Řízení výkonného LED displeje procesorem?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
frog

Řízení výkonného LED displeje procesorem?

#1 Příspěvek od frog »

Ahoj, mám problémek se spínáním a řízením velkopošného LED displeje.
Jedná se o velký displej z výkonných led diod řízený multiplexně.
Jednotlivé segmenty spíná k - ULN2003 a číslicovky T IRF9530 napětím +12V.
Gaty T jsou připojeny přes R 1k k portům uP ATMEGA. T jsem volil naslepo a předpokládal že po osazení bude vše chodit. Jenže po zapnutí jsem zjistil že jsou T pořád otevřeny, tudíš displej zobrazoval jen čísla která jsou na všech číslicovkách stejná. Jediné řešení které nyní funguje k né úplné spokojenosti je, že jsem na gate připojil další R 1k proti +12V a vytvořil tak dělič. Zde T zavírají a vše funguje, i když displej svítí menším svitem, což při multiplexním řízení lze předpokládat, ale co mi hodně vadí je, že segmenty, které nemají svítit lehce mžourají a problikávají. Zkoušel jsem i měnit frkvenci přepínání číslicovek, to také nepomůže je pak patrné blikání celého displeje.

Prosím o radu jak nejefektivněji vyřešit spínání jednotlivých číslicovek.

Již uvažuji že vše překopu na žízení s 74HC595, ale je to dost práce :(

Prosím o vaše názory, děkuji.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od GeorgeB »

Jak může být P-MOS řízen přímo výstupem uP? Vždyť uP dá na výstupu jen 0V nebo +5V. Oproti T-Source (+12V) je tedy na Gate buď -7V nebo -12V tedy je stále pootevřen nebo otevřen. Takže bych to řešil například pomocí pomocného tranzistoru NPN, který by Gate tahal proti Pull-up rezistoru (z +12V) k zemi.
Andrea

#3 Příspěvek od Andrea »

Výstupem procesoru nemůžeš přímo spínat 12V. Dej tam tranzistor, NPN nebo NMOS a tím spínej ten gate PMOSu.
Přílohy
ledky2.png
(1.82 KiB) Staženo 105 x
frog

#4 Příspěvek od frog »

Jo jsem trubka, zapojení bylo testováno na malém displeji vše z 5V, při návrhu DPS jsem si neuvědomil že to takhle nejde a prostě ho navrhl. Tohle zapojení mě už taky napadlo, ale doufal jsem že se tomu nějak vyhnu, když už je plošňák hotovej :-) Nějak to tam musim dobastlit a otočit logiku přepínání číslicovek v programu :lol: .
Každopádně děkuju za radu
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od PabloX »

Riesil som presne ten isty problem s atmega8 a 7-segmentovkami na 12V...tiez som sa na tom obabral, ale nakoniec to fungovalo takto zapojene http://www.shared.pablox.net/stopwatch.pdf
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Nechci ti do toho kecat, ale ty Q2-Q4 taky nemáš moc dobře zapojený, protože pokud budou mít na emitorech víc jak 5,7V, tak je taky nezavřeš. Tam patří spíš NPN než PNP.
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od PabloX »

Q2 az Q4 spinaju katody LED displeja (multiplex). Viem ze tomu trosku vadilo ked som zvysil napajanie nad 14V ale kedze je tam stabilizator tak to nebolo potrebne riesit.
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

Jo, ty to tady nabízíš jako hotové bezproblémové řešení a přitom to má úplně stejnou chybu jako tam má zakladatel vlákna. Když třeba na desetinnou tečku použije jen jednu nebo dvě LED v sérii, bude zase řešit, proč se mu prosvětlujou všechny, když mají být zhasnuté.
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od PabloX »

Toho som si vedomy ale zapojenie bolo navrhnute na konkretnu aplikaciu, preto som nezamyslal nad tym ze to niekto bude prekopavat na ine ucely.
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

Ale nabízíš to tu, se stejnou chybou, jako se tu řeší. :)
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od PabloX »

Vsak ale on chcel spinat 12V segmenty vystupom z procaku a toto zapojenie som presne riesil a funguje :) Ked tam pripoji segmenty s mensim napatim, to uz je jeho problem :)
frantajetel11

#12 Příspěvek od frantajetel11 »

Ty prostě nechceš pochopit, že to máš z principu blbě??? :?
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od PabloX »

V poriadku, dam si nato pozor, dakujem za upozornenie :)
frog

#14 Příspěvek od frog »

Zapojení jsem upravil s tranzistorem NPN před FET. Jen toho problikávání jsem se nazbavil úplně, upravil jsem soft a ejhle už to chodí, jen když zvednu napětí na 15V tak problikávají segmenty co nemají svítit, u 13,5V je vše OK.
Zvedám napětí abych kompenzoval manší svit kvůli multiplexu, jedná se totiž o buzení LED pásku pro 12V a nechce se mi přeletovávat origo Ry :)
Myslím že řízení multiplexem není úplně to pravé ořechové, když chce člověk vyždímat z LED maximální svítivost.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“