Impulzní rušení zesilovače, ze sítě??

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

Impulzní rušení zesilovače, ze sítě??

#1 Příspěvek od AmarokCZ »

Zdravím, mám problém se zesilovačem - při sepnutí čehokoliv (vypínač, start ledničky,...) se na výstupu objeví impulz.
Zkoušel jsem už ledacos - odpojit LINE IN a dát potenciometr na minimum, vyhodit trafo a zdroje ven z krabice a uvnitř plechové krabice nechat jen desku zesilovače a další, ale nic nepomohlo.
Pomohlo jedině když jsem přímo na desce zesilovače spojil vstup se zemí, ale to není řešení. Navíc jenom tak, že to propojení muselo být rovnoběžné s DPS, pokud byl drátek, kterým jsem ten vstup zkratoval např. kolmo k desce, tak to nepomohlo. Dále do značné míry pomohlo když jsem do série s nulákem a fází dal tlumivky cca 200mH, ale po připojení LINE IN se problém vrátil.
Fakt už netuším, co s tím, protože ještě před 2 týdny to bylo OK. Mezitím jsem v jednom kanálu vyměnil všechny výkonové tranzistory a dále se v domě dělalo cosi s elektroinstalací (co přesně jsem nezjistil).
Předem díky za rady!
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Máš někde v instalaci volnou svorku a je tam přechodový odpor.
Bude to v místě před rozdělením vývodů po bytě, když ti to dělají různé spotřebiče, přesněji před vývodem k zásuvce, v níž je zapojený zesilovač, nejspíš v bytové rozvodnici.
Zkontroluj, utáhni.
Nepozoruješ pobliknutí světla při startu ledničky nebo zapnutí třeba konvice?

Jestli se hrabali ve stoupačkách bytovky, možná budeš muset reklamovat vadnou práci, protože to může být zaplombované s elektroměrem nebo před ním.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

Žárovky v místnosti nemám, takže netuším. Kolik by měla být cca impedance pracovní smyčky (fázový vodič – nulový vodič)?
Jo a dělá to i když se sepne spotřebič na jiné fázi než je ten zesilovač, takže by to měla být volná svorka někde na nulovém vodiči??
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Volný PEN před rozdělením fází na okruhy poznáš, když budeš měřit napětí na jedné fázi a v druhé zapneš něco, co pár ampér žere, třeba tu konvici. V té době v zatížené fázi napětí poklesne, v jiné se zvýší.

Jinak pro B16A jistič bys neměl na konci vývodu naměřit impedanci smyčky vyšší, než 1,9 ohmu (ale to je maximální přípustná hodnota), jakákoli nižší impedance je v pořádku. V rozvaděči pochopitelně musí být naměřená impedance nižší.
jarda
Zablokován
Zablokován

#5 Příspěvek od jarda »

I odrušení má vliv - mezi zesil, a zásuvku filtr, odrušení vypínačů a ledničky. Rovněž napojení zesáku z jiné fáze.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od AmarokCZ »

Zesík má na vstupu filtr (původně nebyl), přínos nulový. Jinou fázi jsem jsem zatím nezkoušel...
FERYACT

#7 Příspěvek od FERYACT »

Nemáš rozvod v bytě hliněný?Prolez všechny zásuvky a to i za skříněmi!!!
Je dobré mít ve skříni revizní otvor pro zásuvku.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pajosek2 »

Jestli máš ten zesák připojený trojvodičově,tak se to může šířit přes ochraný vodič,na tom filtr určitě nemáš. Takové připojení se málo vidí,ale jsi bastlíř,tak nevím jestli to máš profi nebo ubastlené.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od AmarokCZ »

Rozvody jsou cca 25 let staré a tudíž z hliníku. Je to dvoudrát (tuším, že TN-C), navíc pochybné kvality (elektrikář, co to dělal je proslulý tím, že je to prase).
pajosek2: připojené do zásuvky to mám samozřejmě třívodičově (kvůli uzemnění skříňky), jinak ten zesík je bastl a filtr jsem tam dal jen pokusně (avšak je tam už nastálo).
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Třívodič ještě nemusí být problém, pokud je samotný zes izolovaný od krabice. Nakonec spousta dnešních plechových zesilovačů má jen dvoužilový přívod.

Pokud je PE spojený se signálovou zemí, je to často velký problém.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od AmarokCZ »

PE je spojen se signálovou zemí přes odpor 100R, při přímém propojení i při odpojení PE od signálové země se nic nemění.
Napadla mě jedna věc - pokud by jedna fáze měla větší přechodový odpor mohlo by to způsobovat tenhle problém?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jestli to dobře chápu, tak to lupe i při odpojeném vstupu, t.j. jen připojeno do sítě?

Nemáš třeba někde trafo opřený vinutím o krabici ?
]
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od AmarokCZ »

Chápeš správně, bordel to dělá i bez připojeného vstupu.
Co myslíš tím trafem opřeným vynutím o krabici?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Prostě se vinutí trafa někde dotýká přes tenkou izolaci plechové krabice. Může tam být svod, zvýšená kapacita atd. , ona je to kolikrát nějaká blbost a až ji člověk najde, tak se drží za hlavu.

Přenášíš ten zesilovač nebo se to objevilo jen tak ? Když přehodíš fázi a nulu na trafu (třeba starou rozdvojkou) , změní se to ?
]
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od AmarokCZ »

Aha, takhle ... to trafo je nové a je položené na gumové podložce, takže bych to vyloučil. Navíc jsem měl trafo i se zdrojem venku (rozuměj na stole mimo skříňku) ze skříňky a bez výsledku.
Zesilovač nepřenáším, od jakživa leží na jednom místě. Prohodit fázi a nulák zkusím ve čtvrtek d té doby se k tomu nedostanu ... :(
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“