Korektní vypnutí systému s WIN7

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mopadzi
Kontaktovat uživatele:

Korektní vypnutí systému s WIN7

#1 Příspěvek od mopadzi »

jak řešit řídící systém na win7 který řídí technologii... BFU mi to často vypnou Hlavním vypínačem bez toho aby nejprve korektne vypnuly WIN..
už jsem tam dal tlačítko na vypnutí -- PWR na MB, pak se system vypne a +5V mi odpojí stykač...ale oni to musí vypínat Hlavním vypínačem.. Nemáte prosím nějaké tipy na HW zapojení ....díky.
HESLO: kdo si hraje nezlobí....
kevin_mitnick

#2 Příspěvek od kevin_mitnick »

Hlavni vypinac pod zamceny kryt, aby nebyla jina moznost, nez vypnout to softwarove... Popripade skleneny dekl typu "v nouzi rozbij sklo"...
Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

Počítač dát na malou UPS. Ta se v případě shození hlavního vypínače softwarově postará o korektní vypnutí PC
Gringo_Joe

#4 Příspěvek od Gringo_Joe »

podle me by melo jit nastavit v power managementu, co se ma udelat pri stisku tlacitka..
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Jestli se nepletu, během SW vypnutí PC přestane zdroj dodávat šťávu mj. do 12V větve. Stačilo by relé s jedním spínacím kontaktem, kterej by přemostil HW vypínač. Ten za běhu bude nefunkční (přemostěn relé), během SW vypnutí odpadne kotva relé a PC se vypne úplně (do zapnutí síťovým vypínačem). A zabudoval bych to do zdroje, je to jen jedna součástka a 4 dráty, nic víc.
K vinutí relé bych pro jistotu dal antiparalelně diodu, namísto relé ale může bejt i třeba triak.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Honza_dy

#6 Příspěvek od Honza_dy »

Ty chceš přemostit hlavní vypínač? 8O
Maskot

#7 Příspěvek od Maskot »

Asi bych nejdrive oddelil napajeni ridiciho systemu od technologie.
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Záložní zdroj tam musíš mít, takže jak radí honza_dy, ovládat zpětnou vazbou sériovým kabelem od záložního zdroje (možná myslel i jinak). Stejná situace by byla při výpadku elektřiny, takže to musíš ošetřit i z hlediska bezpečnosti práce.
Pokud je BFU tvým zaměstnancem, tak v první řadě záznam zapnutí a vypnutí W7, pravidelný výpis a potom při neodhlášení a vypnutí jen centrálem vždy strhnout častku odpovídající hmotné zodpovědnosti.
Honza_dy

#9 Příspěvek od Honza_dy »

Nesmíš přece dovolit řízení aby ti překlenulo hlavní vypínač. To je blbost a první bezpečák tě sežere! Já myslel dát před řídící systém malou UPS třeba tuhle. Spolu s dodávaným SW tahle UPSka zařídí, že při výpadku napájení má počítač ještě cca 10minut chodu, během kterých ho onen SW bezpečně vypne. Z toho plyne: Shození hlavního vypínače tě přestane trápit.
MetalGod

#10 Příspěvek od MetalGod »

Honza_dy píše:Ty chceš přemostit hlavní vypínač? 8O
Asi jsem špatně pochopil, o jakej vypínač se jedná, měl jsem na mysli síťovej vypínač zdroje PC, ten se dá v rámci počítače považovat za hlavní.
I když poslední dobou jsou zdroje PC síťovým vypínačem vybaveny jen zřídkakdy, proto mě mohlo napadnout, že má na mysli jinej vypínač. V tomhle případě je to fakt kravina.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“