Srážecí kondenzátor
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Srážecí kondenzátor
Asi bych tam mohl dát i nižší hodnotu, původně to mělo spínat relé, který zřejmě nevyužiju, takže by snad stačilo třeba jen 220 nF/275 VAC X2, ten bych tam snad nacpal. Ale zajímají mě názory na takto továrně řešený výrobek.
Díky.
- Přílohy
-
kondík.jpg- srážecí kondík
- (46.81 KiB) Staženo 100 x
Nemáš na vybranou. Líp dimenzovaný se ti tam nevejde, tak tam budeš muset dát hůř dimenzovaný. Tyhle kondíky odcházejí jen pozvolna tím, jak jim klesá kapacita po lokálních průrazech. Naštěstí ne tvrdým zkratem(většinou). Takže to chodit bude a časem bude zdroj slábnout až nebude stačit a začne to blbnout. Spousta vykuchaných kondenzátorů co tu mám má o 20-30% menší kapacitu.
Kondenzátor na 630V je samozřejmě lepší než na 400V, ale ani 630V nemusí být proti nějaké velké špičce dostatečných.
Zmenšit kapacitu na úkor vyššího napětí je dobrý nápad, ale musel bys ověřit, že to stačí a vědět, kolik tam má být napětí. Což se asi dá poznat z použitého stabilizátoru.
PavelFF píše:Nemáš na vybranou. Líp dimenzovaný se ti tam nevejde, tak tam budeš muset dát hůř dimenzovaný. Tyhle kondíky odcházejí jen pozvolna tím, jak jim klesá kapacita po lokálních průrazech. Naštěstí ne tvrdým zkratem(většinou). Takže to chodit bude a časem bude zdroj slábnout až nebude stačit a začne to blbnout. Spousta vykuchaných kondenzátorů co tu mám má o 20-30% menší kapacitu.
Možná napíšu blbost, ale mám dojem, že u těchto kondenzátorů není problém snižování kapacity (to se děje u kondenzátorů třídy X2, které jsou na opakované průrazy dělané - klasické kurvítko ), ale nejspíš se ze sníženou kapacitou už vyrábí - když bývá v takovém zapojení (sražení síťového napětí) problém v tomhle kondenzátoru, tak je většinou ve zkratu a na cucky - sníženou kapacitu moc nevídám
Ty co jsem vyletoval z vyhozených věcí mají velmi často menší kapacitu ale jestli ji mají už z výrobního pásu netuším. Myslím, že ne. Jsou už hodně mimo toleranci.
A pak jsem je taky zkoušel trápit zvýšeným napětím a vždycky jen prskly a fungovaly dál. Po pár stech prsknutí už byla kapacita znatelně zmenšená než před pokusem. Ale nezkratovaly se. Což možná může být způsobené zdrojem s velkým vnitřním odporem.
- Přílohy
-
kond_mkp1.jpg- (139.57 KiB) Staženo 103 x