Vývojka - opakované použití

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jarda
Zablokován
Zablokován

#16 Příspěvek od jarda »

Narychlo i obyč. voda jednorázově, na sklad destilka. Na přesnou práci FE3CL nebo ze sady fotocesty.
MetalGod

#17 Příspěvek od MetalGod »

FeCl₃, ale taky se dá s úspěchem použít třeba HCl + peroxid vodíku, ale musí se pro jistotu skladovat v tmavý uzavřený nádobě (aby kyslík z peroxidu nevyprchal). Když už leptací roztok přestává působit, stačí do něj cvrnknout trochu H₂O₂.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od forbidden »

Převařenou vodu jsem nezkoušel, byl jsem naštvanej, že jsem zkur... dvě desky. Napotřetí se mi to jakž takž podařilo, ale výsledky nic moc. Se zbytkem jsem počkal, až na destilku. S tou mám velmi dobrý výsledky.
jarda
Zablokován
Zablokován

#19 Příspěvek od jarda »

Peroxid je dost rychlý... dělal jsem jemné věci a VF, a raději s kontrolou, raději hodinu než 2 minuty s podleptáním spojů /cívky, datové spoje/.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od forbidden »

No zrovna vodu po koupání psa, nebo vaření brambor u mě doma najdeš s daleko většími obtížemi, než tu destilku. :lol: Kdybys doporučil třeba černej čaj, nebo kafe, o tom by se dalo ještě i uvažovat a doma bych tom našel. :lol:

Ech, tak nic, to byla reakce na příspěvek, kterej se stihnul vypařit, než jsem to dopsal.
MetalGod

#21 Příspěvek od MetalGod »

Jardo, taky se ho tam dává přiměřeně, jen pár procent, čím víc ho tam je, tím je roztok vůči mědi agresivnější. Samotná chlorovodíková s mědí nic neudělá ;)
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
jarda
Zablokován
Zablokován

#22 Příspěvek od jarda »

Jasně, chemie nepustí. Každý si našel svoje optimum. Moje byla přes chlorid železitý, a i ta fotocesta přes něj. A třídu přesnosti 4 přes Orcad a Vúkov. Opravy ručně na prototypu s přenosem do návrhu. Foto a výstupy raději nedávám, preventivně, reakce jiných bývají jízlivé.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“