Kde sehnat zdroj na stejnosměrný proud?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PC01

Kde sehnat zdroj na stejnosměrný proud?

#1 Příspěvek od PC01 »

ahoj všem, potřeboval bych sehnat nějáký zdroj který bych zapnul do zásuvky a dal by se nastavit aby dával jakékoliv menší napětí. Existuje něco takového? Mám takový ten malý transformátorek, s nastavitelným napětím, který umí napětí od 1,5 do 12 voltů, což se dá koupit všude. Já bych potřeboval něco podobného, co by umělo dávat větší napětí, řekněme do 50 voltů. Existuje něco takového?
Nebo ještě mě napadla jedna věc: Teď potřebuju 30 voltů na napájení jedné tiskárny (originální trafo nemám). Daly by se vzít 3 ty malé regulovatelné transformátorky, které dávají max. 12 voltů, a zapojit ty výstupy do série? Bude to fungovat stejně jako když se zapojují baterie za sebe?
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

K vyřešení chybí jeden údaj, PROUD do tiskárny a proudy zdrojů.
..to bude jen ňákej odpůrek
PC01

#3 Příspěvek od PC01 »

ta tiskárna zas tolik nežere, takže výkon těch zrojů bude stačit si myslím. Mě šlo o to jestli ty zdroje půjdou zapojit do série jako když dáš do série baterky, a jestli se sečtou napětí?
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Kolik je "tolik nežere"?
css

#5 Příspěvek od css »

Světe div se, existuje taková hezká stránka, jmenuje se Google, a tam když napíšeš svůj problém, většinou ti poradí. Já zadal výraz "Průmyslový napájecí zdroj 30V" a bylo to :lol:
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

Hill píše:Kolik je "tolik nežere"?

To je přece méně než "žere to dost" a více než "nic to nežere".
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

To je těžký, když vlastně nevíš, co potřebuješ. Začněme tou tiskárnou- co je to za tiskárnu? Chci znát výrobce a model, ne to, že je šedá, ale tiskne barevně.
Tyhle adaptéry jdou zapojit za sebe, ale na tiskárnu to není, leda bys ji chtěl oddělat.
Shodou okolností tady mám malej spínanej zdroj 30V/400mA ze starýho Lexmarka, asi Z35, je to taková malá černá krabička 7×7×3cm s jedním rohem skoseným, která se zezadu zasune do tiskárny a napájí se "kazeťákovou" šňůrou.
A regulovatelnej zdroj si buď můžeš koupit, nebo Ti ho tady někdo postaví, ale zadarmo to rozhodně nebude.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
PC01

#8 Příspěvek od PC01 »

tak sem koukal na tu tiskárnu a je na ní údaj 30 V a 0,83 A.
Ten zdroj co mám má max. 1A.
Je to Lexmark X75.

A čím bych tu tiskárnu mohl oddělat?
MetalGod: to bude asi ono co mě chybí u té tiskárny, tak přemýšlím čím by to šlo nahradit...
jarda
Zablokován
Zablokován

#9 Příspěvek od jarda »

Nějaký zdroj bych našel... SK ... tak jsem narychlo našel 2 ks do HP 520 /C2176A/, má sice 30 V, ale jen 0,4A, ale i regulovatelný 30V/4A s měřáky U/I
Naposledy upravil(a) jarda dne 03 bře 2012, 17:32, celkem upraveno 1 x.
PC01

#10 Příspěvek od PC01 »

ty zdroje sem si na googlu našel, ale to dává jen jedno napětí.
Já bych rád něco, u čeho by se dalo plynule měnit napětí, od 12 V až po třeba 50 V. Že by natom byl knoflík kterým by šlo plynule zvětšovat napětí nebo třeba přepínač po pár voltech...
Jako jsou ty malé univerzální trafa co umí 1,5-12V.
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

Tiskárnu napájej zdrojem, co k ní patří. Stačí napětí s takovou hodnotou, co byť jen jedinou součástku odkrouhne A/NEBO stačí na kraťoučkou chviličku změnit polaritu, ta tiskárna chcípne a Ty ji sotva opravíš.
Regulovatelnej zdroj, s nímž NEbudeš tiskárnu napájet, si buďto postav, nech si ho postavit, nebo si ho kup.
— Winston Churchill
jarda
Zablokován
Zablokován

#12 Příspěvek od jarda »

Souhlas, originální adaptér.
MetalGod

#13 Příspěvek od MetalGod »

Jo a na ty čínský adaptéry zapomeň, většinou totiž nejsou stabilizovaný, tzn. že když tam nastavíš 12V, tak tam naměříš 12V až při určitý zátěži, s menší zátěží (=nižší proud) je napětí vyšší, s větší zase nižší, naprázdno naměříš skoro 16V (!). Tiskárna, když zrovna nepracuje, odebírá malej proud, zato když tiskne, když jedou krokový motory a žhavěj trysky, žere docela dost. V praxi to znamená, že se Ti z ní bez zátěže začne po chvilce kouřit, ale když budeš chtít tisknout, nevytiskneš nic, protože to napětí klesne pod úroveň, která se tiskárně líbí.
— Winston Churchill
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

Takže, ptal jsi se na zapojení zdrojů do série, ano, lze zapojit, dají 3x12=36V max. 1A. Pokud tiskárně neublíží 36V a neodebere ani pri startu více než 0,83A, pak by to mohlo fungovat.
..to bude jen ňákej odpůrek
Honza_dy

#15 Příspěvek od Honza_dy »

PC01: Není ta tiskárna řešena tak, že zdroj je malá krabička co se zasune přímo do tiskárny?
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“