Crifodo píše:...leckterému jazzovému spolku, včera ještě absolventům ZUŠ se nemůže podívat ani do ****** polovina vydávaných kapel, zčásti i proto, že mezi nima a posluchačem není "zvukař" a masteringový pohrobek

Zapomněls dodat, že tam není ani agent, který by do vydání nahrávky vrazil prachy a postaral se o reklamu a co nejširší publicitu.
Jinak s tebou souhlasím, kdysi jsem slyšel vyprávět o mistru zvuku, který po čtyřech hodinách přetáčení pětiminutové skladby požádal Mistra o zahrání stupnice, že si to radši sestříhá sám. Nikdy jsem se ale nedověděl, zda to skutečně udělal.
Na druhou stranu - mnohdy to, co vypadalo mezi profesionálními muzikanty jako latina, časem sami aktéři osobně potvrdili, třeba tedy nás ještě překvapí.
Následující nahrávky nejlepších skladeb mladých autorů a interpretů vyšly na vinylu i CD a jsou k dispozici ve všech ZUŠ a městských knihovnách. První (jednodeskové) album
Gramodeska 2007 bylo točené sice pomocí slušné, nicméně nikoli profesionální, analogovou technikou.
Autor nápadu, iniciátor a pachatel celého projektu Histes o něm píše:Někteří autoři dodali vlastní hudební záznamy – 1., 2., 3., 5., 6. skladba. Všechny ostatní skladby byly zaznamenány vlastní mobilní nahrávací technikou, k jejíž zakoupení přispělo Statutární město Opava, město Hradec nad Moravicí a společnost Tipa, spol. s r.o. Tyto nahrávky byly pořízeny živě a nebyly dodatečně upravovány. Nemají za cíl být dokonalými, nýbrž přirozenými.
4., 8. skladba – 27.10.2007, Kinosál Národního domu v Hradci nad Moravicí
7., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15. skladba -2.11.2007, Koncertní sál Minoritského kláštera v Opavě
Nahrávky dalšího alba
Gramodeska 2008 (stáhněte si, jestli nemáte nic proti tomu, zaregistrovat se) byly až na výjimky pořizované sice už převážně profesionální technikou ve studiích ČRo, v Karlíně a v Bratislavě, ale na "přírodní mix a bez střihu".
Nahrávky jsou určené k nekomerčnímu použití, proto jsou volně ke stažení.
Poslední dvoudeskové album 2011 zatím ke stažení není, ale už ho mám (Richard si trochu zajel cestou v Loděnic a stavil se i s dvojalbem).
Kdo ví, jednou se třeba někdo bude pyšnit tím, že má zachovalý záznam hudby v autorské interpretaci, občas vysílané na Vltavě a Proglasu, ale jinak zcela neznámé...
Zrovna tak si hýčkám diapozitivy Mistra Vladimíra Komárka v jeho ateliéru (zrovna dokončoval suchou jehlu "Konvalinky"), které jsem v roce 1984 nafotil a po 27 letech naskenoval a zveřejnil, předtím je viděli jen ve Fotochemě při vyvolávání a pak už je viděla mimo rodinu jen jedna kámoška. A dlouhé roky byly schované v krabici. Ostatní diáky (asi 180 kousků) dostala PF UK v Hradci Králové jako součást diplomky a, když jsme je sháněli k zapůjčení, diáky nebyly. Ten asistent, co je měl opatrovat, z fakulty odešel už před mnoha lety na volnou nohu a diáky patrně s ním, protože na fakultě o nich nikdo neví. A minulý týden jsem se v Semilech dověděl, že už se ho pár let nikdo nezeptáme...
Pokud jde o zvukové nahrávky, mám originální pásek s vyprávěním profesora Aloise Jilemnického o Eduardu Štorchovi, které jsem natáčel v roce 1978. Pořídil jsem z něj kopie na pásky i kazety. Když jsem zjistil, že existuje jen jediná kopie v muzeu v Hořicích (ostatní pásky zmizely nebo je nějaký blb přemazal), nasamploval jsem originál, decentně pročistil a vypálil na několik CD a ta rozdal tam, kde předtím měli pásky. A, pochopitelně, uložil na přenosný HDD a jednu archivační flešku, ať to za čas nemusím samplovat znovu z magnetofonu.
Jo, a k tomu magnetofonu: zatuhlý tuk v ložiskách není neřešitelný, i přítlačná kladka se dá na brusce nakulato znovicírovat, řemínky nahradit (nebo vyseknout a dobrousit), elektrolyty (doufám, že ještě budou) lze vyměnit, přepínače vyčistit.
Vždyť ten magnetofon nemusí běhat, jak je rok dlouhý, tak se mu hlavy neopotřebují. Nanejvýše je vhodné jednou ročně převinout pásky kvůli prokopírování, ale to stačí pustit na pár minut pro kontrolu - a to páskům ani hlavám zase nijak životnost nezkrátí.
Dobře uložené desky (přes řadu nevýhod) na tom, co na nich je, nic neztratí, gramofon je ještě jednodušší zařízení, než magneťák. Pokud nemá zrovna součástky ze zinkalové slitiny, za desítky let je s celkem nenáročnou údržbou možné ho opět použít.