Mrcha cuká - Fiat UNO 1,5 litru, benzin 1989
Moderátor: Moderátoři
-
vendasnb
Mrcha cuká - Fiat UNO 1,5 litru, benzin 1989
Prosím o radu. Fiátek jezdil dobře až do té doby než praskl rozvodový řemen, no prostě potkalo se to. Je to moje chyba údržbou. Po výměně řemene a dvou ventilů, a myslím si že jsem ho nastavil na rozvodech dobře (vše na ryskách).
A teď ta závada. Motor běží při volnoběžných otáčkách dobře, ale když se rozjíždím cuká tak, že to vypadá že jsem nováček v autoškole nebo prostě že se neumím rozjet, cuk, cuk, cuk. Když přidám při rozjezdu plný plyn tak se rozjedu dobře, ale ten přechod, ale hrabe a tak se nedá rozjíždět. Legrace na křižovatce při rozjezdu.
Prosím poraďte co s tím.
Měnil jsem řídicí jednotku a nic!
Ale na to, že to má 189000km za sebou, jede výborně!
Jediný, co mě teď napadlo, je výměna potenciometru.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Může se stát, že poťák plynu je pootočený (jestli s ním zkusíš hýbat, poznač si jeho původní polohu).
Může to dělat nedostatečný tlak paliva před vstřiky (malý výkon palivového čerpadla třeba v důsledku velkých přechodových odporů v konektorech),
ale taky moc velká přeskoková vzdálenost kontaktů třeba jen na jedné svíčce.
Jo, a změř si odpor zapalovacích kabelů - měl by být asi 5k až 15k/metr. Ale tím myslím i kabel od cívky k rozdělovači.
Jak naměříš přes 50k, cuká to jak vzteklý navíc podle toho, jak se oklepe motor.
Metalgode: kdo dělal Swifta v jedna čtyřce? Nějaký rok ve Swiftech jezdím a tuhle kubaturu jsem ještě nepotkal...
Kabely O.K., víčko rozdělovače taktéž, napájení čerpadla a čerpadlo samotný taky, svíčky nový, NGK.
EGR to asi nemá (lepší bude, kdybys mi detailnějc vysvětlil, kde to najdu).
Taky mi prask rozvoďák, ale písty s ventilama se nepotkaly (v pístech jsou prohlubně, který kontaktu ventil-píst zamezej), po výměně seřízeno strobáčem.
Hadičky nový, starý netěsnily, ale furt beze změny.
Ještě mě napadlo, že by to mohlo bejt snímačem podtlaku v hliníkový, žebrovaný krabici s nápisem DIGIPLEX2.
Mě to při rozjezdu nedělá cuk-cuk-cuk, ale z ničeho nic to chcípne a hned zase naskočí.
Jak je vůbec zapojenej chlastmetr (ekonoměr)?
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
U nekterych motoru se ventily potkat nemusí. Treba u punta 1.1 se nepotkkaji u 1,2 jo.
Byl jsi s tím na diagnostice? Pri tom urazu si mohl zapsat chyby a dokud je nevymazes tak bude blbnout.
Znackovy servis, napriek vsetkej tej technike, zavadu nevedel najst. Pritom stacilo pouzit staru klasiku - stroboskopicku lampu.
Slouží ke zmenšení emisí NOx ve výfukových zplodinách.
Funguje v rozsahu teplot chladicí kapaliny 50° - 100°C. Jeho funkce se blokuje při otáčkách pod 1000/min, při vysokém zatížení motoru a pokud se vstřik tváří jako sytič.
Napřed bych ale zkusil ohřát motor na asi tak 80°, pak odpojit baterku a na půl minuty zapnout světla nebo aspoň šlápnout na brzdu (prostě vybít i kondenzátory v ECM), aby se vyresetovala paměť poruch.
Pak baterku zase připoj, nastartuj, a jeď nějakých 15km. To by mělo stačit, aby si ECM poukládala nejnutnější data o režimech motoru.
Jestli ani to nepomůže, bude to na kompletní diagnostiku.
Nebo aspoň na zkušeného automechanika, který podle chování motoru třeba řekne, že sákne voda do válců - a my se tu snažíme zbytečně. Nakonec i to by mohla být příčina - hlavu jsi přece měl sundanou...
Re: Mrcha cuká - Fiat UNO 1,5 litru, benzin 1989
vendasnb píše:Fiat Uno 1.5 litru, benzin, jednobodové vstřikování, (75 Sie) rok výroby 1989, benzinové čerpadlo v nádrži.
Prosím o radu. Fiátek jezdil dobře až do té doby než praskl rozvodový řemen, no prostě potkalo se to. Je to moje chyba údržbou. Po výměně řemene a dvou ventilů, a myslím si že jsem ho nastavil na rozvodech dobře (vše na ryskách).
A teď ta závada. Motor běží při volnoběžných otáčkách dobře, ale když se rozjíždím cuká tak, že to vypadá že jsem nováček v autoškole nebo prostě že se neumím rozjet, cuk, cuk, cuk. Když přidám při rozjezdu plný plyn tak se rozjedu dobře, ale ten přechod, ale hrabe a tak se nedá rozjíždět. Legrace na křižovatce při rozjezdu.
Prosím poraďte co s tím.
Mal som podobny problem na NISSANe Micra a bol remen posunuty o jeden zub.
Oživenie umrtvených RJ, tacho, immo, airbag, diagnostika automobilov, chiptuning, kódovanie a dorábky systémov, autoelektrika, zabezpečovacie a kamerové systémy
Re: Mrcha cuká - Fiat UNO 1,5 litru, benzin 1989
vendasnb píše:Fiat Uno 1.5 litru, benzin, jednobodové vstřikování, (75 Sie) rok výroby 1989, benzinové čerpadlo v nádrži.....
..... Motor běží při volnoběžných otáčkách dobře, ale...
Na Swiftu či Fordu je klidný volnoběh jednou ze známek správně sesynchronizovaných rozvodů, takže po téhle větě mě ani nenapadlo o téhle možnosti uvažovat, ale když se to takhle projevilo u Micry, která by se měla chovat jako Japonec, možné to tedy je třeba i u Fiatů.
Je s tím o něco méně práce, než s výměnou těsnění pod hlavou, tak to ještě jednou překontroluj. O víc zubů tam chyba nebude, to už pak zpravidla nejde natočit.
Obvykle s tím posunem o zub nedrží volnoběh ani o zub dopředu, ani dozadu - pořád zrychluje a ubírá, ale jako bych ho túroval plynem, nebo tluče.
K tomu potkávání: litrový Swift má taky tuhle přednost, prasklý řemen nenatropí normálně žádnou škodu (písty s ventily se nepotkají ani u Kolína), jednatrojka a výše už tuhle výhodu nemají. No, zase mají jiné.
-
Václav (taky Václav )