Rozpínací relé

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ggeorgos

Rozpínací relé

#1 Příspěvek od Ggeorgos »

Ahoj, prosím velice bych potřeboval od někoho pomoc a pro Vás to bude určitě hračka . Rekonstruuji starší motorový stroj a potřeboval bych udělat kontrolku dobíjení jelikož jí předtím neměl. Je vybaven 12V malou (3,6Ah) baterií a dynamem s rozsahem 11,2V - 13,4V (měřeno) a 45W/80W(?) (vyčteno ze štítku). Mám tam jednu neobsazenou kontrolku a potřeboval bych nějak zařídit, aby se tato rozsvítila po zapnutí klíčku ( přivedu + z baterie ) a po zjištění napětí z dynama zhasla. Kdekdo mi radí rozpínací(?) relé ale já nevím po pravdě jak ho správně zapojit ani kde ho sehnat. Kdyby jste mi někdo mohl prosím udělat základní schema,odkaz a radu jak to zapojit opravdu by mi to velice pomohlo. Moc děkuji Jirka :P
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od GeorgeB »

U dynama s běžným systémem regulace je zapojena kontrolka dobíjení mezi svorku 15(napětí po zapnutí klíčku) a živý uhlík. Takže ani netřeba tozpínacího relé.
Ggeorgos

#3 Příspěvek od Ggeorgos »

Ahoj děkuju Ti za odpověď ale pořád to nechápu. Z "dynama" mi vedou tři dráty.Červený, modrý a černý. Černý by mělo být - , červený dobíjecí cívka, modrý světelná cívka. Mezi které bych to tedy měl zapojit ? Přeci nemůžu dát na žárovku 2x +. Díkes. P.S.: Nevím jestli to nepletu a jestli místo dynamo nemá být spíš magneto. Prostě motor je z malého motocyklu ( tuším že se to jmenovalo Dandy50) .
souba

#4 Příspěvek od souba »

S tvých informací jsem usoudil,že to není dynamo ale alternátor popřípadě magneto ,který dává střídavý proud.
Je tam nějaké relé a usměrňovač ?
Jsi schopen toto upřesnit ?
Popřípadě dej foto.
Potom snad bude možné poradit.
Ggeorgos

#5 Příspěvek od Ggeorgos »

Ahoj, supr já na to kouknu a napíšu. Je mi teprve 14 tak se v tom zatím moc nevyznám ale tohle je pro mne nejlepsi skola takze vam za to dekuju. Zjistim a napisu :P

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
Ggeorgos

#6 Příspěvek od Ggeorgos »

Tak bohužel asi nejsem schopnej dát vám info co chcete ale zjistil jsem následující : Černý = mínus a jde na záp.pól na baterku, Červený je + po nastartování a jde od cívky přímo na kl.pól na baterku (přes 7,5A nožovou pojistku), modrý je také + po nastartování a jde od druhé cívky (přes 10A nožovou pojistku ) do spínačky a poté do přepínače světel. Při připojení dig.multimetru na červený drát bez baterie ukazuje 4,5V-5V stejnosměrných a 8,5V-10,5V střídavých dle otáček motoru. Při připojení baterie ukazuje 14V-14,7V stejnosměrných a 0,29V-0,46V střídavých také dle otáček motoru. takže myslím si, že relé a asi ani usměrňovač tam nebude (ale nevim...). Připadá mi to stejný systém jako pionýr na kterym sem se učil. Snad to takhle bude stačit. Jinak se budu snažit údaje doplnit . Díkes všem za rady a pomoc 8-)
EDIT.: Ale i tak neporadil by jste mi teda nekdo s tim rozpinacim rele ? To by melo fungovat a je vicemene jedno jestli je tam magneto nebo ne. PLS :(
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Jenomže ta kontrolka by ti měla signalizovat snad to , že je aku dobíjen . A to zapojení od George je lety odzkoušeno , je spolehlivé , pokud tam máš dynamo . Ne nadarmo chceme od tebe fotku , ať již zdroje elenergie nebo "regulátoru" . Mnozí z nás se v podobných věcech šťourali a tak i jen podle tvaru "relé" by mohli vědět .
procesor

#8 Příspěvek od procesor »

Z popisu to vyzerá na napájanie svetelného okruhu skoro-striedavým napätím s regulátorom, ktorý prizemňuje jednu pól-vlnu. Osobitný výstup z generátora s jednocestým usmernením dobíja batériu. Tá slúži pre šartér a zadné brzdové svetlo.
Takto to je na niektorých KTM pre kross, ale dobíjanie sa tam robí veľmi malým prúdom, niekedy to nestačí ani na častejšie štartovanie.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Starší motorový stroj . :nevim:
Ggeorgos

#10 Příspěvek od Ggeorgos »

No je to takový udělátko po dědovi něco ve stylu na samotě u lesa akorat ze to umi nejenom rezat ale i treba sekat travu. Az pojedeme s rodicema na chalupu tak vam to nafotim. No jenomze tam byl nejakej starej motor kterej uz nesel opravit tak ho tata vyhodil a jeden pan nam udelal takovej drzak prave na tenhle motor a ten je z motorky Dandy 50 SACHS. Takze by se vlastne dalo rict jak udelat kontrolku dobijeni na moto Dandy. Nasel sem nejaky schema ale tam pisou alternator a ja teda znam jenom alternator jak vypada v aute na motorce sem ho nevidel. Díkes 8-)
Přílohy
scan1(horsi kvalita).gif
(57.21 KiB) Staženo 287 x
frantajetel11

#11 Příspěvek od frantajetel11 »

BOBOBO píše:...ta kontrolka by ti měla signalizovat snad to , že je aku dobíjen...

Ta by snad měla signalizovat, že NENÍ dobíjen néé???!!!
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Nyní je otázne , jestli vůbec potřebuješ na takovémto strojí akumulátor . Já bych se ho radši vzdal . Protože pokud se motor točí , tak i svítíš . A zapalování jde taky "samo" .
procesor

#13 Příspěvek od procesor »

Takýto prepínač:
dve diódy, odpor
žiarovka 6V_1,2W.
Pri inej žiarovke treba prepočítať odpor.

K odporu paralelne veľmi veklý kondenzátor by sa hodil (1 000 až 4 700MF/35V) inak bude trochu žhaviť žiarovka aj pri dobíjaní.
Přílohy
SIGNabx.jpg
(29.04 KiB) Staženo 173 x
Ggeorgos

#14 Příspěvek od Ggeorgos »

Páni děkuju takhle to možná i zvládnu jen doplním, že žárovka je 12V 1,2W. Já se teďka musím učit tak nemám moc čas ale večer až to všechno dopíšu se zase ozvu. Ale fakt díky všem :lol:
procesor

#15 Příspěvek od procesor »

Aj 12V/1,2W môže byť.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“