Zapojení palcového přepínače v kódu BCD

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Vogon

#31 Příspěvek od Vogon »

crifodo:
Existujou antivandal kovové 4x4 klávesnice, ty by taky servisák zničil?

nevím, možná ne ale pak to ztrácí přednosti palce se zobrazením hodnoty.
Na ty palce mám dokonce kontaktní patici, takže výměna je snadná a rychlá.
Vogon

#32 Příspěvek od Vogon »

frantajetel11 píše:A nebyl by teda nejjednodušší ten uP? 10 vstupů (2x komplet ABCD - jednotky, desítky + 1x AB - stovky), 8 výstupů?

Zdá se že ano. Umíš to udělat? Přiznám se že mě se do toho nechce, musel bych to nastudovat ani na to nemám moc času. Na nějaké odměně se domluvíme.
jarda
Zablokován
Zablokován

#33 Příspěvek od jarda »

4 x 4 - tak to mám komplet, platíš? Oddolné i mechanicky, i elektricky, i proti výpadku elektriky, miliony kombinací, vstup přes RS 232 a HCT... ofotím prototyp po 30 denním záběhu
Ovládací panel - o to asi jde... ale co dále? Mám to celé i pro digitální vrtačku, level V obojstanně /ORCAD/, nezveřejnil jsem
Andrea

#34 Příspěvek od Andrea »

Vogon: Kdyby ses přece jen rozhodl pro tu EPROM, tak tady máš obsah. Jednotkový přepínač dej na spodní 4 adresy, desítkový na další 4 a stovkový na nejvyšší 2. Na všech 10 adres dej pull-up odpory. Pokud použiješ větší paměť, tak vyšší nepoužité adresy uzemni. Při neplatných polohách přepínačů je nastaven výstup 0. :)
Přílohy
BCD2BIN.BIN
(1 KiB) Staženo 93 x
Vogon

#35 Příspěvek od Vogon »

MOC děkuju. Zkusím o víkendu a dám vědět.
frantajetel11

#36 Příspěvek od frantajetel11 »

No sice mám PICkita, ale ten program by někdo musel vymyslet. V tom nějak ještě plavu :wink:
frantajetel11

#37 Příspěvek od frantajetel11 »

Ještě tam vidim jeden problémek: protože budeš ty vinutí muset přepínat samostatně, nebude 8 ks relé málo? Pokud teda nemaj dvojitej přepínací kontakt...
pigeonit

#38 Příspěvek od pigeonit »

Pokud by se neobjevil někdo z ostřílených mikročipařů, tak bych to zkusil dát do kupy. Připadá mi to jako krásná a celkem nesložitá záležitost dobrá na tréning mně jako uP začátečníka.
Chenzee

#39 Příspěvek od Chenzee »

Pokud bys to dělal tím PICem, tak bych tam být tebou přidal ještě tlačítko a diodu. Tlačítko na potvrzení zadané hodnoty tzn. přenastavení výstupů dle vstupů a LED, která by říkala, zda došlo ke změně vstupů od posledního potvrzení hodnoty tlačítkem (zhasnout by mohla, pokud by ses trefil zpět na na platnou hodnotu). Jednak se nebudou při přenastavování přepínačů nahodile měnit stavy relé = výstupní skutečné napětí a jednak uživatel bude muset potvrdit, že opravdu chce změnit napětí (nebude moci říci, že na to hodil pozn. blok a vono se to samo přeplo a pustilo to tam vyšší napětí). LED mu případně řekne, že na výstupu je něco jiného, než je nacvakáno na přepínačích. Není to jistota, ale jisté zabezpečení to je ;-) ... jen myšlenka
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
Vogon

#40 Příspěvek od Vogon »

Mám to vymyšlený tak, že palcový přepínače jsou překrytý průhlednou clonou která je zároveň vypínač. Pokud bude někdo chtít přepnout výstup odkryje clonu a výstup se vypne. Zároveň je to udělaný tak že při zapnutí napájení je výstup na nule a musí se vypnout a zapnout clona aby byl výstup aktivní.
Děkuji za nabídky, vyzkouším paměť od Andrei a podle výsledku uvidím co dál.
Crifodo

#41 Příspěvek od Crifodo »

kolik místa zabere těch 8 stykačů a palcový přepínače a kolik to váží?
Když to má simulovat ss dobíjecí napětí, nespokojil by ses s jednoduchým trafem 1:1 a za ním řízený usměrňovač třeba s TCA785? Řízení buď potenciometrem nebo trojicí přepínačů, žádná strojovna s cvakáním a opalováním kontaktů a na výstupu bys měl ekvivalent ss napětí, jak má být.
Vogon

#42 Příspěvek od Vogon »

Ty stykače jsou kop do keře. Dám místo nich zapouzdřené RLY Omron s přepínacím kontaktem na 10A. Stejný se používají v 3kVA UPS a jsou vcelku spolehlivé. Palce jsou tam tři a zaberou místa jak dvě krabičky od sirek a RLY asi 80x20mm.
Trafo je malý toroid cca 1200g, nebude mít nijak zvlášť velký odběr, dobíjecí proud poteče přes regulovatelný zátěžový odpor, který má svůj vlastní podvozek a chlazení. (Zatížení trvale 20kW a špičkově (30min) 50kW.) To zařízení je poloamatérská nadstavba stávající funkce.
Původně to mělo být vybaveno pouze sadou přepínačů a koneckonců už to mám namotaný, takže se ho pokusím nějak smysluplně využít.
Řízený usměrňovač mě nenapadl a je fakt, že by to bylo asi jednoduší.
pigeonit

#43 Příspěvek od pigeonit »

Tak jsem to v rámci nácviku sesmolil, jen tak pro strýčka příhodu.
Případné poznámky vítány, je to druhý program co jsem dělal, tak to asi bude možné zjednodušovat a upravovat.

V simulátoru to chodí.
Config bity jsem neřešil.
CPU je PIC 16F685.
Přerušení se nepoužívá, když se to stejně řeší deklíkem.
Při nastavení čísla většího než 255 je na výstupu 0.

PORTY
VSTUPY:
A0 - jednotky bit 0
A1 - jednotky bit 1
A2 - jednotky bit 2
A3 - jednotky bit 3

A4 - desítky bit 0
A5 - desítky bit 1
B4 - desítky bit 2
B5 - desítky bit 3

B6 - stovky bit 0
B7 - stovky bit 1