Termostat
Moderátor: Moderátoři
tohle téma by se mělo jmenovat kompletní návrh elektroniky solárního systému...
bohužel nelze řešit odpory v komparátoru, pokud není jasně stanoveno, jak systém vypadá a jak se má chovat
doporučuji taky zběžně pročíst nějakou učebnici automatizace a pasáže o regulátorech
když vypneš čerpadlo při 20°C, nebude už zásobník spíš ochlazovat? je to na bazén, nebo na vodovod?
delis píše:Jistě je zde více povolanějších, ale co třeba toto zapojení, měříš teplotu akumulační nádrže i kolektoru, až je kolektor teplejší než zásobník o nastavenou hodnotu, čerpadlo sepne. Roleta by se vyřešila samostatně. Jo jinak je to v PE 11/2000.
MUSIS to riesit tak ako pise delis. Musis porovnavat teplotu v nadrzi a teplotu solaru. Pri dosiahnuti nastaveneho rozdielu (ja mam 4°C) za zapina obehove cerpadlo. Nemozes to zapinat podla pevne nastavenej teploty. Preco?
Studena voda v nadrzi ma cca 12°C, ak solar dosiahne viac (16) uz bezi cerpadlo a ziskavas ohrev. Ohrev mi bezi aj teraz v zime. Vonku cez den -10°C, zamracene a solar ma 35°C. Ak nastavis pevnu teplotu, napr. 30°C a nadrz bude predtym nahriata na 40-50°C, tak ju zacnes ochladzovat. Ak nastavis pevnu teplotu na 50°C, tak do 50°C zbytocne "nic neziskas" a stale nastane pripad ochladzovania (ak bude mat nadrz 60-70°C).
Takze musis porovnavat rozdiel teplot.
Zaluzie su sice dobra vec (ako ochrana pred prehriatim) ale je tu riziko poskodenia solaru pri burke!
Chladenie mozes zabezpecit a chladiacim okruhom, alebo vlozenim chladica do existujuceho okruhu.
To fero7 - pokud bych to provozoval celoročně tak s Tebou naprosto souhlasím co se týče teplot. To zakrývání potřebuji z důvodu ,že se občas přeruší dodávky elektřiny a řešit to záložním zdrojem nechci.
Jinak k vypínání čerpadla jsem napsal ... nebo po západu slunce. Tím by se nádrž neochlazovala pouze by voda přestala cirkulovat.
Ještě bych měl otázku: je lepší uzavřená nebo otevřená nádrž? S ohledem na moje použití.[/b]