Věž Philips FW-P750 - dekodér pro zadní repro

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
salzvo

Věž Philips FW-P750 - dekodér pro zadní repro

#1 Příspěvek od salzvo »

Zdravím,
kámoš mi přinesl tuhle věž s tím, že se po chvíli sama vypíná a nefunguje výstup pro zadní reproduktory a center. Náhodné samovolné vypínání bylo způsobeno studeňáky kolem součástek umístěných na chladiči. Dále byl v háji integráč koncového zesilovače pro zadní a centrální repro (AN7125), takže byl vyměněn. Výstup pro centrální reproduktor již funguje, ale zadní repro hraje potichu a jaksi zašuměně. Zjistil jsem, že takhle zmrvený signál leze už z integráče (pin 7), který patrně ze vstupního dvoukanálového signálu vytváří signály pro zadní a centrální repro. Na přiloženém obrázku je schéma toho dekodéru. Pokud jsem to správně pochopil, na pinech 72, 73 je vstup (ten je OK), pak pokračuje signál přes nějaký součtový a rozdílový člen a "selector 2", dále vychází na pinu 27 a už tady je signál taky zmrvený. Podle schématu jsou k tomu pinu 27 připojené ještě nějaké vnější kondíky (piny 44, 45), ty jsem měřil a mají 1nF. Napájení integráče je taky v pořádku (pin 25 +5V, pin 75 +9V).
Čili je pravděpodobně v háji ten dekodovací integráč (M62640FP), nebo na co se ještě zaměřit?
V krajním případě připojím vstup od zesilovače pro zadní repro k tomu centru a bude po srandě.
Díky za případné rady a odpovědi.
Přílohy
věž.JPG
Philips FW-P750
(240.08 KiB) Staženo 211 x
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Napřed to vyzkoušej s více zdroji signálu - mám zkušenost (nejen od Philipsů), že pro některé pořady resp. nahrávky je lépe zadní efektové kanály vypnout, protože z nich lezou nepříjemné pazvuky. Přitom jiné nahrávky, a nemusí být zrovna kódované v Dolby surround, přes všechny reproduktory hrají přijatelně (přinejmenším ty uměle vytvořené signály neruší).
miroslavkovar

#3 Příspěvek od miroslavkovar »

Často bývá zadní repro buzeno rozdílovým signálem pravého a levého kanálu, čímž vzniká "prostorový" zvuk. Aby se omezil "ping-pongový" efekt, je snížená úroveň buzení tohoto reproduktoru. Doporučil bych se podívat dvoukanálovým osciloskopem (režim A-B) na vstupy L a R a porovnal to s výstupem pro zadní repro. Závada může být také na "logice" pro spínání zadního repro - to jsou tranzistory již mimo I.C.
salzvo

#4 Příspěvek od salzvo »

Díky za rady,
doposud jsem jako zdroj signálu používal tuner, navíc s pochybnou náhražkovou anténou (kus drátu). Připojil jsem tedy MP3 přehrávač přes AUX vstup a zdá se, že to funguje. Při poslechu testovací písně v podání Milana Chladila byly hlasitě slyšet pouze vybraná trumpetová sóla, přičemž vše ostatní bylo tiché a jaksi v pozadí.
Takže se opravdu ukázalo, že záleží na zdroji signálu a také, že signál do zadních repro se bere jako rozdílový.
No, aspoň jsem se dozvěděl něco nového o tvorbě vícekanálového zvuku (nicméně osobně zůstávám věrný klasickému dvoukanálu (u počítače mám sestavu tvořenou 25W Tesláckými bednami nalezenými u kontejneru připojenými k zesilovači Sony ze sběrného dvora a je to paráda :D ).
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Niekedy byvaju zadne reproduktory zapojene do serie. To sa potom clovek divi, ze nehra cely zadok ked vypadne jeden drot z konektora.
salzvo

#6 Příspěvek od salzvo »

Jo, tahle věž má taky zadní repro spojené do série (u svorek je psáno 2x3 Ohm a ostatní repro jsou 6 Ohm).
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“