Článek z Motožurnálu - Český rozhlas
Moderátor: Moderátoři
Já to znám - před vystoupením z auta se vybíjím pomocí klíčku na plech kastle nebo na dveře. I tohle v tom článku je zvrzaný - člověk vrtící se na sedačce je nabitý vůči plechům kastle, takže pokud se nejdřív chytne nebo nějakým vodivým předmětem dotkne kastle = kostry, nepředstavuje pro čipy žádnou hrozbu... Zase potřebujou udělat na lidi BUBUBU, aby se v ničem nerejpali sami, protože už jen proniknutí technologie komunikace s rozhraním OBDE/CAN bus přes běžný PC odvedlo servisům k dostupnějším "garážníkům" dosti velkou část banálních závad, za který si mohly draze účtovat...cafenet píše:EKKARe až budeš nastupovat do auta tak nejdřiv uzemnit a žádný vrtění na sedačce![]()
![]()
A kutilmile - nelituju tě
Já volím kompromis, nejdřív auta spojit, pak několik minut nechat "kleknutou baterii" nabíjet ze zdrojového auta zvýšenými otáčkami motoru a při samotném startu nechat motor jen blafat na volnoběh. Alternátor se tak stane nedostatečně výkonným zdrojem (nemá dost mechanického příkonu na vstupu = jeho napětí na výstupu klesne) a větší zátěž převezme akumulátor. Těch několik minut propojení a "nabíjení" dokáže natolik snížit vnitřní odpor vybité baterie, že se při následném startu dokáže "přidat" a posílí částečně svým výkonem výkon převáděný spojovacími kabely.
Díky takovému postupu (pokud není baterie v startovaném autě vysloveně vadná) jde například nastartovat i "dvoulitr dehet" pomocí favorita jako "zdrojového auta". Je to moje osobní zkušenost - po 10 minutách propojení mé 44Ah baterie ve formanu a 88Ah baterie ve dvoulitru "hnůjdej Santafé" se dehťáka podařilo nastartovat - když předtím jeho baterie nedokázala ani cvaknout startérem a jeho majitel ode mne žádal pouze odvezení do obchodu "koupit novou baterku". Ujistil jsem ho že si pro baterku dojede v poklidu sám svým autem. Celých těch 10 minut co byly baterky spojené jsem formana držel na zvýšeném "volnoběhu" = cca 1500rpm, aby alternátor opravdu "dával" - částečně oživená vlastní baterka dehťáka se pak spolu s kabely postarala o zbytek... Majitel koukal jak bacil do apatyky...
A kutilmile - nelituju tě