Zapojení palcového přepínače v kódu BCD
Moderátor: Moderátoři
Zapojení palcového přepínače v kódu BCD
Ev. potřeboval bych pomoc s naprogramováním uPC s výstupem BCD a vstupem ty palce. A nebo v nejhorším případě encoder. Ale ten encoder hrozně nerad.
Viz.: t=45387
Už z principu BCD nastavuješ jedním přepínačem jednotky (nižší čtyři bity), druhou desítky (vyšší čtyři bity), třetí stovky (nižší bity dalšího bajtu). Nebo bys to snad chtěl naopak zakódovat z BCD do binárního kódování (8bit)?
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Nevím jestli se správně vyjadřuju. Potřebuji spínat RLY které budou mít na kontaktech napětí 1-2-4-8-16-32-64-128 Voltů. Je to na opravy a testování dobíječek do UPS. Dosud se to dělalo autotrafem ale už to nevyhovuje.
Mám ideu, že na jednotlivé kontakty RLY připojím to napětí a podle pozice toho palce si budu regulovat napětí. Problém je ten, že ty přepínače na výstupu pouze BIN 0-9 a já pro další pozice potřebuji BIN 10-80 a další 100-900. Pokud bych to zapojil jenom z přepínačů ev. nějaké elektronické bižuterie bude to relativně spolehlivé a blbuvzdorné.
- frantajetel11
A n-polohový přepínač nechci, protože moc komplikací okolo. Zobrazovaní polohy, drátování jednotlivých vinutí, etc.
edit: ale tyhle přepínače spínají jenom do dvojkového čísla 9 neboli 1001.
A já to potřebuji nějak zapojit tak aby davali i 1011010 neboli 90.
Chápu že je tam málo kontaktů a je mi jasný, že budu muset použít nějakou elektronickou bižuterii okolo. Proseděl jsem nad tím víkend ale nic jednoduchého mi nenapadá.
První nástřel: Jeden brouk k jednomu přepínači. Paměť musí mít 10 adresovacích vstupů A0-A9, asi bude mít výstup 8 bitů, tak použít jen 4 spodní.Vogon píše:... Ta paměť je asi dobrý nápad ale nemám ani tušení jak to funguje.
A0 - aktivní, výstup 0000
A1 - aktivní, výstup 0001
A2 - aktivní, výstup 0010
.
A9 - aktivní, výstup 1001
ostatní hodnoty naprogramovat tak, aby nedělaly bordel při měření (např. když při přepínání se na okamžik úplně odpojí všechny propojky z přepínače do paměti nebo naopak když se propojí sousední kontakty).
To by bylo, kdybyste měl tři přepínače.
Pokud byste měl jen jeden přepínač a vedle třípolohový přepínač "jednotky, desítky, stovky", tak ta paměť bude potřebovat další dva adresovací vstupy a využije se všech osm výstupů. Nebo nějak tak - jak píšu, je to první nástřel.Vogon píše:... A já to potřebuji nějak zapojit tak aby dávaly i 1011010 neboli 90.
- frantajetel11