Silikonový olej, jak zjistit zda je to opravdu silikon?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Silikonový olej, jak zjistit zda je to opravdu silikon?

#1 Příspěvek od Celeron »

Dosel me v dilne silikonovy olej, se kterym jsem patlal plosaky pri vymene svabu aby se pri odsavani cinu nepripekl kolem odsavany plosky.
Ve skladu jsem nasel pulitrovou flasku neceho podobny barvy, hustoty a mastnoty. :) Je to tam leta, uz nevim puvod a samolepka s popisem odpadla, takze nevim, co to je. Jak zjistit zda je to skutecne silikon? Nijak to nesmrdi jako mineralni ci synteticky oleje.
Napadlo me, vyzkouset to na teplotu regulovanou pajkou. Pokud si pamatuju, silikon olej by mel vydrzet dost vysokou teplotu proti mineralum. Predpokladam, ze se pajkou nebude vubec palit.
Neni tu nejaky chemik, co by poradil? Kdysi jsme neco podobnyho zkouseli medenym rozzhavenym dratem a podle barvy vzplanuti se kapalina identifikovala. Ale uz o tom nic nevim...
Jirka
Vogon

#2 Příspěvek od Vogon »

Silikonový olej je nehořlavý. Zkus to zapálit.
Nejlepší bude nějaký nehořlavý knot, třeba smotek měděných drátků, licna nebo azbestová šňůrka.
jandu

#3 Příspěvek od jandu »

A transformátorový ten horí?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Vogon

#4 Příspěvek od Vogon »

Abych pravdu řekl, tak ten můj hoří. Ale je možné, že existují jiné druhy které nehoří. Ten trafo olej co mám já je asi dva roky starý, takže už není dotován PCB ale někdy v minulosti byl trafoolej údajně masivně dotován PCB právě kvůli nehořlavosti.
cabernet

#5 Příspěvek od cabernet »

Kupil by som novy a to nezname dal do zberu.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

cabernet píše:Kupil by som novy a to nezname dal do zberu.

Dobra rada, litr kvalitniho silikonaku je 400 - 500 CZK... Vyhodit :x
A obycejny Silkal, co byl drive bezne v drogerii je docela problem nekde sehnat. A nebo sezenes Lukosil ale velky baleni.
Zkusil jsem do toho oleje strcit rozpalenou pajku na 280 stupnu. Jen se varil ale nepalil a necoudil. Co by to mohlo byt jinyho nez silikon? Ostatni oleje maji vzdycky nakej odstin hnedy a pod.
Jirka
cabernet

#7 Příspěvek od cabernet »

Tak dobre. Pokial si s nim robil a zdal sa ti, ze to musi byt len silikon, tak povazujme vec za vybavenu.
Bernard

#8 Příspěvek od Bernard »

Silikonový olej vzlíná až do mikroskopické vrstvy. Kdysi v mé Tesle mazali formy kostřiček relé, a zbytky oleje po čase vyvzlínaly až na kontakty a znefunkčňovaly je. Byl to tenkrát velký průser s exportem. Ale jak by tento poznatek šel použít pro analýzu oleje, to nevím. :nevim:
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Celeron píše:Dosel me v dilne silikonovy olej, se kterym jsem patlal plosaky pri vymene svabu aby se pri odsavani cinu nepripekl kolem odsavany plosky...
Jirka
A když tou neznámou substancí opět napatláš plošňáky a cín se při výměně nepřipeče, tak je snad jedno co to je. Hlavně, že to funguje jako silikonový olej.

Mám dotaz k té technice používání silik. oleje. Neslyšel jsem o tom.
Pomáhalo to? Jak to fungovalo? Kam se neměl připéct cín? Jde pak na tom místě opět pájet?
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od GeorgeB »

Lukosiol jsem kupoval v Kolíně na výpadovce na Prahu Cena: 100g asi 40kč. Litr asi 180kč.
kbulda

#11 Příspěvek od kbulda »

Na to, na co ty chceš ten olej používat by šlo asi použít toto, nebo podobný, od jiného výrobce a dodavatele:

http://shop.monsta.cz/tectane-ochranny- ... 51118.html

http://www.google.cz/search?q=sv%C3%A1% ... &aqi=&aql=
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Jinak na transformátorový olej jezdí všechny starší dehťáky . Jen ať zas nevyleze nějaký ekolog .... :D
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Silikonový olej je hořlavý, stejně tak vazelína a guma.
Silikonový materiál poznáš podle zcela typického hoření a zbytků.

Trafooleje bývaly s obsahem PCB, mimochodem hořlavé jsou většinou taky, jenom hůř a špatně se zapalují.
tomasjedno

#14 Příspěvek od tomasjedno »

Celeron píše:...Zkusil jsem do toho oleje strcit rozpalenou pajku na 280 stupnu. Jen se varil ale nepalil a necoudil...

A na kolik si myslíš, že se rozhicuje třeba takový olej na pánvi?
Teď jsem se došel kouknout na troubu, a ta moje má termostat do 275 °C.
frantajetel11

#15 Příspěvek od frantajetel11 »

K tomu pájení... silikonovej olej, nebo teda spíš něco od něj zapatlaný, jde pájet blbě. A nejlíp jde umejt perchlorem a to od perchloru acetonem.
Ať žijou svinstva :lol:
Jinak teda nějak jsem taky ještě neslyšel, že by se odsávalo v olejový lázni (nebo v olejový patlanině)... Jaký to má výhody? Kromě zablitý odsávačky?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“