Demontáž plechů trafa a opětovné naplnění do kostřičky
Moderátor: Moderátoři
Ako som spomínal, že plechy neboli prekladané, tak pri rozoberaní som sa odrbal, lebo mi stačilo vybrať niekoľko začiatočných plechov a potom ich len preložiť (jedno "hrubé" Ečko a Ičko by bolo uprostred a od kraja poprekladaných len pár plechov kôli pevnosti) tak ja som si to veselo rozoberal, ešte som sa tešil jak pekne to už ide, a potom ked som mal 2/3 rozobraté ma napadlo, že som ich nemusel oddeľovať ale spraviť jak som spomínal. A spájal som to s klincami, z ktorých som urezal hlavičku a so závitorezným očkom urobil závity
Proto se i ta jádra svařují (CO drátovkou). Předtím se stahovací šrouby (svorníky) nahrazovaly třeba dlouhými závlačkami.
A přitom před lety, se i ty svorníky izolovaly (fermež-, či turbo-trubičkou), aby ani v tom otvoru nedocházelo k mag. zkratu
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... enDocument
Možná Vám to pomůže...
- miroslavkovar
PavelFF píše:To nechápu. To přece není magnetický zkrat. Nemělo být "elektrickému"?kokun píše:kokun píše: Pavle - z hlediska izolačního i mag. toku to bude naprosto jedno.
Ale nebude to úplně jedno, z hlediska mechanického. ...
Tady až tak úplnou pravdu taky nemám - když otočíš ty dva plechy "grótem" (otřepem) k sobě, tak dojde k "částečnému mag. zkratu" - ale vně (po obvodě) to bude asi zanedbatelné (co je to proti těm svařovaným jádrům)
A nebo obojí.
Sory, trochu mimo téma. Jednou v životě jsem převíjel trafo- tak jsem si říkal, že už to nikdy neudělám. Pak jsem vinul tlumivky do reprosoustav- řekl jsem si, že už to nikdy neudělám, že je to jako s tím trafem. A přesto jsem jednoho dne zjistil, že zase "musím" vinout cívky.
Každopádně, pár plechů z trafa zbylo, ale taky to funguje a svět se nezboří. Ale už tady padly i rady, jak to udělat, aby nic nezbylo.
Good luck!
Odmotal jsem dobrý i spálený sekundár (který byl bohužel pod ním), teď už zbývá jenom maličkost - navinout to znovu. Není tu náhodou někdo z okolí Zlína nebo Uherského Hradiště, kdo by to dokázal za rozumný peníz udělat ?
Plechy bych si potom naskládal zpět sám, asi to bude o dost těžší než rozborka ale snad to zvládnu.
Dnes jsou cívky vyráběny z plastů a proto jsou mechanicky odolnější než dřívější papírové nebo pertinaxové.Ale i tyto cívky mění časem rozměry,
zvláště po přehřátí trafa.Dnes si trafa nenavíjím ale kupuji. Bardot.