Na čem přehrávat desky 78?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AZK401

Na čem přehrávat desky 78?

#1 Příspěvek od AZK401 »

Vytáhl jsem z popelnice hromádku starých Supraphonů, nějaký Ultraphon a Deccu, vše 78ot a stojím před otázkou, na čem to přehrávat? Našel jsem sice nějaké pseudo retro Hyundaie s gramem 78 ale jsou to bedny včetně rádia, CD a repráků, prostě kombajn. Nebyl by sice problém koupit nějaký HC 11, nebo H 20, ale pokud tam i bude vložka, tak asi nepoužitelná. A "nová" PK 301 nebo VK 311 je asi nesmysl, nehledě na to, že jsem jí stejně už dlouho neviděl. A dobastlit do těch starých šásek magnetodynamickou vložku, případně i s ramínkem taky nebude nic moc - za prvé uslyším spíš rachotící mezikolo než hudbu a za druhé jediný 78 hrot byl pokud vím N 75-3 do Shure M 75 a obojí se už prakticky nedá sehnat. Vylučuju taky koupi Pro Ject Debut III, který se údajně dělá i pro 78 ot - na to nemám. Neví ale někdo, co do toho dávají za vložku? Ten standardní Ortofon OM5 se mi nezdá. Máte někdo zkušenosti?
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

přenosku třeba AT78 - 78 rpm
a s gramofonem si budeš muset nějak poradit, nejlépe systém s řemínkem nebo přímý pohon a předělat na 78 rpm

já používám HC08, to mezikolo tam slyšet je, ale v tom bordelu ze šelaku se to tak nějak maskuje . . .
Zmije

#3 Příspěvek od Zmije »

Taky to můžeš přehrát pomaleji do PC a pak to digitálně zrychlit.
ok1xgi

#4 Příspěvek od ok1xgi »

Hlavně nekupuj http://gramofony.heureka.cz/hyundai-rtcc-513/ nebo jiné, jak to jen nazvat....... nevím :evil:
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
AZK401

#5 Příspěvek od AZK401 »

Díky za rady, ta AT 78 mi úplně ušla. Dneska jsem narazil na nadšence 78 a ten tvrdí, že jede prapůvodní Supraphon H21 s vložkou VK 5 a je nadšenej. Nicméně přiznal, že jedenkrát za rok každou desku přehraje na klasický ocelový jehle a že se to nedá srovnat - hlavně odstup signál/hluk. Tož tak.
Ale možná, že to dohání troubou z bezkyslíkový mědi :lol: Kdož ví...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

To myslíš tak, že to šasi H21 bylo lepší než mechanické na ocelové jehly? Já s tím teda nemám moc zkušeností, ale klasický mechanický gramofon s dřevěnou skříňovou ozvučnicí má velice pěkný zvuk. Gramofon s troubou je něco jiného, ten hraje opravdu jak telefon. Elektrické šasi s krystalovou přenoskou pak bere spíš šum a hluk.
V Radioamatérech ze 40. let se řešily různé druhy jehel a ocelovou jehlu tam hodnotili jako zvukově nejlepší. Prý se díky tomu, že je jen na jedno použití, vždy zabrousí přesně na míru konkrétní desce a díky tomu funguje nejlíp.
Taky tam psali o jehlách z bambusu nebo z trnů z kaktusu nebo trnky jako o přímé náhradě ocelových jehel. Prý to dávalo slušné výsledky a navíc to jistě tak neničí desky jako ocelová jehla.
mtajovsky

#7 Příspěvek od mtajovsky »

Tak jehla se má přizpůsobit desce? :D :D

S gramofonem s ocelovou jehlou jsme se pokoušeli přehrát nějaké staré desky - je to už dobrých 40 let. Co si pamatuju, tak to byl spíš soustruh na desky - od jehly se odvíjela špona, jak to tu desku dralo a přehrát se dala tak dvakrát. Přítlak se nastavoval naklopením jehly a nešlo to moc nastavit - buďto to skoro nehrálo, nebo to desku soustružilo.

