Aktivní regulátor pro skútr, dotaz
Moderátor: Moderátoři
Aktivní regulátor pro skútr, dotaz
chtěl bych na mém skútru překopat elektriku. Myšlenka je taková, že bych "jednofázový" výstup z magneto-alternátoru usměrnil můstkem a za to použil DC/DC měnič, který umí jak "step-up" tak "step-down". Našel jsem zapojení typu SEPIC, které by požadavky splňovalo. Bohužel jsem už nenašel, kde sehnat potřebné indukčnosti. Další věc je požadavek je na výkonovou zatižitelnost - 100W. Mohl by mi někdo poradit s konkrétním zapojením z dostupnýma součástkama, prosím?
Požadavky na parametry jsou:
Uin: 8-20VDC
Uout: 13,8VDC
Pout:100W
Neopovrhl bych ani odkazem na hotový měnič za rozumný peníz.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
procesor: Velký vstupní rozsah by zas tak velký problém nebyl, viz např. zde:
Kód: Vybrat vše
http://pandatron.cz/?2794&power_tipy_xxxiii_-_pozor_na_proudy_v_regulatorech_sepic_%96_cast_2Spíš bude problém sehnat/vyrobit patřičné indukčnosti pro 100W (jak nad tím tak přemýšlím, tak bych asi chtěl spíš 150W).
MetalGod: To by sice šlo, problém je ale malé napětí ve volnoběžných otáčkách.
BOBOBO: To převinutí je dobrý nápad, pak by za tím mohlo být PWM, jak psal MetalGod. Chtěl bych ale, aby to nebylo příliš závislý na baterce, resp. aby to fungovalo v nouzi i bez ní. To by kladlo vyšší nároky na LC.
Milan_F: Ale vymyslel, ty SEPICy pro jsou právě vhodné do "Automotive" oblasti, ale vyrobit ho doma asi není úplně sranda.
to all: Opravdu nikdo nemáte zkušenost s těma SEPICama nebo nějaký nápad, kde pořídit a jak dimenzovat ty indukčnosti?
To sa dá jednoducho pomerať odpojiť drôty, pripojiť voltmeter, a vytočiť na max.
Ak je to tak, potom aj pri poriadnom veľkom elektrolytickom filtri za môstikom bude rozsah cca 4-50V. A to už je ďaleko od slušného pomeru rozsahu vstupného napätia 1:4.
SEPIC jsem zatím odsunul na "jindy" a pro začátek bych teda zkusil PWM. Moje představa je taková, že za můstkem a elytem by byl spínací FET, který by dostával předpětí na gate přes odpor ze source (ze vstupu). Za drainem by byl LC článek a za ním zenerový omezovač (shunt) na cca 15V. Za LC článkem by bral napájení pro řídící prvek, který by podle napětí přizemňoval gate FETu a pomocí PWM by se snažil udržet výstup na 13,8V. Takže pokud by odešel řídící prvek, tak by byl FET pořád otevřený a shunt by udržoval na výstupu těch cca 15V. Za plně funkčního stavu by řídící prvek udržoval na výstupu těch 13,8V.
Co vy na to? Nějaké doporučení na vhodný řídící prvek?
Jo a celé bych to chtěl dimenzovat na 10A.