Závady na VN trafech (split) bývají ponejvíce asi v tomto pořadí:
- "střílející" trafo - tj. porušený jeho futrál a VN probíjí na nejbližší GND
- mezizávitové zkraty (především v primáru, ale i v dalších vinutích)
- jiné poruchy vinutí (přerušení apod.), příp. poruchy ve "split části"
- zkraty (svody) mezi jednotlivými vinutími
- závady potenciometrů SCREEN a FOCUS
- jiné (především mechanické) poruchy
Protože vysoké procento závad VN-traf způsobují mezizávitové zkraty, které se běžnými měřidly prokázat nedají - byly na to vyvinuty spešl testery. Nejznámějším je HR-Diemen: STVDST01 (příp. 02). Ten ale každý doma nemá. Také je ale na NETu několik návodů na jejich amatérské zhotovení - i tu, na
EB se o nich už psalo - např.
tady.
Odzkoušení VN-tr. pomocí 2. tvp (funkčního!) spočívá v tom, že zkoušené trafo (vypájené z tvp!) přiložím k trafu funkčního tvp a provléknu přes obě ferit. jádra Cu lanko-licnu a vytvořím z něj 1 závit.
Pokud bude zkoušené trafo dobré (nemá mezizáviťák), tak funkční tvp normálně pojede.
Pokud však bude mít "záviťák", tak zatíží trafo funkčního tvp natolik, že tvp přestane fungovat.
Přitom POZOR na bezpečnost - v připojeném (testovaném) trafu se budou indukovat napětí a proto zabezpečit jejich volné konce, aby nedošlo k úrazu
Tak si to alespoň představuju já, když jsem o tom četl - sám jsem to ani nezkoušel, protože mám už léta tester
Ostatní druhy poruch jsou buďto opticky pozorovatelné, anebo měřitelné ohmetrem, megmetem, ...
Nwm, jak v tvém případě - pokud bude skutečně pouze svod mezi vinutími, tak by to teoreticky mohlo jít odzkoušet (jak píšeš).
A nemusel bys ani tu obrazovku žhavit (z navinutého pomocného vinutí) - pokud bys rozpojil žh. okruh, tak by se mohla funkčnost VN-tr. (a tím celého ŘKS) indikovat pouze "typickým praskotem" a magnetizací feritů a "statikou obrazovky".
Běžící ŘKS lze taky indikovat tužkovou zkoušečkou (fázovkou) přiblíženou k VN-trafu - svitem její doutnavky