přímotopná sazba

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kemoskem

přímotopná sazba

#1 Příspěvek od kemoskem »

Zákazník má tarifní sazbu D02d a plánuje si pořídit sazbu D45d.

Chce si koupit 2 přímotopy s nastavitelnou regulací.1 přímotop max 2kW Tyto přímotopy by vatahoval pouze v zimě. Byly by tedy zapojeny přes zásuvku (nebyly by připevněné na zdi)

Hl.jistič- 1x25A

Mám 2 otázky:

1.bude mu uznána sazba D45d na tyto 2 přímotopy?

2.mohou být tyto přímotopy zapojeny přes zásuvku nebo musí být připevněny na zdi a zapojené na přímo? V podmínkách připojení se píše - " V odběrném místě musí být ŘÁDNĚ INSTALOVÁNY přímotopné spotřebiče..."
TAKJAN

#2 Příspěvek od TAKJAN »

Bude.. Přímotopné spotřebiče musí být pevně připojeny a blokovány. A hovoří se také o elektrickém ohřevu vody..
ok1xgi

#3 Příspěvek od ok1xgi »

Podmínky pro získání sazby D45d

Aby si domácnost mohla sjednat sazbu D45d, musí splnit tři základní podmínky. První z nich je instalace přímotopného elektrického spotřebiče (přímotop). Druhou podmínkou je, aby instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů (včetně příkonu akumulačního ohřevu teplé užitkové vody) odpovídal nejméně 40 % příkonu proudové hodnoty hlavního jističe (popř. součtový instalovaný příkon hybridních elektrických spotřebičů musí odpovídat tepelným ztrátám vytápěného objektu). Poslední podmínkou je povinnost zajistit technické blokování spotřebiče v době platnosti vysokého tarifu.
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
badoch
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od badoch »

Tak jak je zde psáno, 40% hlavního jističe, blokování, bojler- nelze (oficiálně provozovat na D45). A hlavně jestli elměrový rozvaděč je velikostně způsobilý pro dvousazbu. Jo a taky ještě se musí před tím zažádat o svolení-zvýšení rezervovaného příkonu a to i když se nemění hodnota hlavního jističe.
TAKJAN

#5 Příspěvek od TAKJAN »

Bojler se provozuje 8 hodin, (v těch 20ti) tzv "noční proud". Moc lidí to asi neví, ale do HDO vedou dva ovládací vodiče...
milan222

#6 Příspěvek od milan222 »

TAKJAN píše:Bojler se provozuje 8 hodin, (v těch 20ti) tzv "noční proud". Moc lidí to asi neví, ale do HDO vedou dva ovládací vodiče...

pokud ty dva vodiče prohodíme, tak máme otočen VT a NT a tak mame v osmihodinové sazbě za NT 16hodin NT. ale pak až to zjistí CEZ komando, tak nám ustřelí vložku u dveří a pak postupně ustřílí hlavy :D
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
kbulda

#7 Příspěvek od kbulda »

milan222, vůbec nevíš jaký je princip a proto píšeš blbosti.

vývod PV je pro blokování přímotopného vytápění
vývod TUV je pro blokování boileru
Přílohy
obrázek01.png
(40.28 KiB) Staženo 191 x
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud boiler nenahlásíš , tak můžeš mít menší a tím menší ztráty , jak je dnes honěno . :D
milan222

#9 Příspěvek od milan222 »

aha ale já to myslel jako prohození v svorkovnici relátka co volí NT a VT
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Nakonec vždy záleží na stanovisku dodavatele. Mám sazbu D45, řádně nahlášené a povolené přímotopy 12 kW, bojler 2 kW. I když bylo ovládání blokování topení a TUV připraveno samostatně, E-on osadil třípovelové relé HDO a stejně to spojili dohromady pod jeden ovládací impuls NT - 20 hod.
TAKJAN

#11 Příspěvek od TAKJAN »

Mám to taky tak, ale zjistil jsem, že je lepší bojler nabíjet jen podle potřeby vody, u mne všední dny odpoledne do asi 21 00, so+ne od rána. Je menší spotřeba, než ho mít zapnutý trvale..
Achab

#12 Příspěvek od Achab »

Taky jsem to dvojí ovládání využil pro blokování bojleru vlastními spínacími hodinami (10 00 - 20 00 hod.). Přitom mám nastavenou teplotu pouze na cca 55 - 60°C.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jenda_KL »

TAKJAN píše: je lepší bojler nabíjet jen podle potřeby vody

to se teda mění bojler na průtokáč a sazba postrádá smysl.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

milan222 píše:aha ale já to myslel jako prohození v svorkovnici relátka co volí NT a VT

Prohlédni si pořádně to schéma: žádné relátko tam VT a NT nevolí. Přepínání počítadla tarifu zajišťuje přímé propojení z přijímače HDO povelovým vodičem do elektroměru. A ten si při plombování technik distribuce má ohlídat, že je zapojený správně.
Když je kontakt přepnutý tak, že spojí svorku B elektroměru s nulovou šínou, počítá elektroměr "za draho", tedy VT. Je zcela jedno, zda také existuje povel pro zapnutí akumulačního nebo přímotopného odběru, relátka nepřitáhnou, protože jsou odpojená. Teprve, když přijde povel NT, přepne kontakt vHDO, odpojí nulu od přepínání počítadel v elektroměru a připojí ji na oba spínače povelů. Je to proto, aby ti ani omylem nemohli zapnout topení či boiler na VT.
Relé (nebo stykače) se zapojují na zbývající dva vývody z HDO - jeden má spínat celkem na 8 hodin denně (akumulační), druhý na celkem 20 hodin (přímotopný).
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“