Nabíjení akumulátorového "packu" 24V 80Ah

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
StoyanJakotyc

Nabíjení akumulátorového "packu" 24V 80Ah

#1 Příspěvek od StoyanJakotyc »

Zdravím vás všechny!

Prosím o pomoc, jelikož nejsem žádný velký elektrikář, tak potřebuju pomoc od vás elektřinou kovaných....

Mám aplikaci která je poháněna bateriovým "packem" který se skládá ze čtyř 12V 40Ah gelových trakčních baterií (Banner DB40FT), které jsou zapojeny vždy dvě sériově aby dávali 24V a to je ještě hozeno do paralelního zapojení, čili výsledek je 24V 80Ah.
A rád bych věděl, jak to celé nabíjet "vcelku" bez nutnosti nabíjet každý akumulátor zvlášť. Aby nedocházelo k nějakému rozhození baterií, že by byla jedna méňe a druhá více nabitá.

Doufám že jsem to popsal tak nějak pochopitelně a děkuji za případnou pomoc!!!
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Nejjednodušeji bezpočítačově , ale při montáži dvou spínacích prvků tak , aby jsi rozpojil paralelní spojení ve 12 i 24V a každou větev napájet přes vyzkoušené odpory z jednoho usměrněného trafa 24V 200 a více VA . No a přes každé aku trvale připojit paralelní (zkratový ) regulátor . Pro nabíjení rozpojit do samostatných seriových dvojic a nabít . Paralelní regulátory opatřit kontrolkou počátku jejich fce .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud se použijou "zkratový" regulátory, dejme tomu kolem 14V/nabíjecí_proud, tak už vlastně není důvod ten akupack rozpojovat ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
StoyanJakotyc

#4 Příspěvek od StoyanJakotyc »

Děkuji za odpověďi!

Napadlo mě jestli není nějaká chytrá nabíječka 24V, která by poznala kolik "článků" má nabíjet, když je to paralelně a pak mezi sériové se dal nějaký "vyrovnávač/ekvalizér" ? Něco jako modelářské nabíječky, které dokážou vyrovnávat jednotlivé články zvlášť..
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Když nemáš jednotlivé články absolutně samostatně na nabíječce , je vyrovnávání zbožným přáním . Už z podstaty věci , když se články v napětích a kapacitách časem rozjedou , a to se rozjedou . No a při vybíjení by jsi musel sledovat stále v tu chvíli nejslabší článek ........ proto si myslím , že tím rozpojením dojde k nejrychlejšímu doplnění kapacity a nejlepšímu vyrovnání spolu s tím , pokud by jsi sledoval nástup jednotlivých regů , by jsi dostal lepší info o stavu jednotlivých bloků . To by jsi ale musel vždy psát , na čemž i má kontrolní fce někdy uvázla , nehledě k tomu , že i blok s odešlým článkem takto lépe vychytáš .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“