Aktivní regulátor pro skútr, dotaz

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Ales

Aktivní regulátor pro skútr, dotaz

#1 Příspěvek od Ales »

Ahoj lidi,
chtěl bych na mém skútru překopat elektriku. Myšlenka je taková, že bych "jednofázový" výstup z magneto-alternátoru usměrnil můstkem a za to použil DC/DC měnič, který umí jak "step-up" tak "step-down". Našel jsem zapojení typu SEPIC, které by požadavky splňovalo. Bohužel jsem už nenašel, kde sehnat potřebné indukčnosti. Další věc je požadavek je na výkonovou zatižitelnost - 100W. Mohl by mi někdo poradit s konkrétním zapojením z dostupnýma součástkama, prosím?
Požadavky na parametry jsou:
Uin: 8-20VDC
Uout: 13,8VDC
Pout:100W
Neopovrhl bych ani odkazem na hotový měnič za rozumný peníz.
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

Mám obavu, že taký veľký rozsah vstupného napätia aký lezie z "motorkového" generátora bude problém spracovávať meničom.
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Kdybys to usměrnil, vyfiltroval a výstup reguloval PWM (radši s LC na konci), taky by se svět nezbořil. Hlavně by to bylo levný, kompaktní, výkonný a účinný, taky by se to i samotnýmu ZKUrvenýmu TRpajzlikovi líbilo mnohem víc ;).
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Zkus vyjít z úprav pionýra a eMZet , jsou na internetu , ale asi nebudou tak chytré , jak si představuješ . Ještě je jedna možnost a to převinout ten altík , aby dával napětí celkově vyšší , např 15-35V . Ale u všech vymyšleností narazíš vždy na malý výkon na volnoběh .
Milan_F

#5 Příspěvek od Milan_F »

Takže to skončí u baterky a paralelního regulátoru... Tak jak je u moto zvykem. Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel.
procesor

#6 Příspěvek od procesor »

Po zime nabiť AKU klasickou nabíjačkou a až potom strčiť do mašiny. Vyšťavenú batériu novodobé regulátory nenabijú. Podobne sú na tom aj niektoré novodobé nabíjačky.
Je pravdou, že taký akumulátor je lepšie vymeniť za nový.
Ales

#7 Příspěvek od Ales »

Děkuju všem za odpovědi!

procesor: Velký vstupní rozsah by zas tak velký problém nebyl, viz např. zde:

Kód: Vybrat vše

http://pandatron.cz/?2794&power_tipy_xxxiii_-_pozor_na_proudy_v_regulatorech_sepic_%96_cast_2

Spíš bude problém sehnat/vyrobit patřičné indukčnosti pro 100W (jak nad tím tak přemýšlím, tak bych asi chtěl spíš 150W).

MetalGod: To by sice šlo, problém je ale malé napětí ve volnoběžných otáčkách.

BOBOBO: To převinutí je dobrý nápad, pak by za tím mohlo být PWM, jak psal MetalGod. Chtěl bych ale, aby to nebylo příliš závislý na baterce, resp. aby to fungovalo v nouzi i bez ní. To by kladlo vyšší nároky na LC.

Milan_F: Ale vymyslel, ty SEPICy pro jsou právě vhodné do "Automotive" oblasti, ale vyrobit ho doma asi není úplně sranda.

to all: Opravdu nikdo nemáte zkušenost s těma SEPICama nebo nějaký nápad, kde pořídit a jak dimenzovat ty indukčnosti?
Milan_F

#8 Příspěvek od Milan_F »

Ales píše:Ale vymyslel, ty SEPICy pro jsou právě vhodné do "Automotive" oblasti, ale vyrobit ho doma asi není úplně sranda.

A použivají běžně se u moto??? Zatim jsem neviděl nic jinýho, než ten šuntovací stabilizátor.
Ales

#9 Příspěvek od Ales »

To, že se běžně nepoužívají, neznamená že to ještě nikdo nevymyslel. I když netuším, jak moc se to používá, určitě to běžné není. Kdyby to bylo běžné, tak bych to tady nejspíš neřešil. Otázka běžného použití v sériové výrobě je téměř vždy závislá na ekonomických ukazatelích, zjednodušeně - jestli se jim to vyplatí. V kategorii levných skůtrů se to nejspíš nevyplatí nikdy, ale to neznamená, že bych si to nemohl dobastlit.
Milan_F

#10 Příspěvek od Milan_F »

Ale to si bastli co chceš. Jen jde o to, jestli vynaložené úsilí bude odpovídat výsledku - proč to dělat složitě, když to jde jednoduše.

Ale jestli dosáhneš lepších výsledků s tím měničem, proč ne...
procesor

#11 Příspěvek od procesor »

Ten menič, alebo aj nejaký iný nie je problém vyrobiť a ho aj prevádzkovať pri takých vstupných podmienkach (8-32V), ale z jednofázového generátora sa dá dosiahnuť iba 0-32V a to už je problém a mám obavu, že to horné napätie bez záťaže (naprázdno) bude aj viac ako 50V.
To sa dá jednoducho pomerať odpojiť drôty, pripojiť voltmeter, a vytočiť na max.
Ak je to tak, potom aj pri poriadnom veľkom elektrolytickom filtri za môstikom bude rozsah cca 4-50V. A to už je ďaleko od slušného pomeru rozsahu vstupného napätia 1:4.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Ale to snad ošetří za pár korun zenerem (zkratovým reglerem , "šuntem") nee .
Ales

#13 Příspěvek od Ales »

Dobrá, děkuju vám za vysvětlení proč to vlastně nepotřebuju a teď bychom se mohli konečně pustit do nějakého toho bastlení, ne?

SEPIC jsem zatím odsunul na "jindy" a pro začátek bych teda zkusil PWM. Moje představa je taková, že za můstkem a elytem by byl spínací FET, který by dostával předpětí na gate přes odpor ze source (ze vstupu). Za drainem by byl LC článek a za ním zenerový omezovač (shunt) na cca 15V. Za LC článkem by bral napájení pro řídící prvek, který by podle napětí přizemňoval gate FETu a pomocí PWM by se snažil udržet výstup na 13,8V. Takže pokud by odešel řídící prvek, tak by byl FET pořád otevřený a shunt by udržoval na výstupu těch cca 15V. Za plně funkčního stavu by řídící prvek udržoval na výstupu těch 13,8V.

Co vy na to? Nějaké doporučení na vhodný řídící prvek?

Jo a celé bych to chtěl dimenzovat na 10A.
procesor

#14 Příspěvek od procesor »

Nejaký myš/maš máš zo vstupmi/výstupmi/geťami/sourcemi/drainmi/niečo pred a niečo za s rezonanciou.
Nakresli to aspoň v piktogramoch o čo ide.
Zrejme mám toho na dnes dosť, pardon.
Přílohy
PWM.JPG
(56.46 KiB) Staženo 119 x
Ales

#15 Příspěvek od Ales »

Ok, takhle vypadá, to co jsem popsal:

edit: zapomněl jsem na ten odpor na otevření FETu, když nefunguje řízení, takže ještě jednou:
Přílohy
PWM.jpg
(69.16 KiB) Staženo 103 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“