Úprava ATX zdroje na regulovatelný zdroj - problém

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
1N4148

Úprava ATX zdroje na regulovatelný zdroj - problém

#1 Příspěvek od 1N4148 »

Mám ATX zdroj, který jsem upravil na regulovatelný stabilizovaný zdroj, podle tohoto návodu http://danyk.wz.cz/at_atx.html (viz první schéma). Měl by jít regulovat od 3 do 15V. Mnou upravený zdoj jde ale regulovat pouze v rozsahu přibližně 8,5 - 14,3V. Když je potenciometr nastaven na maximum, napětí je 14,3V, když snižuji odpor, napětí klesá až na 8,5 a pak ihned spadne na 0,1V. Zdroj je vybaven obvodem S494P (odpovídá TL494), a zapojení bylo jako na schématu. Vzhledem k tomu, že úprava byla velice jednoduchá, si myslím, že jsem nikde chybu neudělal. Tak by mě zajímalo čím to může být a jestli s tím půjde něco dělat.
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

To je dobre, že to nefunguje podľa Danyka. Ak by to fungovalo, musela by byť v tom zdroji niekde chyba.
Keby v tom zdroji nebol ešte nejaký iný integrovaný obvod, ktorý sleduje parametre jednotlivých výstupov, aby to jednoducho šlo a nezhorelo, napríklad pri skrate.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

Je to přesně tak, jak píše procesor. To zapojení od Danyka funguje jen u hodně pochybných zdrojů...
Aby to fungovalo pro větší rozmezí musí se vyřadit ochrany proti přepětí a podpětí - může to pak vypadat například takto.
cafenet

#4 Příspěvek od cafenet »

ten danykuv návod je k ničemu i když ti to bude regulovat tak dopadneš stejně jako v minulem vlákně většina ATX zdroju nemá proudový trafo a chrání je částečně jenom hlídání výstupního napětí a to zrovna potřebuješ odstranit uprav to aspon podle tohodle http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm

koukam píšu nějak pomalu :lol:
nejlépe když to zkombinuješ s nadproudovkou od Amaroka a bude to neprustřelný
Lukar

#5 Příspěvek od Lukar »

Mohu potvrdit odkaz od --cafenet-- upravy zdroje 1-20v provedeny na více různých exemplářích. Pokud se někde nesekneš regulace bude funkční

Mimochodem na stránce existuje také odkaz na Danyka - schémata ATX zdrojů.
cafenet

#6 Příspěvek od cafenet »

ještě mě napadlo jestli to nemáš starej AT zdroj misto ATX 8v je zhuba tak napětí který potřebuje 494 aby chodila v tom případě by to šlo regulovat jenom kdyby si použil ještě pomocnej zdroj pro napájeni švábu
1N4148

#7 Příspěvek od 1N4148 »

Ne, je to ATX.
V Danykově zapojení jsem se neodvážil hledat chybu, ale je fakt, že mi to přišlo až moc jednoduché. Zkusím udělat něco podle odkazů výše. Díky za odpovědi.
ACDC

#8 Příspěvek od ACDC »

Ahoj, mě ta úprava podle danyka na jednom zdroji funguje bez problémů, na druhém to funguje od 8,5 do 15V.Až budu mít čas tak vyskouším tu upravu z http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm Hodně štěstí.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“