Přivedení ochranného vodiče

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MirekD

Přivedení ochranného vodiče

#1 Příspěvek od MirekD »

Mám měřicí přístroj, který je ve třídě 2. má síťový přívod dvouvodičový a má patřičnou značku dvojité izolace. Jeho skříň je kovová.
Potřeboval bych do něj doplnit síťový VF filtr, který ovšem pro svoji funkci potřebuje i PE vodič. Vyzkoušl jsem, že když PE k němu nepřipojím, jeho filtrační vlastnosti se citelně zhorší.
Co ale řekne revizák na to, když to takovéhoto přístroje povede třípramenná šňůra, jejíž ochranný vodič ale nebude spojený s krytem přístroje, protože bude připojený pouze k tomu filtru? S krytem spojený být nesmí, když ho spojím, vzniká velký problém s brumem.
Funkce přístroje s přidaným filtrem je bezproblémová, jen mě zajímá, jestli je takové uspořádání dovolené, když je v přívodu přípramenná šňůra s kolíkem, ale ten není spojen s krytem přístroje. Vede jen k tomu filtru, nikam jinam už ne. Zná někdo odpověď?
Dík.
Jindra2

#2 Příspěvek od Jindra2 »

Co použít mezikus, jakousi krátkou prodlužku s filtrem a do té zapojit měřák? Do ničeho nezasáhneš a všichni budou spokojeni. Nepíšeš, jaký je to měřák, tak nevím jestli by to takhle vyhovovalo.
Jindra
MirekD

#3 Příspěvek od MirekD »

Ten přístroj je měřicí přijímač. To provedení s odděleným filtrem je samozřejmě možné, ale připadá mi to jako zbytečná komplikace. V tom přístroji je pro filtr dostatek místa, jeho vestavění by bylo elegantním vyřešením toho problému. Jde vlastně jen o to, zda to je formálně možné.
Jindra2

#4 Příspěvek od Jindra2 »

Formálně to možné je, já bych to tak udělal, ale nejmíň 50% revizáků ti řekne, že jsi změnil izolační třídu zařízení a že by to muselo projít znovu zkušebnou.
Jindra
MirekD

#5 Příspěvek od MirekD »

Ona by snad ta izolační třída zůstala stejná, protože ten kovový kryt by i nadále nebyl spojený s ochranným vodičem, ochrana by byla zajištěná jako dřív síťovým bezpečnostním transformátorem a dvojitou izolací, ne? Ta zkušebna by jen zkoumala, zda jsem tím vestavěním filtru neovlivnil tu dvojitou izolaci. Vzhledem k tomu, že síťový zdroj je v tom vestavěný v samostatné plastové skříňce, vypínač je ovládaný dlouhým plastovým táhlem, by to vestavění filtru bylo docela jednoduché. Mě hlavně šlo o to, zda by bylo možné ponechat tu třídu 2, i když tam vede ten ochranný vodič, zda to předpisy vůbec dovolují.
Jindra2

#6 Příspěvek od Jindra2 »

Právě na tom se ani revizáci nejsou schopni dohodnout. Co člověk, to názor. Udělej to tak a hotovo.
Jindra
rezis

#7 Příspěvek od rezis »

No myslim ze kdyz uvidi 3zilovy kabel tak bude merit prechodovy opor a neprojde to revizi. Navic sazah do zarizeni by mel projit zkusebnou. Osobne si myslim ze toto nevyjde.
Internet - metla lidstva
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Prostuduj patřičné normy, pokud vím, běžně existují přístroje, které mají přístupné vodivé části (kryt) nespojen s PE, např. mají několikanásobné stínění.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“