Renault 19, elektrické naklápění světel

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bitak

#16 Příspěvek od bitak »

Odpor se mění takto - viz tabulka
Přílohy
ovladac.pdf
(61.81 KiB) Staženo 137 x
frantajetel11

#17 Příspěvek od frantajetel11 »

Tak ti asi ten ovladač funguje, akorát ty polohy jsou nějak jinak, než jsem kreslil... V tom servu není nic složitýho - jeden šváb a trocha smetí okolo. Pokud ti to reaguje aspoň na některý polohy, tak tomu švábu nic nebude. Ale může bejt oškubanej ten převod z motorku na ten vyjížděcí čudlík. Vypadá to třeba takhle.
Světlo má většinou TŘI štelovací čudly - dvěma se nastavuje horizontální/vertikální naklopení - mechanicky. Tím třetím čudlem ti hejbe právě to servo. Pokud máš některej z těch dvou mechanickejch v hodně "blbý" poloze, tak je možný, že ten čudl ovládanej elektricky je v některý poloze na doraz. On může bejt na doraz i z jinejch důvodů - může tam bejt třeba skříplej drát. Ty tři čudly většinou hejbaj přímo parabolou a do tý paraboly jsou jenom zacvaklý (tou bambulí na konci). Je málo pravděpodobný, že by některej vypad, leda by to světlo někdo blbě smontoval. Tak to všechno zkontroluj.
EDIT: nějak teď nevim, jestli to máš samostatně, nebo i se světlem, v případě bez světla poslední odstavec ignoruj :lol:
Přílohy
streva servomotor.jpg
(29.07 KiB) Staženo 129 x
bitak

#18 Příspěvek od bitak »

Mám to bez světel. Ovladač ale reguluji divně. Chtěl bych ho nějak předělat, ale nevím jak.
frantajetel11

#19 Příspěvek od frantajetel11 »

To servo máš jedno nebo ti jich takhle blbě funguje víc?
Když koukneš do datašítu http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 4209.shtml
Tak by to šlo ovládat i normálním poťákem (nevim, jestli máš tenhle typ serva, ale i s jiným to bude podobný).
Kuchni to servo, jestli je mechanicky OK ať to nekoumáš zbytečně :wink:
pepik9

#20 Příspěvek od pepik9 »

BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Když v servu není poťák , tak záleží , jaká je hystereze , jestli je "malá" , tak řízení poťákem bude problém , pokud nenastavíš "přesně" zadanou hodnotu-napětí .
bitak

#22 Příspěvek od bitak »

Ta serva mám dvě, a chovají se stejně. Je tam opravdu něco podobného, jako je na fotu od "pepik9". je tam IO L2722. A ta serva mám samotná, bez světel.
frantajetel11

#23 Příspěvek od frantajetel11 »

Proto jsem se ptal jestli ti to dělá jedno servo nebo víc... takže chyba je v tom ovladači.
Nepíšeš, jestli to chceš používat do auta, nebo do čeho... jestli to nebude do auta, tak by poťák moh stačit :wink:
Ten poťák (na vyzkoušení stačí i trimr)- třeba 1k.
Jeden konec poťáku na +12, druhej zem a prostřední na vstup serva. Pokud to bude fungovat, tak potom můžeš dát na oba konce poťáku, do série s ním, ještě odpory a nastavit si přesný výchylky od/do.
Pokud je to do auta, tak máš dvě možnosti - buď opravit ten chromej ovladač, nebo koupit novej...
bitak

#24 Příspěvek od bitak »

Bude to do auta. Proč by v autě nemohl být použit potenciometr nebo trimr?
frantajetel11

#25 Příspěvek od frantajetel11 »

No potenciometr asi moh (trimr se šteluje šroubovákem a to by asi nebylo v autě ono :lol: ), pokud to dobře mechanicky vyřešíš. Potom by to taky chtělo nějak pojistit, abys třeba nesvítil na veverky v případě, že se prodře dráha poťáku. Pokud nechceš opravovat ten ovladač, tak vyzkoušej to, jak jsem psal vejš :wink:
TAKJAN

#26 Příspěvek od TAKJAN »

Trochu složité, ne? Já tam mám krokový motorek a poloha se nesnímá..
frantajetel11

#27 Příspěvek od frantajetel11 »

No pokud chce použít ty původní serva a ten původní ovladač je v kopru, tak na poťáku toho zas tolik složitýho není ne?
P.S. to "mechanický vyřešení" jsem myslel u toho ovladače - do světel asi jiný servo nenacpe :lol:
P.S.II a mělo tam bejt i "dobře elektricky vyřešíš" :wink:
bitak

#28 Příspěvek od bitak »

Děkuji za rady a připomínky. Vyzkoušim poťák, a když to pojede, zkusim poskládat nějaké děliče
Naposledy upravil(a) bitak dne 17 dub 2012, 07:14, celkem upraveno 3 x.
bitak

#29 Příspěvek od bitak »

Zdravím. Tak jsem o víkendu zkusil ovládat servo pomocí potenciometru a pak i pomocí děliče( viz schéma). Docházelo ale k efektu, že po přepnutí přepínače ( pootočení potenciometru) začalo servo ciklovat. Nevěděl by prosím někdo, co s tím? Předem všem děkuji.
Přílohy
SERVO.png
(5.09 KiB) Staženo 126 x
Naposledy upravil(a) bitak dne 17 dub 2012, 07:14, celkem upraveno 1 x.
frantajetel11

#30 Příspěvek od frantajetel11 »

Cyklovat znamená co? Že při přepnutí na jinou hodnotu skočilo na kraj a pak se vrátilo, kam má nebo jak?
U toho přepínače bude problém, že když to přepínáš, tak na chvilku můžeš mít jezdec bez kontaktu ("ve vzduchu"). U toho poťáku, pokud nemá vydřenou dráhu, bych zkusil dát mu ty odpory do série s krajníma vývodama.
P.S. Jak velký odpory jsi použil u toho přepínače/poťáku?
Pokud ti na tom chromym ovladači ty první dvě polohy fungujou, tak dát stejný odpory do toho novýho a ty další úměrně zvětšit (nebo zmenšit, nějak teď nevim)
P.S. I. To co jsi vytvořil na tom obrázku vejš není dělič, akorát tam máš 6 poloh na stejný odpory... A jenom takovej detail, že máš vyzkratovanou zem s +12V :?:
P.S. II. Proč tam cpeš odpory 180 ohm, když jsi na tom původním naměřil skoro dvě kila??? Tímhle stylem odpráskneš serva :evil:
Jestli se ti to už nepovedlo :?

P.S. III. Jakym zdrojem to napájíš???
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“