Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Zdravím, nemáte někdo na zahradě tuhle jabloň? Před nějakými 40 lety jsme ji mívali. Jablka měli červené a žluté proužky od pólu k pólu. Teď je k mání nějakej Řechtáč soudkovitý, ale podle obrázků mi připadá, že to není ono.
Já pamatuji Matčino takové http://www.ovocneskolky.estranky.cz/fot ... o.jpg.html je to sladké jablko. Většina obrázků z Googlu nemá ten typický tvar dole užší, nahoře širší a tohle žíhané vybarvení. Dužina je žlutavá, ne bílá.
U Mělníka vydržela do Vánoc, z vyšších poloh déle, ale ne o moc.
Tak na soudky si velice dobře pamatuji. Když jsem před padesáti lety bydlel ve Stříbře tak v okolních vesnicích to byly často pěstované jabloně. Sice ne příliš výnosné, ale i na chudých půdách kolem Mže dobře prosperovaly. Ta nádherná nakyslá chuť je nezapomenutelná. Nejvíc těch soudků bylo v Milíkově, Jezercích a Svojšíně. Jako čundráci jsme o nich měli přehled.