Něco o archivaci signálů (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
- miroslavkovar
Ale hlavně - technika, která by doma nešla vylepšit, byla většinou dlouho nedostupná (a pro většinu vůbec nebyla), tak se bastlilo, až praštělo. Nebylo složité porozumět významu, funkci a účelu každé součástky, však jich uvnitř tolik nebylo a každá byla přístupná a vyměnitelná zvlášť (zkuste v kapesním přehrávači dnes vyměnit tranzistory T12804 a T3558, když jsou ve struktuře jediného čipu mezi miliony jiných...)
Ale škoda se rozteskňovat...
A k záznamu na pásek?
Tedy, ne, že by šlo nebezpečí poškození magnetického záznamu vnějším magnetickým polem zcela vyloučit (když zásah blesku do hromosvodu sousedního domu dokázal zmagnetovat masky obrazovek v sousední řadovce tak, že dvě z nich obvod demagnetizace vyčistit nedokázal a musel jsem použít odmagnetovací tlumivku), ale spíše bych nespoléhal na to, že se po letech najde kompatibilní přehrávač.
Měl jsem a pořád mám doma originální pásek nahraný v karlínském studiu rychlostí 19. Kdysi před před dávnou dobou jsme tam s kapelou natočili 3 snímky a tohle dostali na památku. Teď jsem to chtěl převést aslespoň na MP3 a zhrozil jsem se. Naposledy byl pásek v magnetofonu někdy před 15 roky a prokopírování záznamu je úděsné. Nikdy jsem tomu moc nevěřil a považoval jsem to spíš za strašení. U silného studiového pásku se mi to zdálo už úplně nemožné, ale opak je pravdou.
Takže, kdo má nějaké památeční nahrávky, měl by je pravidelně převíjet. Jinak o ně přijde jako já.