Regulace otáček asynch. motoru pomocí triaku nebo tyristoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kozlik

Regulace otáček asynch. motoru pomocí triaku nebo tyristoru

#1 Příspěvek od kozlik »

Ahoj, měl bych dotaz ohledně regulace otáček ventilátorového asynchronního motoru s kotvou na krátko. Již delší dobu se snažím o domácí výrobu regulátoru pro tento ventilátor tak, aby vše fungovalo hezky plynule od maxima alespoň 95% do minima kdy se motor skoro přestane otáčet. Bohužel většina regulátorů na internetu je vhodná pouze pro resistivní zátěže. To jsem zjistil až při zkoušení asi 4tého tištěného spoje který zase fungoval jen sporadicky. Mým cílem je regulovat tento motor pomocí potenciometru a v budoucnosti také pomocí mikrokontroléru. Nevím zdali je lepší se ubírat cestou Tyristoru nebo triaku ale tyristorová regulace s můstkem pro mě zatím fungovala nejlépe.

Existuje prosím nějaké pohodlné zapojení třeba s IC které by řídilo triak/tyristor? Našel jsem například u2008b ale jeden odborný článek vyloučil možnost regulace v rozsahu 180°.

Jinak jsem na síťovém napětí 230V vyzkoušel několik typů regulátorů na několika typech motorů a vždy s podobným výsledkem.

Díky za rady :)
kozlik
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

A toto vlákno už jsi četl?
Už bys věděl, že fázovým řízením pomocí tyristoru či triaku se asynchronní motorek (ventilátoru zejména) řídí dost špatně.
Ale jde pomocí dvou tří triaků připojujících do série s motorkem různé kapacity (nebo je odpojujících), vyřešit regulaci přijatelně odstupňovanou.

Příště napřed vždy použij funkci Hledat na fóru, než založíš nové vlákno, jestli se to tu už někde neřešilo.
Viz PRAVIDLA
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od FRANSIMOR »

To HILL to je totiž poslední dobu velký problém použít ono HLEDAT NA FORU.poslední dobu hodně častej otázeček a přitom odpověděček je v hledat na foru.No a ted se budu modlit abych nedostal zpucunk za jazyk český.... :redcard:
TAKJAN

#4 Příspěvek od TAKJAN »

Mám doma asi 3 regulátory jednofáz. motorků (profi vzduchotechnické). Regulují v pohodě jak 30VA, tak 200VA. Nedíval jsem se zda diak či tyristor. Mohu se ti ale mrknout..
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“