zajímavé topné těleso

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

zajímavé topné těleso

#1 Příspěvek od sr71 »

demontoval jsem špatně hřející elektrické topidlo (ve tvaru malé černé kostky, které se prodávalo na počátku 90-tých let), a je tam zajímavě řešené topné těleso, plechové pásky tvořící žebrování jsou mezi sebou propjeny nějakými kovovými destičkami - co to může být za materiál? odpor mezi sosedícími sekcemi jsem naměřil cca 1,3kohm, to je nějak moc
Přílohy
topné těleso 1a.jpg
(193.19 KiB) Staženo 306 x
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od AmarokCZ »

Velmi podobně jsou řešeny PTC topná tělesa.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od GeorgeB »

Žebrování je podle mě jen pro zvětšení plochy a zároveň slouží jako přívodní vodič pro ty světlý plošky mezi jednotlivým žebrováním. O jakej materiál jde netuším, ale to žebrování určitě samo o sobě topit nebude. V těch ploškách podle mě bude něco na bazi uhlíku. Například vzy Audi maj před levým předním kolem taky desku z dvou navzájem slisovaných plechů, mezi tím nějaký materiál a tři vývodní elektrody(svorky). A slouží to jako předřadný odpor pro ventilátory. Je to dost plochý, tak podle mě to nebude nějakej odporovej drát, spíš polymer,spékaný kov?
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

ano, to žebrování je určitě pro zvětšení plochy (za tím tělesem je v topidle umístěn ventilátor), nejvíc mě zaráží, že (kromě té sekce zcela vpravo, která je odlouplá)) to drží pevně pohromadě, přesto tam naměřím tak velký odpor (na štítku je uveden max výkon přes 1kW), teď to hřeje jen velmi slabě, ale když jsem to viděl fungovat kdysi, bylo to do červena rozpálené,
možná to může být způsobené rzí, protože ty destičky mají povrchovou korozi
Naposledy upravil(a) sr71 dne 08 úno 2012, 22:50, celkem upraveno 2 x.
fredis

#5 Příspěvek od fredis »

Není to náhodou TOP MICRO? Nebo tak nějak? Mám tu kostku už hodně dlouho a je to parádní přitápění. Pokud je třeba. Rozdělanou jsem ji ale neměl. Ale tenkrát v reklamě na ni uváděli nějakou snad "kosmickou" technologii. :wink: Jo a topení se dá vypnout a použít to jako větráček třeba v létě.
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

fredis píše:Není to náhodou TOP MICRO? Nebo tak nějak?.

jo to bude ono, pamatuji si že v prvních letech po revoluci na to byla docela masivní reklama
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Ako je to spojene dokopy? Nejako privarene?
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od FRANSIMOR »

Mohu potvrdit-dnes mají takto řešené přímotopy.pásek cca 4 milimetry na šířku a 0.2mm tlouška.zkrátka doba keramických tělísek je asi pryč....
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

je to na bázi termistorů. Kdysi jsem to vymontoval z 12v topítka do auta. Když to není chlazený vzduchem,tak se tomu zvyšuje odpor a tím klesá příkon,takže se dá hovořit o jisté ochraně proti přehřátí.
sr71

#10 Příspěvek od sr71 »

rnbw píše:Ako je to spojene dokopy? Nejako privarene?

asi ano, není to moc poznat (možná přilepené?)
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Je to odporová topná keramika pájená k těm zvlněným páskům technologií obdobnou jako je pájení vývodů na keramický kondíky, jen pájka má vyšší bod tavení. Ta kostka je opravdu "TOP MICRO CUBE", mám ji taky už od těch 90.let, až na to že její inzerovaný příkon je AŽ 2000W - ověřeno, opravdu si těch skoro 10A ze zásuvky "cucne". Jednu vadnou jsem měl rozkuchanou - nějaký dobrák se ji pokoušel přejet, když s ní přitápěl v garáži a zapomněl ji pod autem...
Svého času jsem ji dost používal, teď už jen příležitostně, když například dodavatel topné energie usoudí, že na jaře "už" nebo na podzim "ještě" je venku dost teplo a nespustí kotelnu - a my klepeme kosu... Pro bezproblémový provoz je potřeba ji jednou za čas rozdělat a vyfoukat z ní prach a přimáznout ložiska větráku. Jinak naprosto bezproblémový "bufík".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
sr71

#12 Příspěvek od sr71 »

Z dnešního pohledu je to celé i poctivě provedeno. Myslím si že problém u toho co jsem rozdělal je koroze těch keramických elementů (protože to majitel používal jednu dobu ve velmi vlhkém prostředí)
milan222

#13 Příspěvek od milan222 »

máme stejnej problém... topí málo. no asi to mám taky zkorodované
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“