Výroba DPS s pomocí tiskárny
Moderátor: Moderátoři
Na malé desky používám podkladový papír ze samolepících štítků a na větší se chystám použít podkladový papír ze samolepící tapety.
Že ji Ota nezná, to je jen důsledek toho, že v době kdy byl "ekonomicky činný sám za sebe" to už bylo značně dávno, co "dostat něco z/do frcu" zaniklo v propadlišti komančérovských přepisovanýh dějin...
A kutilmile - nelituju tě
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Já se moc omlouvám třeba už tady byla na toto téma debata jakou použít laserovou tiskárnu? typ a co nejlevnější která se na to hodí.Další věc a to se týká návrhu v Eagle když použiji Autorouter tak ty spoje jsou moc tenké a blízko u sebe ,kde a jestli se dá vůbec nastavit na ne tak tenké spoje a blízko u sebe díky
- frantajetel11
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... forum&f=30
michal_n_cz píše:Někte jsem ještě narazil, že se deska po nažehlení dá ještě do trouby na vhodnou teplotu zapéct.
Toner lze po tepelném transferu taktéž fixovat pomocí výparů z rozpouštědel.
Používám tento postup:
- do lehce nahřáté sklenice se šroubovacím víčkem (mám jich za tímto účelem několik různých rozměrů dle velkosti tišťáku) se nakape trocha technického acetonu a jelikož jsou jeho výpary těžší než vzduch, tak se drží u dna
- po chvíli se dovnitř vloží tišťák s tonerem, nádoba se uzavře, popř. se položí na bok, tak aby tišťák byl ve vodorovné poloze
- potom se už jenom počká, až se toner vlivem rozpouštění sleje do požadované hustoty (zesklovatí / oleskne se) = cca 15 minut
varování:
- při práci nejíme ani nepijeme a výpary z rozpouštědel zásadně nevdechujeme, jinak budeme těžce vysmátí
- a taktéž nekouříme ani při tom nezacházíme s otevřeným ohněm, jelikož výpary rozpouštědel spolu se vzduchem tvoří silně třaskavou směs
poznatky:
- nejlépe to fungovalo s dříve používanými tonery (v dobách HP II, III, 4), ale této finty lze použít i u mnohých dnešních tiskáren novou generací tonerů (osobně používám Brother HL-5380DN spolu s barevnými samolepicími papíry od fi. Stepa.cz, kdy při troše štěstí lze vytvářet i spoje o tl. 2 až 3 mil // leptám v silné 31%-tní HCl+ 35%-tní H2O2 + H2O = 1:1:1 při teplotě cca 60°C = vyleptáno za cca 5 až 10 sec. // jelikož mám v tiskárně už trochu děravý válec, tak pro případné retuše používám White Paint Marker od Centropenu = bílá je na černé přece jenom lépe vidět a bez problémů odolává kyselině)
- pokud na toner nefunguje aceton, vyzkoušejte aj něco jiného (např. toulen, perchlorethylen, atd.) = hezky se to dá prubnout průhledem tisku na pauzáku, který lze tímto způsobem taktéž zhutnit (např. pro účel předlohy na fotocestu)
- u jednostranných tišťáků nažehluji žehličkou nastavenou na nejvyšší teplotu z druhé strany, tedy takříkajíc přes laminát (zespoda vypodloženo papírovým kapesníkem) = lepší výsledky a ostřejší okraje než při žehlení ze strany potištěného papíru (tj. ze strany mědi)
- při nažehlování se papír smršťuje v jednom rozměru více než v druhém, což lze před tiskem řešit úpravou v nějakém grafickém editoru (např. v CorelDraw)
- pokud se neodstřihnou okraje papíru, lze jich využít pro fixaci motivu ke kuprextitu (napolohovat na přesně uříznutý kousek kupráku, přehnout je přes okraj, naslinit
- toner se po leptání snadno odstraňuje nerezovou vlnou na nádobí (pod tekoucí teplou vodou)
s pozdravem "Černé zdar!!"
Z několika důvodů jsem koupil novou tiskárnu Brother DCP-L2500. Bral jsem jí mimo jiné kvůli možnosti ručního vkládání. Navíc po otevření dvířek vzadu a vycvaknutí dvou paciček papír projede prakticky rovně ven z tiskárny. Jenže použít jí jako starou HP nejde. Tisk se neudrží a navíc se otiskne ještě jednou na papír o kus níž.
Že budou rozdíly mezi jednotlivými tonery, to jsem čekal. Ale, že budou až tak velké, to tedy ne.
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
Fotka057.jpg- (290.1 KiB) Staženo 141 x