Na rychlost 78 byly stavěny kufříkové gramofony v koženkou potaženém kufříku. Reprodukor byl ve víku, zesilovač osazen 1x nějaká ECL a přenoska vypadala jako předek letadla. Otočným knofíkem se přepínala červená nebo zelená jehla, podle zvolené rychlosti. Přístroj byl 4 rychlostní - 16 2/3, 33 1/3, 45, 78.

http://www.oldradio.cz/gramofon/hc203.htm

Tenhle měli naši doma, (dokud jsem se mu nepodíval na zoubek :D ).
Naposledy upravil(a) mtajovsky dne 21 úno 2012, 22:03, celkem upraveno 2 x.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak to jste na to šli nějak špatně. Nebyly to vinylové LP? 78 ot. desky mají sice omezenou životnost, ale rozhodně ne dvě přehrání. Já sice takový gramofon nemám, ale jeden známý pořádá každý rok výstavy, takový gramofon tam bere a je to v provozu celý den s jednou deskou, aniž by tím deska nějak výrazně utrpěla. Od jehly určitě nic nelítá a už vůbec ne špona, protože ten materiál není pružný, spíš je to jak bakelit.

Jinak u těch ocelových jehel se s přizpůsobením desce klidně může počítat, protože ta jehla se po přehrátí jedné strany vyhodí.
mtajovsky

#9 Příspěvek od mtajovsky »

Taky mi to připadalo, že nám chybí nějaký grif, jak na to, ale než jsme na něco s kamarádem přišli, byly všechny staré desky k tomu přístroji osoustružené. Neporadil nám nikdo.
AZK401

#10 Příspěvek od AZK401 »

Lukas-Peca píše:To myslíš tak, že to šasi H21 bylo lepší než mechanické na ocelové jehly?

Naopak, ten borec tvrdí, že nehraná, nebo správně nabroušená ocelová jehla je ta pravá. Ale nejede to na gramofonu s troubou, ale na elektrickým ze 40-50 tých let s původní magnetodynamickou vložkou. Taky jsem to měl, ta vložka byla hliníkovej váleček asi 3 cm v průměru a 1,5 cm vysoký. Jehla se tam chytala šroubkem a zespoda byly vidět cívky. Nevím ale jestli byla MM nebo MC. Hrál jsem na tom normální (mikro) singly 45 a majitel po vrácení nic nenamítal. Vypadalo to jako "Chlebník" SUPRAPHON S07, ale přenoska byla fakt magnetodynamická. Nicméně jela do normálního rádia do vstupu pro krystalku bez nějakýho předzesilovače a co je to R.I.A.A znal tehdy v ČR jenom aget CIA. Rád bych to někde někdy našel.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jestli bys chtěl takový gramec, tak je jeden k mání v Praze, pěkný, plně funkční, akorát by sis musel zajistit odvoz. Je to typ Supraphon SL5. Fotky: http://besttv.tym.cz/DSC00371.JPG http://besttv.tym.cz/DSC00373.JPG
Edit: Tehdejší přenosky fungují na jiném principu než ty dnešní magnetodynamické. Je tam permanentní magnet, kovová kotvička spojená s jehlou a cívka. Dává to dost velké napětí na to, aby se to mohlo připojit přímo na nf zesilovač v rádiu. Je to stejný princip jako u magnetického (ne dynamického) reproduktoru a není problém tu přenosku rozebrat a podívat se dovnitř, je to bytelná konstrukce. V tom gramci, co nabízím, je taky taková přenoska.
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Pro snímání desek s kmitočtovým rozsahem do 10, nanejvýš 12kHz, nebyl zase takový problém srovnat kmitočtový průběh snímaného signálu volbou zatěžovacího odporu přenosky a hmotností kotvičky s hrotem.
Vlastně obojí se podílelo na přiblížení k charakteristice IEC78, kterou se u nás, pokud vím, řezaly desky S78 od roku 1955, v Německu část od roku 1952, jinak v zahraničí byl výběr charakteristik daleko pestřejší, takže odchylku do 3dB nikdo příliš neřešil.
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Některé tituly na 78 jsou na tom sběratelskou hodnotou tak, že deska v dobré kondici na správném trhu lehko cenově převálcuje příslušné reprodukční zařízení... takže trápit desku na všelijakých archaických bastlech není úplně dobrý nápad. Asi jako mít doma staré tisky a listovat v nich umaštěnýma špinavýma rukama.
http://www.ebay.at/itm/5x78-rpm-Telefun ... 5889ad9832
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Lukas-Peca »

To, že se to tam prodává za patnáct papírů, ještě neznamená, že to někdo koupí. Krom toho nemáš záruku, na čem kdo ty desky soustružil.
V antiku v centru Prahy se podobné šelakové desky prodávají po 10 Kč/ks.
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Myslím, že mám ještě na prodej poslední jeden či dva komplety Ortofon OMB5 + chvějku OM78. Co mám odezvu od majitelů - z toho 4 mají NC580 nebo podobný gramofon, upravený na 78 nebo 16 otáček - jsou maximálně spokojeni.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“