nehoda
Moderátor: Moderátoři
Ale tohle nepochopím: https://www.youtube.com/watch?v=F-pVLuKE3Dw
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Ovšem, že je zavedená povinnost lékařských kontrol už v předdůchodovém věku (a s postupujícím časem budeme říkat "v příliš ranně předůchodovém věku") ohledně schopnosti řídit motorové vozidlo, je věc druhá: stejně jako za volantem může člověk natropit hromadu škody i v práci.
Ale, abych se držel tématu: někteří řidiči se prostě řídit nenaučí. Potvrzení nepotvrzení, a nemusím ani chodit daleko, hele.
- tomasjedno
...ale vždyť jsem to předtím snad jasně píše:....někteří řidiči se prostě řídit nenaučí. Potvrzení nepotvrzení...
Tím míním, že věk ani zdravotní stav, ba ani délka seznamu kategorií vozidel v řidičáku, nejsou měřítkem schopnosti být řidičem skutečným.
Prostě někdo se získáním řidičáku řidičem nestal a zůstalo mu to, jiný se narodil s volantem v ruce, většina nás jich je ale někde mezi tím.
Mimochodem, keemo, důchodci obvykle mají řidičák z dřívějška. O těch důchodcích, kteří dosud řidičák neměli, se píše v tislu a točí se s nimi televizní rozhovory...
Jen jsem si neodpustil rejpnout, že od 60 let s sebou budu muset tahat ještě plachtu s potvrzením od daktariho, že za volant můžu. A ještě před důchodem, abych měl jak dojíždět do práce, si budu muset pro druhý takový papír, ti mladší i pro třetí, čtvrtý...., pokud bude ještě kam do práce dojíždět... to už jsme ale OT. Na tento odstavec, prosím, pokud možno nereagujte.
keemo
Na tebe taky dojde a zestárneš, neboj se. Jestli tě ovšem někdo za takový řeči dřív nezabije.
Ale treba sa pozrieť na to, kde chodia dôchodcovia (priemerne do vzdialenosti 50 km po cestách III., II. triedy) a na skutočnosť, ako sa podieľajú na nehodových štatistikách. Áno, nájdu sa indivíduá v starom veku, ktorí mali /a majú/ auto tak povediac "do vitríny", aby ukázali, že na to majú, no s riadením majú málo skúsenosti.
- tomasjedno
hafca píše:není to jeden papír, ale dva.Od doktora je lékařský posudek a druhým je prohlášení posuzované osoby...
Kterýpak předpis ukládá mít, nebo dokonce mít ho u sebe, to prohlášení?
Zákon 361/2000 Sb. ukládá mít u sebe to potvrzení od doktora (§6 odst. 8 písm. d).
A to doktor vystaví na základě onoho prohlášení (viz vyhl. 277/2004 Sb. §2 odst. 1 nebo též zák. 361/2000 Sb. §84 odst. 2), prohlídky, záznamů ve zdr. dokumentaci ap.
To prohlášení je pro doktora, ne pro PaChy.
Já osobně nejsem zatížen na starší řidiče nebo mladší, ale kecy o kloboucích mají jen ti, co sami neumějí ještě řídit a zpravidla sami se ještě nenaučili v praxi dávat bacha na ty druhé, co občas chybují a samozřejmě patří k té druhé (10x větší) skupině, co má v autě na palici čepici. Ti jsou opravdu velkou hrozbou na silnici pro všechny ostatní řidiče, to jsem vypozoroval právě za posledních pět let.
Jsem proto, aby se po určitém věku zanechaly povinné lékařské kontroly, ale pouze za cenu normálního poplatku 30 Kč. Ale zároveň jsem pro to, aby jednou za 5 let byli povinně kontrolováni všichni řidiči a při větším prokázaném vykouřeném množství cigaret (nikotin v plicích) nebo vypitém alkoholu (poškozená játra a ledviny) platili potom povinně ročně zvláštní poplatky v řadu tisícovek do státní pokladny. Dnes přece i majitelé svých baráků postavených ze zdaněných peněz musí z nich ročně platit daně, ne ?
ten problém u nás není ve fyzické kondici řidičů (kolik jich ve sledovaném věku způsobuje nehody a jaké mají tyto nehody následky?). Podstata všeho je v tom, že se porušování všech možných předpisů a zákonů stalo v této zemi normou, zčásti proto, že mnoho předpisů je nesmyslných a místo jejich zrušení se nejčastěji dočkáme záplaty dalším předpisem, když se nesmysl prokáže (naše zákony v tomto ohledu připomínají Windows).
