Výrobce Fairchild
Moderátor: Moderátoři
Výrobce Fairchild
Fairchild je renomovaná, plně americká firma, mající své výrobní závody v Asii jako všichni podobní výrobci polovodičů. A vzhledem k tomu, že vyrábí nejen komerci, ale i automotiv, military a speciální věci, tak to rozhodně není čínská dvojka. Otázkou je, nakolik jsou všechny tyto jejich produkty dostupné, tzn. co z toho se dostane mezi řadové obchodníky a tím i běžné spotřebitele. Ale to je stejné u každého výrobce. Stačí tě to jako odpověď ?
BTW: a když tady čtu ty připomínky (i ty tvoje) na téma čínské kopie u GME, GES, TME a pořád to samé dokola, tak se divím, že někteří z vás ještě žijete. Protože někdy to vypadá, že tyhle fimy vlastně ani nic jiného neprodávají a měli by se obratem zavřít pro svojí obecnou nebezpečnost..
Ale to zdaleka není úplně pravda, všechno je jen o možnostech které tito obchodníci mají a hlavně o penězích. A až ty budeš se svým obchůdkem tak silnou společností jako je třeba Farnell, Arrow nebo Distrelec, tak si budeš taktéž z pozice své moci, podepřené obrovským nadnárodním kapitálem, diktovat co kde a za kolik.
A těm ostatním, slabším, přenechávat na tom sežraném stole trhu jen ty drobky co k tomu přisypává kdejaký čínan...
A nakonec - doopravdy si tito kritici myslí, že firma Fairchild a jiní světoví výrobci si přísně nekontrolují co jim z výroben v Číně a jiných státech chodí ven ? Přece jim musí jít zákonitě o to, aby o jejich výrobky byl stále ve světě zájem.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Navíc mám potíže s jejich spolehlivostí. Zdaleka ne všechno vyrábí, spousta věcí taky jen přeprodávají. Stalo se mi, že se u mě sešly dva typy stejného tranzistoru od Fairchildu a přitom každý evidentně jiný. Jak mechanickým provedením, tak potisky ale i parametry.
Naproti tomu dnešní asijský šmejd, vyráběný velmi často i bez jakékoliv kontroly původního výrobce/značky, oplývá tím, že je jeden jako druhý - a stejně jako třetí jsou to kusy s parametry, se kterými by nikdy nemohly opustit brány jakékoliv fabriky v bývalém RVHP v jiné podobě, než jako slisovaná hrouda drti. Tržně uvažující Číňan prostě plní hlad po značkové součástce za co nejnižší cenu - bez ohledu na to, jak ta součástka funguje a jaké má parametry. Má ten tranzistor na čipu kolektor, emitor a bázi a nějaký zesilovací činitel? Má! Tak z něj uděláme typ, který si zadavatel poručí - čip nečip, ze stejného uděláme BC139 stejně jako 2N3305, i když ten čip má třeba vodivost PNP...
Tohle je celý rozdíl mezi opajcem v bývalém RVHP a dnešní Čínou - dřív se pajcovalo proto, aby se ukázalo "Západu", že to umíme taky a někdy líp než oni a nemusíme jim za to platit s těžko dostupné "tvrdé měně" (nebo taky proto, že to nařídil Kreml...) - ale vždycky šlo o to opajcovat co nejlíp. Aby to když už to dalo tolik práce taky aspoń nějak fungovalo. Dnešní rejžovištní Ťaman pajcuje proto, aby vytřískal co nejvíc dolarů z tý bílý chátry, co si jen myslí že je chytrá...
A kutilmile - nelituju tě
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Sluší se ale taky říct že RVHP součástky byly leckdy lepší než originál. Předně tak domakaný trandy Jako KD50x uměla jen Motorola a ještě ne tak dobře. Neměli tak domakanej přestup tepla z čipu na pouzdro. Dál třeba fetovej MAC157 od Tesly chodí líp než LF157 , co je jeho originál. Tesla leccos zaváděla podstatně dýl do výroby a tak taky leccos dopracovali do lepší podoby a odchytali různé nectnosti.
Dneska stojí za zmínku hodně elity . To, že se úmyslně znečisťuje elektrolyt v kondíkách moc lídí neví. Je to spočítané na 2-4 roky a pryč.
Je to sice offtopic k trandum ale myslím že to spolu docela souvisí.
Každopádně při konstrukci opravdu rychlých zesilovačů, bufferů a podobných hraček docházím k názoru že dnešní úroveň běžně dostupných součástek je přímo katastrofální. Už nejenom výkonový trandy ale i typy jako BC546 se ukazují jako velmi problematické sehnat v solidní kvalitě.
Futaba, Fairchild , Diotec a pámbu ví co ještě prostě nebrat. Svoje jsem si už užil i s FETy, 2SK170 / J74 , 2N5484 atd. Taky jediné co chodí je Toshiba, National Semi, Onsemi (Motorola ). Zatím jsem nic co by se jim rovnalo jako ekvivalent neměl v ruce.
BC546CTA
1N4148TA
KSA1381ESTU
KSC3503DSTU (Pozor na třídu E/D)
Pevně věřím, že nejde o nepovedený "pajcy" (nebo jak to vlastně nazvat), ale o origoše. Máte- li chuť a čas se tím zabývat, pošlete mně emaila s doručovací adresou.
- weed_smoker
honza637 píše:Krásně jsi to vystihl Ekkare. Sluší se ale taky říct že RVHP součástky byly leckdy lepší než originál. ...
Tak nějak,CZ/DDR/PL/ součástky byly sice leckdy pajcy(TTL54/64/74/84xx,CMOS 4xxx a běžný analogový obvody (555/741/748/1458...),ale pajcy poctivý.Některý obvody nebyly pajcy,ty ani jinde než u Tesly nejsou (MH1KK1,MH106,MA3000,MAA436,MAC524,WSH220...)
Pajcy bývalé RVHP jsou dle mě většinou velmi kvalitní součástky, fungující se stabilními parametry i po 30 a více letech. A co třeba taková A277D? Na e-shopech všude chybně tvrdí, že je to analog UAA180, což není pravda, inženýři z NDR ji totiž vylepšili a umí oba režimy buzení LED, proužek i bod, což originál neuměl. A nebo taková UA880D, vycházející z veleslavné Z80ky, ale s vylepšenou funkcí instrukcí a periferních obvodů?
Kéž by takhle kopírovali dnes v Číně, vůbec by mi to nevadilo