Omezení max. výkonu měniče 12V/230V
Moderátor: Moderátoři
Omezení max. výkonu měniče 12V/230V
potřeboval bych poradit jak nebo čím omezit max. výkon ve Watech z měniče 12V/230V 1000W na max.750-800W.
Na měnič bude zapojeno čerpadlo 230V/1000W
Čerpadlo v praxi bere jen 450W.(měřeno běžným zásuvkovým wattmetrem)
1.Omezil bych tím tvrdý rozběh zatíženého motoru a tím šetřil elektroniku měniče který by se při zapnutí motoru nešel do přetížení.
2.Předešel by jsem nenadálým událostem jak se mi už stalo.Měnič nebude nikdo hlídat a bude trvale zapnutý.
(Na starý 600W měnič bylo zapojeno čerpadlo s odběrem 400w(v praxi),ale došlo k nasátí nečistot((špatně nasazený filtr)) větších než čerpadlo zvladlo.Tím pádem se začalo pomalu přidírat ,motor se začal přetěžovat a měnič se dostal postupně až na své maximum a po pár minutách se tak vyhřály pojistky na vstupu až se jedna samovypájela z desky a měnič vyzkratovala.Tepelná pojistka se nezapla protože měnič byl dochlazován druhým ventilátorem jinak se vypínal po cca 20min.)
Jde mi o hotový výrobek za rozumnou cenu který jen zapojím na výstup 220V.
Možná by na to stačil regulátor otáček ventilátoru do výkonu 800W.
Jako zdroj napájení je použita baterie 12V 200Ah s dobíjením ze solárních panelu 2x180W.
Díky za jakékoliv návrhy či nápady.
- elmohomola1
- miroslavkovar
Jen to budu muset zají znovu přeměřit protože si už nepamatuju kolik motor bral Ampér.
Čerpadlo není žádná čína a na motoru je krabice s vypínačem,ale jen vypínač tam vzhledem k velikosti asi nebude.
Rozdělávat a zkoumat co tam je ale nehodlám kvuli záruce.
Odběr byl měřen Wattmetrem na výstupu z měniče(230V),takže ano jde o činný příkon.
Nerozumím tomu s tím proudem do měniče a z měniče a s cos fí.Nejsem elektrotechnicky vzdělaný.
Podle me co potřebuje motor to si vezme z měniče a měnič si potřebnou energii zase vezme z baterie a 200Ah baterie si s odběrem 450W hravě poradí.
- miroslavkovar
- weed_smoker
weed_smoker:7-10x se mi zdá trošku moc.3-5x víc bych bral a není to napájeno z UPS,ale z baterie 200Ah.
Pořídil jsem si 1000w měnič a na něm při rozběhu čerpadla jen problikne kontrolka "overload" a pak v klidu zásobuje čerpadlo "štávou".Sice čína,ale zatím uspěšně funguje.Asi zázrak.
Ještě mě napadla jedna věc.V autě mám před zesilovačem k 600W subwooferu zapojený 1F kapacitor ,není něco podobného i na 230v aby to pokrylo proudové špičky?
lukino76 píše: 1F kapacitor ,není něco podobného i na 230v aby to pokrylo proudové špičky?
auťáckej zesilovač = měnič 12VDC na 50VDC + vlastní audio zesilovač.
měnič jako výrobek = měnič 12VDC na 320VDC + střídač 320VDC na 230VAC.
Výstupní střídač si hlídá výstupní proud a pokud je větší než nastavený, začne ho omezovat, nebo alespoň signalizovat.
Pokud tento stav trvá dlouho, celý se vypne (pokud to stihne před shořením).
kondík na 12VDC stejně nepomůže a pověsit na výstup měniče takovou kapacitu je trojnásobná vražda (měniče, kondíku a zapojovače)