PWM na voltaz. Offset operaku

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vojtik

PWM na voltaz. Offset operaku

#1 Příspěvek od vojtik »

Ahoj.
Jsem tu novy a hledam radu ohledne prevodniku PWM na analogovou voltaz.

Mej jsem v umyslu zreplikovat nasledujici obvod s operacnim zesilovacem. Udajne funguje dobre s unipolarne napajenym Opampem LMC662CN (http://uk.rs-online.com/web/p/op-amp/5344232/). Nicmene toto nemuzu vyzkouset, protoze ho nemam po ruce.
Ja jsem pouzil to co mam: OpAmp TLC271 (http://www.gme.cz/operacni-zesilovace-u ... okumentace)
Napajeni unipolarni 12V.

Na vstupu obvodu se vyskytuje bud Voltaz 0..5V nebo PWM (se stridou 0-100%) s amplitudou 5V, frekvenci 300Hz-3kHz. Zarizeni produkujici PWM signal je realizovano jako High Side Driver (pull down resistor na strane konvertoru) a muze poskytnout az 2mA proudu.

V pripade vstupu v podobe voltaze je treba fungovat jako sledovac s rozdilem do 5mV, pro PWM je treba transformovat na ekvivalentni napeti (mysleno to bylo jako low pass filtr) a to idealne opet +/- 5mV.
V simulaci to funguje hezky.
V praxi: jako napetovy sledovac je to ok, diference vstup/vystup typicky pod 5mV.
Problem nastava pri PWM vstupu. Je zde znacna diference (strida 50% neni 2.5V ale 2.63V, strida 10% neni 0.5V ale cca 0.7V).

Nejaky napad co je spatne? Nejaky napad proc by to melo s LMC662 fungovat a s TLC271 ne? Je to tim ze to neni rail to rail (ale jeho Vdd mam dost vysoko...).

Prosim o radu a taky schovivavost, o analogove elektronice moc nevim.

Vojta
Přílohy
operak_pwm_to_volt.PNG
schema
(12.82 KiB) Staženo 134 x
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

Ne symetria budiča. O moc lepšie to nebude ani s LMC ...skôr naopak.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od piitr »

A když ho budeš napájet symetricky +12V a -12V, bude to lepší?
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

vojtik: Jak jsi přišel na hodnoty těch odporů a kondenzátorů, neměl by tam místo 12k odporu být spíš 120k?
vojtik

#5 Příspěvek od vojtik »

Diky za podnety. Se symetrickym napajenim jsem nezkousel, nemel jsem po ruce zadny vhodny zdroj. Nicmene podle specifikace by ten operak mel byt do 10mV.
Hodnoty soucastek jsem prevzal z konstrukce, ktera udajne fungovala prave s LMC662. Evidentne to vychazi z dolni propusti druheho radu Butterworth filtru. Hodnoty se mi take nezdaly, ale protoze tomu moc nehovim, tak jsem to chtel jemne doladit az to bude sestavene na stole a uvidim jak se to chova-nemelo by to ale pohnout s absolutni hodnotou , jen =s mezni frekvenci filtru ne?. Nicmene ten offset me zarazi.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od piitr »

Možná by pomohlo schéma toho generátoru obdélníku. Jestli má na plus tranzistor a na mínus odpor, tak bych se tomu posunutí ani nedivil.
procesor

#7 Příspěvek od procesor »

Mal som na mysli "symetriu" výstupnej impedancie budiča pre log0 a log1.
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

A to by ta změna 120k místo 12k mohla zlepšit.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od piitr »

procesor píše:Mal som na mysli "symetriu" výstupnej impedancie budiča pre log0 a log1.
Aha, tak to jsem přišel pozdě. Čím víc o tom, přemýšlím, tím víc mi připadá, že to tím bude.
Andrea píše:A to by ta změna 120k místo 12k mohla zlepšit.
To je fakt, třeba by to stačilo.
vojtik

#10 Příspěvek od vojtik »

Zkontroloval jsem desku a je spravne. Hral jsem si s hodnotami C1,C2 a resistory na zaklade nekolika navrhu z Microchip FilterLab. Vcetne symetrickych resistoru vyssich hodnot (50kOhm).

Zkusil jsem i jiny kus TLC271...a nic. Naprosto stejne chovani.
Pri nulove stride mam nulove napeti. Pri 10% uz je pritomna diference skoro 0.2V, ktera pretrvava az do 90%. Vetsi stridu nedokazu pripojenym zdrojem PWM vygenerovat, musim si pujcit generator signalu.
Zpozoroval jsem ze uprostred (od cca 30 do cca 70% stridy) je vystupni signal mirne rozkmitany. Na krajich uplne stabilni.

Nejake napady?
procesor

#11 Příspěvek od procesor »

Dobré by bolo vidieť
...PWM signal je realizovano jako High Side Driver...
vojtik

#12 Příspěvek od vojtik »

promin ale nerozumim. Je to HSD, proto ten 10k pull down na vstupu.
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

Čím měříš tu střídu?
procesor

#14 Příspěvek od procesor »

Ako to závisí od frekvencie.
vojtik

#15 Příspěvek od vojtik »

Stridu merim dobrym multimetrem, mam ho zkalibrovany. Pro kontrolu jsem to zmeril i pres USB NI 6211. Hodnoty jsou spolehlive.
Frekvencni zavislost nezmerim, nedokazu menit parametry toho PWM. Zkusim pujcit generator.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“