Policii potkávám zřídka, nejčastěji s radarem, za posledních 10 let mě stavěli minulý týden poprvé a zjevně jsem jim byl podezřelý - vysmátý řidič přece musí něco nafoukat... no, byla to čistá 0,00, no tak zase nic...
Nepotkávám je v místech, kde jde o držku: nepřehledný úsek se zrádnými horizonty a navrch za jedním z nich esíčko, kde se zvesela předjíždí přes dvojitou čáru, tedy dokud se tam nic nestane. Museli by to nebezpečné chování zdokumentovat a PROKÁZAT, že skutečně v dané situaci nebezpečné bylo. A s tím je moc práce a v našem právním systému výsledek pochybný.
Zkuste se takto nechat chytit v Německu, Francii, Beneluxu nebo v Rakousku, prostě jste porušili předpis, přejeli plnou čáru, předjížděli na zákazu - a žádný právník vás z toho nevyseká... naopak, když ve dvou pruzích do kopce budu předjíždět kamiony, které jedou osmdesát a překročím o kousek stovku, přimhouří oko, i kdyby mě změřili. Zrovna tak, když se jede v koloně a všichni jedou stejně, takoví Italové vypnou radar a koukají, jestli v tom někdo ještě nepředjíždí - a to mnohde ta kolona jede i 50 přes limit. Ale všichni jedou stejně a tedy bezpečně, policajti jdou jen po tom, kdo viditelně vytváří nebezpečné situace.
Nemůžu tady vypsat všechno, o čem jsem si dopisoval s jedním z tvůrců zákona 361/2000 Sb., ale aspoň o ukazování na kruháku jsem ho přesvědčil, že ho to chce sjednotit aspoň s Německem, když už v Rakousku povinné není vůbec. A on to pak prosadil a je to tam.
Nicméně, když se vracím "ze světa" stejně musím myslet na to, že už jsem na naší straně hranic, v zemi, kde mnozí ještě nepřišli na to, že bez slušnosti a ohledů se na ty silnice prostě nevejdeme (a mnozí tuto myšlenku odmítají, protože oni tu přece nejsou od toho, aby brali na někoho či něco ohledy). Zkrátka v zemích na jih a západ od nás si člověk odvykne dávat pozor na to, jak jezdí ostatní. I v té Itálii, o jejímž silničním provozu kolují světem hrůzostrašné zkazky, se jezdí neuvěřitelně slušně (tedy až na tu rychlost, troubení a gestikulaci, ale to se asi musí, není v tom nic osobního). Nebezpečná situace nastane po návratu doma, tedy v této zemi - je nutné sledovat i to, co vyvede kdo z ostatních účastníků, a předpokládat i to, co křišťálová koule ještě nestihla ukázat.
A jednání některých je až příliš osobní ve stylu "MĚ nikdo předjíždět nebude!" (následuje třicet kilometrů nepřehlednými zatáčkami rychlostí čtyřicítkou, tedy o dvacet třicet nižší, než rychlostí za stejného počasí obvyklou; kde by předjet šlo, tam jede prostředkem, aby se předjet nedalo) nebo "za touhle šňůrou přece nepojedu" (a předjíždí kolonu kamionů, vesnice nevesnice, rychlostí hodně přes stovku, ve čtvrtek proletěl uzavřenou obcí jeden dobrák rychlostí 144km/h a náhodou mu to vyšlo: policajti s radarem ho přes ty kamiony nemohli změřit ani vyfotit a, než se i s majáky vypakovali, mohl mít náskok tak 3km a kamkoli odbočit), předjíždění stylem "když, tak mě někdo bude muset pustit", vybržďování.... jak říkám, u nás je to chování na silnicích příliš osobní a příliš nezralé bez ohledu na věk a stáří řidičáku.
Doufal jsem kdysi naivně, že pro začátek by stačil výskyt policejních hlídek v místech, kde je nedodržování předpisů opravdu zdrojem nebezpečí, a vymahatelnost práva, než se obyvatelé této země naučí jezdit slušněji.
Nedočkal jsem se dodnes. Hlídky se omezují jen na objektivně prokazatelné skutečnosti, tedy měření rychlosti (nejlíp tam, kde je nesmyslné omezení a spolehlivě se tam vybere - proč asi má policie s radary tak špatné jméno?), alkoholu a někdy na výšku vzorků pneumatik. Na bezohlednost paragraf ani měřítko není, dokud se nic nestane. V tom případě nezávidím nehodovákům stejně jako postiženým...
Fujtajbl, to jsem se rozpálil, jako bych neměl dost přes milion naježděných kilometrů v kdejakém osobáku či dodávce, a to bez zaviněné nehody... omlouvám se všem, jestli tento OT příspěvek bude někomu moc vadit, dejte vědět, smáznu ho. Ale muselo to ven...