Renault 19, elektrické naklápění světel
Moderátor: Moderátoři
Ciklovat znamená toto: Pokud budu uvažovat lineární průběh, tak při každém přepnutí se servo vysune o 20 procent. Servo tedy ciklovalo např: mezi 40 a 60 procent, pak mezi 60 a 80 procent atd. Potenciometr jsem použil 1k. Jak jste myslel " dát mu ty odpory do série s krajníma vývodama? Moc tomu nerozumím. Jako zdroj používám G 400, 12V s omezením cca 0,5A. Proč bych měl serva zničit, když jsou na 12V? Děkuji za odpověďi.
- frantajetel11
bitak píše:...Použil jsem odpory 180R, protože jste mi v jednom z předchozích příspěvků doporučil 1k...
1) si tady nevykáme
2) když jsem ti doporučil 1k = 1000 ohm, tak furt nechápu, proč 180
3) odpory jsem myslel takhle
EDIT: už jsem to pochopil - myslel jsi součet =1k...
4) dej si trochu práci a udělej ten dělič, podle těch hodnot toho původního ovladače (aspoň podle těch poloh, který ti fungujou), PAK vyrob schéma a ty zbylý děliče už nějak pořešíme
EDIT2: podle tý tabulky, jak jsi měřil odpory, tak to vychází spíš 2kila a víc...
EDIT2: [b]kuchni už konečně jedno servo, podívej se co je tam za švába, najdi datašít a zapoj to podle něj. Ať tady nehoníme duchy
- Přílohy
-
odpory.PNG- (2.16 KiB) Staženo 90 x
- frantajetel11
Zkoušel jsi teda k tomu poťáku ty odpory? Pokud použiješ poťák 1k, možná by bylo dobrý dát tam místo těch odporů trimry (470ohm až 1k) a doladit ty krajní polohy. Když jsi tam měl zapojenej ten původní ovladač, tak předpokládám, že to nekmitalo?
To 102, 103 xxx budou rezistorový sítě, ale ne se společnym vývodem, ale spíš každej odpor zvlášť
- frantajetel11
Může tam třeba bejt ještě jeden odpor (na běžci poťáku). Zkus to takhle a jestli nenajdeš hodnoty odporů při kterejch to nebude kmitat, tak máš něco blbě
- Přílohy
-
odp02.PNG- (2.66 KiB) Staženo 103 x
- frantajetel11
a budou mít 1 kilo, tak na každym budeš mít ztrátu okolo 0,2W... což by se mi moc nelíbilo. Když tam nebudeš mít ty odpory okolo, tak použij větší hodnotu trimru (5k). Ale stejně bych tam ty odpory dal, páč to nastavení bude jemnější a trimry nebudou tolik zatížený
- frantajetel11
Pokud tam budeš mít přepínač s X polohama, tak tam dej X trimrů. Ta celková hodnota vychází okolo 2kiloohmů = trimr třeba 1k + na obě strany PEVNEJ odpor podle žádaný výchylky. Těma odporama snížíš proud celým děličem = zvýšíš spolehlivost, životnost a zároveň snížíš min/max výchylku serva, takže je potřeba ty odpory zkusmo vybrat (podle toho, jestli to bude spodní, nebo vrchní poloha serva). A dokonce bych po nastavení ty trimry vyměnil za pevný odpory ( z toho mimo jinýho vyplývá, že by ti ten trimr stačil i jeden a po naštelování každý polohy světel bys ho vždycky vyměnil za pevný, nebo kombinaci sério/paralelní, abys moh nastavit ten odpor přesně)... A víckrát už to psát nebudu
- frantajetel11