Program pro časové relé

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
niko231

Program pro časové relé

#1 Příspěvek od niko231 »

Chtěl bych se dotázat, zda-li by se našel ochotný programátor, který by uměl napsat program časového relé podle obrázku za nějakou odměnu.
Díky
Přílohy
TIMER.pdf
(5.67 KiB) Staženo 287 x
piitr
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od piitr »

Chápu to správně tak, že jsi na škole, kde všichni ostatní studují elektroniku, ale ty tam studuješ ekonomii a podnikání?
niko231

#3 Příspěvek od niko231 »

Je to trochu jinak, ze školy jsem už hóódně dlouho a zaměřením jsem na silnoproud ,do slaboproudu odskakuji jen amatersky nebo pokuď pořebuji něco řešit jako teď. Na řešení čas. relé bych mohl použít něco továrního, ale většinou mají přeladění 1-10, a nechci něco bastlit na R-C, kde je čas závislý na tolerancích. Zde by to bylo jasně dané bez nějakého cejchování. A digitálně to také není potřeba, kvůli jednoduchosti nastavování.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od piitr »

Aha, tak to pardon. Je tu dost takových a připadlo mi to jako nějaká školní práce.
Dělat to tedy nebudu, já jsem skončil u PIC16F84 a studovat nový typ a předělávat vybavení se mi určitě kvůli pár korunám nevyplatí.
Ale zkusím pomoct jinak (pokud to budeš brát jako pomoc, jinak mě klidně ignoruj) - položím pár dotazů pro zpřesnění zadání:
Zadání je fajn, ale není (mi) úplně jasné chování, když S<t.
Puls na výstupu se má natáhnout na t? Z toho obrázku to není úplně dobře vidět.
Pokud se má natáhnout, může se stát, že během aktivního výstupu se tlačítko pustí a znovu zmáčkne. Co potom? Ignorovat druhý stisk?
Určení času má být lineární, nebo logaritmické?
Zákmity se asi budou ošetřovat programově, tak by možná bylo dobré vědět, jak rychle to musí reagovat, aby se vhodně zvolila časová konstanta.
niko231

#5 Příspěvek od niko231 »

Pokuď je S<t , tak výstup odpadá současně s ukončení S, bez dočasování. Tím pádem dalším sepnutí S začíná nové sepnutí výstupu na dobu t. Krátký zákmit S (0,1 -0,3sec) by mohl být ošetřen. Nastavení by mělo být lineární , dané potenciometrem cca 10k/N. Chci to jako náhradu tohoto letitého ruského panelu.
Přílohy
DSCF9299.JPG
(247.06 KiB) Staženo 131 x
DSCF9298.JPG
(248.66 KiB) Staženo 163 x
Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

A co sa stane ak ten procesor... Zblbne.. neusekneto niekomu ruky?
frpr666

#7 Příspěvek od frpr666 »

Jak jsem se díval na vaše schéma napadlo mě toto:
PIC12F675 je spolehlivý mikrokotrolér, potřebuje však stabilní napájení.
1/ Pokud budete napájet z baterie, má smysl připojit horní vývod potenciometru PV? na pin kontroléru, pokud však trvalý proud potenciometru PV? 0,5 mA nehraje roli, zapojte horní vývod přímo na +V, protože nevidím důvod proč jej napájet z pinu. (PIC12F675 nemá v sobě napěťovou referenci)
2/ Přesnost časování při použití interního oscilátoru bude cca. +-1%. S teplotou (-40..+80) může dosáhnout až +-5%, viz. datasheet. Podle mě to pro jednoduché časování nevadí. Pokud však chcete vyšší přesnost použijte krystal.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenda_KL »

Kup si "multifunkční časové relé" vyrábí to snad všichni, stojí pro pětičento, je to na lištu, odzkoušené a funkční.
niko231

#9 Příspěvek od niko231 »

Asi bych PIC napájel 5V z TL431 spolu s potenciometrem. Napájení bude 24V ss Teplota prostředí 10-30stupňů. Jak jsem již psal výše, ty tovární výrobky mají přeladění 1:10, jinak se musí přepínat rozsah. Mně by zde vyhovovalo přeladění 1:30 ,max 1:60.
Jestli to nepůjde takto vyřešit, tak v ovládání stroje , je po modernizaci použito LOGO!, kde se zkusím domluvit na uvolnění jednoho analog. vstupu a výstupu a mohu zkusit tento analogový čas. spínači realizovat v něm. Uvidíme.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“