý pocit, že to pomohlo někomu jinému, jednak se může najít slušný podnikatel co se mu to hodí a s autorem se dohodne na odměně, jednak to autor časem může použít ve svém zařízení a někdo jiný to napadne, že to má patentované a v tom případě se autorovi hodí, že poukáže na to že to zveřejnil dřív, než ten patent vstoupil v platnost.
Třeba tady:
http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/201 ... 09254.html
Dneska jsem se o tom bavil. Výsledek byl ten, že na to snad mám právo- nárokovat si aspoň cosi. Jinak, v době, kdy jsem přišel se svým řešením, o zpeněžení jsem neuvažoval. Všechno jsem psal pro všechny lidi, ne pro tzv. kulihrášky. Ale od zítřka bude na mých stránkách aspoň text o autorských právech. Ale stejně bude zbytečnej.
Crifodo píše:Co se dá dělat, pokud někde něco zveřejním, co není patentově nebo jinak chráněno, tak musím být smířený s tím že to dříve či později někdo začne využívat. Nakonec, jaký jiný smysl má takové zveřejnění?
Inspirace stejně zaměřeným kamarádům? Aby netápali??? Proč to jinak zveřejňovat? Lepší otázka je: Proč nikdy nic nezveřejňovat? Odpověd je jasná; protože na tom někdo může parazitovat.
hajs píše:vyhřívání sekundáru odpory je standartní uprava, kterou prodává mnoho prodejců. Již řadu let. Takže tohle téma je docela usměvné.. Spíš to je závist nad tím že někdo to dotáhnul do dokonalosti:)
Kdo to kdy kde dotáhnul k dokonalosti? Dokonce ani já osobně ne! Myslím, že ani Kendrick není frajer.
yakl píše:Nechce sa mi otvárať linky, ale rozmýšľam, prečo odpory? Nešlo by použiť skratované stabilizátory? Napríklad 78S05. Jazdci motokrosu si nimi vyhrievajú rukoväte riadidiel.
Cena je na prvním místě. Výrobní cena rezistoru ve stejným pouzdře jako je pouzdro stabilizátoru, bude asi ve většině případů menší oproti stabilizátoru. Jiná věc je maloobchodní cena. Ta už závisí na tom, kolik si tvůrce přirážky myslí, že je zákazník ochotný dát za konkrétní součástku. Takže možná paradoxně vyjde zkratovaný stabilizítor levněji. Může jít i o padělek. A další věc je, jak vlastně tvoří ceny ten který výrobce pro tu kterou součástku. Cena nemusí odpovídat užitné hodnotě a ani to tak mnohdy nebývá. Navíc, záleží i na tom, v jakých sériích se konkrétní výrobek vyrábí. Už před třiceti, čtyřiceti roky, se psaly články ohledně pružnosti výroby. Do praxe ale tohle putuje hodně pomalu, klidně půlstoletí, přičemž důvody jsou různé.
mtajovsky píše:Příliš velké, nevhodný tvar pro optiku, nemožnost jich více zařadit do vytápěcího "hadu"?
Teplo se dá různě rozvádět.
rnbw píše:Aha, takze kvoli cene, stabilizator je lacnejsi ako vykonovy odpor. Ale ked staci maly vykon (ako v tomto pripade - par SMD odporov), tak preco vymyslat nieco ine.
Pokud zapomeneš zapnout vyhřívání (to se človíčku obecnému stává, nebo aspoň mně a podobným) a po půlnoci zjistíš, že máš zarosenou optiku (po půlnoci na obecným, nevybíraným stanovišti skoro vždycky), tak je lepší ji odrosit trochu šetrně a ne tak, aby se pokroutila z několika málo místeček, zahřátých na třeba 100°C. Sám jsem mockrát zapomenul zapnout vyhřívání, nebo taky vypadl konektor. Všechno to totiž děláš skoro po tmě, jen točíš tubusem po všech čertech oblohy. Pak jsem byl vděčnej, že mám to, co mám. Ale tohle si MMys neuvědomil. Asi nikdy nemusel natvrdo pozorovat pro lidi. Nebo nikdy neokukoval oblohu až do rána. Nebo pro dav děcek, nebo pro dav dospělých. Nebo pracoval jen za nejlepších podmínek (o tom to bude).
Tam už fakt nestačí jen strkání okulárů do beztak vymrzlé kapsy, aby se zahřály. Ani nestačí pár blbých keců od rozumbradů, co tvrdí, že se vlastně nic nerosí (ti nejagresivnější můžou být kšeftaři v tomhle oboru).
________
Tak jsem odpověděl na příspěvky, ale teď už si fakt myslím, že tohle téma patří spíš problematice kopírování a POUŽITELNÉ ochrany proti němu. Kecáním o vyhřívání fakt nic nevyřešíme. Původně to byl účel, v rámci mýho nasrání, ale jsme na veřejným prostoru, takže řešme veřejný věci a ne věci několika málo nadšenců. Řešíme kopírování nápadů. Aspoň tak by mě to potěšilo. A sobecky a vychcaně, tak by se mně to i hodilo, sakriš. Protože ani Amazonka neví všechno ohledně zákonů.
Jura