Dotazy ohledně vlastně vyrobené nabíječky baterií
Moderátor: Moderátoři
Dotazy ohledně vlastně vyrobené nabíječky baterií
chtěl bych se zeptat na tři věci - podle stavebnice jsem si vyrobil jednoduchou nabíječku baterií, která nabíjí proudem 400 mA a jako vstup má zdroj 12 V.
1) Chtěl bych se zeptat, jestli když se omylem dotknu vodičů, kde teče oněch 400 mA do 1,2 V baterie (např. jednou rukou se dotknu + a druhou -), jestli může dojít k nějakém úrazu? Četl jsem, že životu nebezpečný proud je u DC více než 60 mA?
2) Jak nejlépe změřím kapacitu baterie, když nemám žádný měřič kapacity?
3) Je lepší měřit nabíjecí proud mé nabíječky když v obvodu není zapojena nabíjená baterie, nebo když probíhá její nabíjení? Udělal bych to tak, že ampermetr připojím seriově k nabíjené baterii tak, aby jím protékal stejný proud jako baterií a tím bych měl zjistit přesný nabíjecí proud, mám pravdu?
Díky za objasnění!
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
ad 2) bez měřáku kapacity asi dost špatně, můžeš zkusit měřit dobu provozu nějakýho spotřebiče, kterej bude brát konstantní proud. Z toho pak kapacitu baterie +- vypočítáš.
ad 3) jak bys chtěl měřit nabíjecí proud bez baterie? Samozřejmě, že to musí být v sérii s baterií.
- Philip_Fry
2. Nepíšeš, o jaký druh baterie / akumulátoru jde. Obecně řečeno lze kapacitu vypočítat měřením doby, za kterou se plně nabitý článek zcela vybije (u NiMH je to například 1.2V nabitý, 1.0V vybitý - tedy budeš měřit dobu, za jakou poklesne napětí článku z 1.2 na 1.0V) při definovaném proudu. Kapacita se pak vypočítá jako součin doby a proudu.
3. Nabíjecí proud změříš opravdu jen v případě, kdy je do nabíječky vložený akumulátor, pokud bys měřil proud přímo na svorkách nabíječky, zjistil bys tak nanejvýš velikost zkratového proudu nabíječky.
EDIT : No, takže až stříbrná medaile, forbidden byl rychlejší
ad 2) Chápu, například žárovička 1,2, V která má brát 220 mA, tak když ji připojím na 1,2 baterii, tak mohu spočítat kapacitu podle toho, jak dlouho svítila? Takže když bude svítit 10 h, tak baterie měla kapacitu 2200 mAh a zároveň mi to poslouží jako vybíječka, je to tak?
ad 3) Též si myslím, jen mě mate to, že když jsem místo nabíjené baterie připojil k nabíječce pouze ampermetr, tak mi naměřil stejný proud (cca 400 mA) jako při zapojení s nabíjenou baterií? Takže nevidím právě rozdíl s/bez baterie.
- Philip_Fry
2. Ano (v podstatě). Jen tě nebude zajímat, kdy žárovička zhasla, ale kdy došlo k poklesu napětí na 1.0V, ona ta žárovička bude samozřejmě svítit i při tom jednom voltu.
3. Důvodem bude nejspíš to, žes narazil na možnosti té nabíječky, do zkratu dá 400mA, do plně vybitého článku dá prakticky totéž, protože vnitřní odpor vybitého článku je velmi malý a teprve s nabíjením se zvyšuje.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Zapojení měření toho proudu bych měl mít snad správné: + konektor na nabíječce > červený konektor ampermetru > černý konektor ampermetru > + na baterii > - na baterii > - konektor na nabíječce.
Nebo se zapojuje ampermetr jinak při měření nabíjecího proudu?
Jak si můžou dovolit napsat k výstupu 12V když na vstupu připouští až 21V !!!
Kdyby se na vstupu připouštělo napětí maximálně rovné nabíjecímu napětí plně nabitého akumulátoru tak by se to provozovat dalo.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Mohl by mi prosím ještě někdo stručně popsat přiložené schéma? Rád bych pochopil k čemu konkrétnímu v daném schématu slouží například dioda, kondenzátor, dané dva odpory R1,R2 a tranzistor.
V přiloženém letáku totiž toto schéma vůbec popsané není a rád bych pochopil co se na obvodu děje od vstupu až po výstup k baterii.
Předem díky, jestli někdo bude mít chvilku mi dané schéma vysvětlit
- forbidden
- Kontaktovat uživatele: